Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Miért lett olyan népszerű a Harry Potter?

harry potter film 1 rész

A Harry Potter film univerzum első filmje most ünnepli a 20. születésnapját, a varázsvilág hősei pedig még mindig annyira népszerűek, mint amikor az első könyv megjelent.

Én magam is a Harry Potter korosztályba tartozom, vagyis akkor voltam kiskamasz, amikor megjelentek az első kötetek. Író is a HP miatt lettem, sőt, a Harry Potter legókat is gyűjtöm (és még mindig várom, hogy megérkezzen a levelem a Roxfortból)

De miért vált kultusszá J.K. Rowling regénye? Nos, ennek több oka is van:

harry potter anniversary

Újfajta hős: Harry Potter ugyanis nem egy átlagos hős, nem a középszerűségből ment a nagyság felé, hanem a megérdemeletlen nagyságból vált kompetens kis hőssé. Ez nagyon friss gondolat volt a 2000-es évek elején, de még most is az. Ráadásul nemcsak Harry Potter vette ki a részét a kalandokból, hanem a barátai is. A csapatmunka és a barátság fontosságát is erősít a történet.

Mind fontos érték megjelenik: a Harry Potter egyesít magában minden olyan tulajdonságot, amit egy kiskamasznak meg szeretnénk mutatni, el szeretnénk magyarázni. Bátorság, barátság, gonoszság, jóság, szeretet, élet, sport. Minden tulajdonság megkapja a maga idejét, de nem amolyan szájbarágós módon. Olyan szépen simul bele a történetben, hogy az komolyan csodálatos.

Közelebb hozta a varázslatot: Rowling egyik zsenialitása az volt szerintem, hogy egy olyan varázsvilágot hozott létre, ami annyira valóságos volt, hogy simán elhisszük, még felnőttként is, hogy akár így is lehetne. A muglik és a varázslók között sincs akkora különbség, ezért nagyon hiteles és hihető a varázsvilág megléte.

Varázspálca, varázslények, varázsigék: a Harry Potter túlmutat a csiribú-csiribá és abrakadabra varázsigéken, és ez egy 12-14 éves korosztálynak már amúgy is kevés lenne. A világ kidolgozása annyira pontos és szép. Hiszen egyértelmű, hogy a varázsigékhez nemcsak a szó kimondása kell, hanem egy varázspálca is, és a pálcamozdulat sem mindegy. A varázslények is olyan misztikusak, de megtaláljuk a hasonlóságot a valós állatok között (ha engem kérdeztek, a furkász a kedvencem, aki úgy néz ki, mint egy cuki kacsacsőrű).

Készítettünk egy letölthető, Harry Potter nyomozós játékot:

A SZERZŐ

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet