fbpx

Nóra, a gondolatolvasó | nem mindig azt mondjuk, amit gondolunk | Minimag könyvajánló

Nóra, a gondolatolvasó

Nóra, a gondolatolvasó története izgalmas. Olyasvalamiről szól, amit minden kis- és nagy, fiú és lány is megtapasztal valamikor a gyerekkor során. Nem kellemes, és néha sokkal bonyolultabb a téma kezelése, mint amilyennek látszik.

A szekálás mindig nehéz téma, nálunk pont aktuális is. Flori rendszeresen jön haza úgy az oviból, hogy a Zsobi vagy az Olivér csúfolta, vagy mondott neki valami csúnyát. Szerencsére viszonylag könnyen napirendre tér efelett, de vannak napok, amikor másnap menni sem akar az oviba.

Az ilyen helyzeteket nehéz elmagyarázni, hogy biztos nem úgy gondolta a másik, csak azért csúfolt, mert szeret veled lenni, csak nem tudja ezt így kimondani. Meg hát elmondva nem is olyan hihető egy gyereknek. Szerencsére vannak ma már olyan mesekönyvek is, melyek az ilyen jelenségeket, helyzeteket segítenek könnyen és érthetően átvészelni, megoldani.

Flamingó lábak

Nóra, a gondolatolvasó

Pont egy ilyen könyv a Nóra, a gondolatolvasó is. Nóra egy ovis kislány, aki szomorú, mert egy kisfiú azt mondta neki, hogy flamingólába van (amiről persze Nórának fogalma sincs, hogy milyen, de nem esik neki túl jól). Az anyukája ad neki egy varázspálcát, aminek a segítségével belehallgathat az emberek gondolataiba, ott pedig azt hallja, hogy nem is azt mondják, amit gondolnak. Mert bizony a kisfiú, aki flamingó lábúnak csúfolja, valójában arra gondol, hogy Nóra milyen aranyos és kedves, meg arra is, hogy ő már okos nagyfiú, és tudja mi az a flamingó.

Nem minden az, aminek látszik

Nóra, a gondolatolvasó

A Nóra, a gondolatolvasó egy kedves és színes kis mesekönyvön keresztül érteti meg a gyerekekkel, hogy a csúfolás mögött sokszor bizonytalanság áll, és persze abban is segít, hogy ezeket a megjegyzéseket ne vegyük magunkra.

Ovisoknak kifejezetten ajánlott mese, különösen akkor, ha gyakori a csúfolás és a szekálás a csoportban.

Akkor is jó lehetőség, ha az óvó néni szeretné megbeszélni a kis ovisokkal, hogy mi is a baj a szekálással. 

Minden fiúnak és lánynak ajánljuk, mivel rengeteg értéket közvetít, és segít ezek fejlesztésében, valamint a békés együttélés fontosságának felértékelődésében.

A könyv lehetővé teszi, hogy dolgozzunk az önbecsülésen, amit nem lehet elég korán elkezdeni, és a legérzékenyebb időszak erre pontosan a gyerekkor.

Nektek is tetszeni fog

Nóra, a gondolatolvasó

Hiszen Nóra egy olyan kislány, aki igyekszik megoldani a problémákat és a konfliktusokat. Jól érzi magát, ha gondolkozhat a dolgokon, és keresi a módját, hogy a problémákat megoldja, méghozzá úgy, hogy mindkét oldal számára kedvező legyen.

Ti is szeretni fogjátok Nórát, a személyiségét, az erejét, amit átad nekünk, olvasóknak is.

Hiszünk abban, hogy az erőszak megszüntetéséhez sok szeretetre van szükség. De ehhez hangosan és egyértelműen kell beszélnünk az érzéseinkről és a félelmeinkről, és Nóra pont ezt teszi. Felajánlja a fiúnak a barátságát, de cserébe abba kell hagynia a sértegetést.

Alapvető fontosságú, hogy a gyerekek megértsék és elhiggyék, hogy mindannyian rendelkezhetünk azzal a varázsszemüveggel, amellyel megérthetünk másokat. Mindannyian varázsolhatunk és empatikusabbak lehetünk.

Az empátia kezelése  a könyv egyik nagy erőssége.

A szerző

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)