fbpx

Anya a TikTokon, avagy szubjektív vélemény egy megosztó közösségi médiáról

Anya a TikTokon, avagy szubjektív vélemény egy megosztó közösségi médiáról

Ti hogy vagytok a TikTokkal? Ismeritek, használjátok, szeretitek? Vagy nem foglalkoztok vele? Esetleg idegenkedtek tőle?

Nekem nagyon sokáig voltak ellenérzéseim a TikTokkal kapcsolatban. Valószínűleg ehhez az ellenséges érzéshez hozzájárult az is, hogy a Kínából indult, néhány éve berobbant és azóta is villámgyorsan terjedő videómegosztó alkalmazás eddigi fennállása nem volt botrányoktól és tiltásoktól mentes. Rengeteg vád érte a gyermekekre veszélyes, sokszor szexuális töltetű, vitatható tartalmai, az ifjúság értékrendjét, a világról és saját magukról alkotott képet befolyásoló, olykor negatív hatásai miatt. Jelenleg több országban is a betiltott appok között szerepel. Mindezek ellenére a TikTok hihetetlen népszerűségnek örvend – még mindig leginkább a fiatok körében – és napjainkra már 1 milliárd felhasználóval büszkélkedhet. Anya a TikTokon, avagy szubjektív vélemény egy megosztó közösségi médiáról Mivel mostanában egyre többet hallottam a TikTokról vállalkozói körökben, és a gyerekeim is használják egy ideje, kíváncsi lettem, hogy mit is utasítok el. Meg egyébként is, nem alkothatok véleményt valamiről, amit nem ismerek. Amikor létrehoztam a TikTok fiókomat, kivételesen nem a gyermekeit óvó, féltő szülő szemével szerettem volna ránézni a platformra. Arra voltam kíváncsi, hogy egy tudatos tartalomfogyasztó felnőttnek mit ad, milyen témák találhatók rajta, mi az, ami érdekes lehet, ami miatt érdemes elidőzni ezen a közösségi média felületen.

A regisztráció első délutánja picit sokkoló volt.

A lányom ugyan figyelmeztetett, hogy eleinte a népszerű videók fognak megjelenni, hiszen az algoritmus még nem tudja, hogy mit szeretek, milyen videók érdekelnek, mit nézek végig, mi lesz, amit lájkolok és melyik tartalomgyártót fogom követni. Na igen, itt aztán jött mindenféle. Nem mondom, hogy néha nem fogtam a fejem… tiktok arcok Szerencsére jónéhány szakembert – jellemzően szövegírókat, marketingeseket, stílustanácsadókat – követek más platformokon, ezért első körben őket kerestem meg és kezdtem el követni. Szinte mindenkit megtaláltam, ezzel pedig az algoritmusnak is segítettem az értésére adni, hogy milyen tartalmakat kedvelek.

3 ok, amiért te is szeretni fogod a TikTokot:

  • Rengeteg téma közül tudsz választani. A divattól, sminkeléstől, lakberendezéstől kezdve, a gyereknevelésen, recepteken, önismereten, edzés-, fogyókúrás-, és háztartási tippeken át a karácsonyi dekorációig – és még hosszan sorolhatnám -, tényleg elképesztően széles a paletta. Így egészen biztos, hogy találsz olyant, ami az érdeklődési körödnek megfelel.
  • Több olyan tartalomgyártót megismersz, akikkel azonosulni tudsz a hasonló stílusuk, gondolkodásuk, értékrendjük miatt, vagy mert valamiben példát mutatnak neked. Ha követed őket, akkor inspirálódhatsz általuk, praktikus ötleteket, trükköket leshetsz el és hasznos tanácsokat hallhatsz tőlük.
  • A videók rövidek, lényegre törőek, könnyen fogyaszthatóak.
Persze nem szeretnék a TikTok mellett kampányolni, mert a TikToknak sok oldala van. Én pedig ezalatt a rövid idő alatt csak egy szeletét ismertem meg. Nem kétséges, hogy vannak rajta tartalmak, amelyek jobb lenne, ha nem lennének. Nem kérdés, hogy a fiatal korosztály megóvása érdekében szükség lenne arra, hogy a feltöltött videók szigorúbb szűrő alá kerüljenek. Ugyanakkor az is biztos, hogy a kezdetben tátogós, táncolós, szórakoztató vagy megbotránkoztató videók mellett ma már szép számmal jelen vannak azok az értékes és hasznos tartalmak is, amelyekből tanulni lehet, amelyek fontos témákat vetnek fel és sokakat érintenek. Ezekre pedig érdemes odafigyelni.

A SZERZŐ

Szilágyi-Messzinger Krisztina

Szilágyi-Messzinger Krisztina vagyok, szövegíró, virtuális asszisztens, két szinte felnőtt gyerkőc anyukája, egy boldog férj boldog felesége.

47 évesen, főállás mellett – álommegvalósításként – fogtam bele a vállalkozásomba, ami életem egyik legjobb döntése volt.

Hálás vagyok, mert rátaláltam egy számomra eddig ismeretlen  világra, és ha képletesen is, de kiszabadultam az iroda zárt falai közül egy nyitott, színes, újdonságokkal teli mozgalmas térbe, ahol kreatív lehetek, ahol alkothatok, ahol mások számára értéket teremthetek.

Imádom, hogy nő vagyok annak minden nehézségével együtt és szeretek minden olyan témáról írni, amely valamilyen formában kapcsolódik a nőiséghez.

Vállalkozói FB oldalam:

https://www.facebook.com/szilagyimesszingerkrisztina

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)