fbpx

Budapesti őszi bakancslista | Budapest gyerekszemmel

budapest őszzel
Budapest ősszel is csodálatos, ha nem ilyenkor a legszebb. Napról napra változik az arca és hihetetlen színkombinációkkal találkozhatunk szinte minden utcasarkon. Szerencsére a fővárosban is tudunk hódolni a tipikus őszi teendőknek, szórakozásoknak. Összegyűjtöttem egy bakancslistát, hogy mit hol érdemes csinálnunk az őszi Budapesten.

Gyűjtögetés

őszi gyűjtegetés Az ősz kötelező programja a falevelek és termések gyűjtögetése. Szerencsére nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk a gyerkekek gyűjteményét gyarapítani. Akár a Belvárosban is találhatunk gyűteni való csodákat. Minap a belvárosi József nádor téren gyűjtöttünk makkokat és az Erzsébet tér gesztenyefája alól szedtük össze a még megmardt gesztenyéket. Ha biztosra szeretnénk menni és a gyűjtögetést egy kellemes sétával összekötni, akkor javaslom a Margit-szigetet, a Városligetet vagy a Gellért-hegyet.

Barlang látogatás

A Szemlő-hegyi barlang tökéletes választás családoknak, hiszen a barlang 300 méteres látogatható útvonala akadálymentesített, így babakocsival és totyogókkal is könnyen bejárható. Miért ősszel fedezzük fel? A benti hőmérséklet (fix 12 celcius fok) nagyjából megegyzik a kintivel, így nem kell az öltözkődés miatt aggódni, ha kint nem fázott a gyerkőc bent sem fog. A vezetett sétán sok, gyerekeknek is érdekes történetet mesélnek el. Lehet találgatni, hogy az egyes cseppkőformák mire hasonlítanak. Egyetlen szabály van: nem szabad a cseppkővekhez érni!
Szemlő-hegyi barlang
Forrás: szerző

Séta a városban

Városnézéshez a tavasz és az ősz a legtökéletesebb időszak, ilyenkor kellemes az idő és a főváros is egy nagyon szerethető arcát mutatja. Ősszel a színes fák, a lehullott falevelek zizegése és az őszi napsütés adja a pluszt a sétánkhoz. Izgalmas helyszín a Várkert Bazár és a Budai Vár, a pesti Dunakorzó vagy az Andrássy út. Ha tanácstalanok vagytok, hogy mit nézzetek meg, akkor gyertek el a Lili’s Budapest egyik sétájára!  
Kolodko Mihály Ferenc József
Forrás: szerző

Mókusles

Valójában minden évszakban szuper program mókusokat keresni, de ősszel, amikor ők is gyűjtögetnek nagyobb eséllyel találkozhatunk velük. A városban a legtöbb mókussal a Margit-szigeten találkoztam,  de a Városligetben is futott már át előttünk a kis vörös. Persze, ha több időtök van érdemes átmenni Budára és például a Normafánál keresni őket.  
mókusles
Forrás: szerző

+1 Töklámpás fesztivál

Október 29-én rendezik meg az idei Töklámpás fesztivált a Hősök terén. Ha szeretnétek a töklámpásotoknak megmutatni a várost, illetve a városnak a töklámpásotokat, akkor itt a helyetek. Mindenkit sok szeretettel várnak, sőt egy kis jótkékonykodásra is van lehetőség: idén a Gyermekétkeztetési Alapítványnak gyűjtenek a szervezők konzerveket. töklámpás  

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)