Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Ne fogd meg a lányom fenekét

Ne fogd meg a lányom fenekét

Kenderesi Tamás akkor született, mikor én a szalagavatómra készültem. Amikor 2016-ban ezüstérmet nyert az olimpián, én éppen zsonglőrködtem a háromgyerekes dolgozó nő című produkcióban. Mindketten szeretjük a hamburgert. Én még sosem fogdostam más nők fenekét, viszont cserébe piszok lassan úszok. Ő még nem nevel lánygyermekeket, így valószínűleg nincs abban a helyzetben, hogy a vele történtekből gyereknevelési gondolatokat fogalmazzon meg. Én igen, és az alábbiak merültek fel bennem:

1) Hogyan tanítsuk meg lányainknak azt, hogy amikor egy férfi megfogja a fenekemet, vagy éppen füttyentget az utcán, az nem természetes? És nem a #metoo mozgalom miatt nem az, hanem azért, mert a női test és lélek ugyanúgy nem lehet kiszolgáltatva, mint a férfi. És hogyan tanítsuk meg fiainkat ugyanerre?

2) Mindenképpen törekszem rá, hogy megértessem a gyerekeimmel a következőket. Ha csinálok valamit, agyban zongorázzam végig a következményeket. Ha úgy számolom, hogy amit csinálok necces, gondoljam végig, megéri-e? De ha megteszem, akkor minden körülmények közt VÁLLALJAM érte a felelősséget, és ne magyarázkodjam később, például holmi kulturális különbségek miatt.

3) Fontos az is, hogy megértessük gyermekeinkkel azt, hogy ha hülyeséget csinálnak, a családjuk akkor is szereti őket. De ez a szeretet nem ment meg a következményektől.

4) Ha a 21. századi instant világban élek, akkor fontos tudjam és fontos, hogy átadjam a gyerekeknek is: bármit is csinálok, ezerfelől, akár arc nélkül is jön ítélet, pro vagy kontra. Ezt nem tudom kivédeni. Azon tudok dolgozni, hogy olyan barátaim, ismerőseim legyenek, akik megmondják, ha valamit elszúrtam. És olyanok, akik egy szórakozóhelyen képesek figyelmeztetni, ha többet ittam, mint amit kellett volna.

Ami Kenderesivel történt Dél Koreában az magánügy. Pech, hogy ismert ember, és ezért híre kelt. Ki tudja, hogy nap mint nap hány lány és fiú kerül ilyen helyzetbe, mindkét oldalon? És biztos, hogy van, akit nem zavar, hogy megfogják a fenekét, ahogy olyan is, akit nem zavar, hogy ítélkeznek felette.Engem sajnos mindkettő zavar.

Fotó:  MTI Fotó: Illyés Tibor

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet