fbpx

Miért meséljünk saját mesét? | MESEROVAT

saját mese

A saját mese nemcsak a meseírók kiváltsága. Szinte minden szülő találkozhatott már azzal, hogy a gyerkőc azt kérte, ne mesekönyvből legyen a mese, hanem fejből. Ilyenkor a legtöbben felidéznek egy olyan mesét, amit ismernek, hiszen a Piroska és a farkas,  vagy a Három kismalac történetét könyv nélkül is el tudjuk mesélni, nem igaz? Ugyanakkor a saját mese kitalálása sem olyan nehéz.

A saját mese egy különleges dolog, hiszen a miénk, a mi kincsünk, és ettől lesz igazán különleges a gyerek és a szülő számára egyaránt.

A fejből mese ráadásul jól meg is dolgozza a kreativitásunkat és a fantáziánkat, a gyermekét nem különben. Az is érdekes, hogy a fejből mondott mese esetén tartjuk a szemkontaktust, ami elsőre nem tűnik olyan fontosnak, ám gondoljunk csak bele, hogy milyen ritkán nézünk a gyerek szemébe, vagy ő a miénkbe. Persze sokan gondolják, hogy ők nem elég ügyesek egy saját meséhez, de van egy csomó „segédeszköz”, amik segítségével pikk-pakk megalkothatjuk a saját mesénket.

Miért kéri a gyerek, hogy mesélj fejből? | MESEROVAT

Saját mese tippek, kiinduló pontok

– családi történetek: szinte mindenkinek van valamilyen vicces gyerekkori története, amit a szülei, vagy a nagyszülei elmeséltek minden ismerősnek, mert annyira mókás volt. Az ilyen sztorikból nagyszerű mese lehet, akár tanító jelleggel is.

saját mese családi történet

– mesekártya, sztorikocka: vannak olyan játékok, amik kifejezetten arra valók, hogy segítsenek mesét kitalálni. A mesekártya és a sztrorikocka pont ilyen játék, a képek, ábrák, grafikák serkentik az agyunkat, hogy megalkossuk a saját mesénket.

– felhőből mese: biztos ti is szoktátok figyelni a felhőket a gyerekekkel, és azt találgatni, hogy melyik milyen alakú. Ha ez megvan, akkor a felhő alakok már indulhatnak is kalandozni az égen, vagy ahová csak elkülditek őket.

felhők

– rajzmese: én még emlékszem az Égből pottyant mesékre, amikor Gryllusz Vilmos és Levente Péter a gyerekek rajzaiból talált ki egy mesét, és mesélte el az ejtőernyővel érkezőknek (persze nem igazi ejternyő:)) és a tévé néző gyerekeknek. Ezt otthon is ki lehet próbálni, hiszen gyerekrajzból rengeteg van otthon. Akár több rajzot is össze lehet szedni, és egy-egy helyszínt vagy szereplőt használni belőlük.

A SZERZŐ

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

TUDTAD?
A legelső Hamupipőke mesét 850 körül jegyezték fel Kínában. Yehhsien néven ismerték. A cipője aranyból készült, és jégmadár tollból készült ruhát viselt.
TUDTAD?
A Rapunzel francia változatának nincs boldog vége. Ahelyett, hogy boldog életet éélhetne, Rapunzel békává változik, és a herceg disznófejűvá változik egy átoknak köszönhetően!
TUDTAD?
A Piroska egyes verzióiban a hősnő szőlőlevet és banánkenyeret visz a nagymamának – vagyis bort és süteményt.
Előző
Következő

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)