Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Dolgok, amire figyelj, ha egy depressziós barátodnak próbálsz segíteni

Dolgok, amire figyelj, ha egy depressziós barátodnak próbálsz segíteni
Egy olyan világban, ahol a mindennapi élet nyüzsgése gyakran beárnyékolja érzelmi jólétünket, a depresszió összetettségének megértése kulcsfontosságúvá válhat. Mivel évente jelentős számú felnőtt szembesül a depresszióval, minden eddiginél fontosabb, hogy felismerjük annak fontosságát, milyen fontos támogatást nyújtani egy szerettünknek vagy barátunknak, aki ezeken a zavaros vizeken navigál, mint valaha. De hogyan kezdd el? Melyek a megfelelő szavak, a megfelelő cselekedetek vagy a megfelelő megközelítés, amikor megpróbálunk valakit kiemelni a depresszió mélységeiből? Van 6 kulcsfontosságú szempont, amelyek útmutatást adhatnak ahhoz, hogy valódi, hatásos támogatást nyújtsunk valakinek, aki depresszióval küzd.

A Hungarostudy felmérése alapján a súlyos depresszióban szenvedők aránya a teljes lakosságon belül 2021-ben meghaladta a 11 százalékot. 

Dolgok, amire figyelj, ha egy depressziós barátodnak próbálsz segíteni

1. A depresszió nem a gyengeség jele

A depressziót gyakran félreértik, mint a törékenység jelét vagy mint negatív személyiségjegyet. Fontos azonban felismerni, hogy a depresszió a stresszre adott természetes válasz, egy mélyen a vegetatív idegrendszerünkben gyökerező túlélési mechanizmus. Ez a rendszer, amelyet a harc, menekülés vagy lefagyás válaszreakciókra terveztek, a modern életben visszahúzódásként, letargiaként vagy túlfogyasztásként jelentkezhet – a szervezet önvédelmi ösztönének finom jelei.

2. Az előítélet-mentes meghallgatás ereje

A depresszióról való megnyílás hatalmas bátorságot igényel. A gyógyulás felé vezető első lépés egy olyan biztonságos tér megteremtése, ahol a barátod az előítéletektől való félelem nélkül megoszthatja az érzéseit. Ne feledd, hogy ha elismered valakinek az érzéseit, azzal megerősíted a tapasztalatait, és ez mélységesen terápiás hatású lehet.

Dolgok, amire figyelj, ha egy depressziós barátodnak próbálsz segíteni

3. Az érzelmi megélések tiszteletben tartása

Természetes, hogy a negatív érzéseket „helyre akarjuk hozni”, de ha megpróbáljuk megváltoztatni valakinek az érzelmi állapotát, mielőtt az készen állna rá, az kontraproduktív lehet. Ehelyett az érzéseik elismerése és érvényesítése elősegítheti a nyitottabb, őszintébb párbeszédet. Egy egyszerű elismerés, mint például: „Nem hibáztatlak, amiért így érzel”, hihetetlenül megerősítő lehet.

4. A depresszió nem határozza meg a személyiséget

A depresszió elferdítheti az önképet, ami az értéktelenség vagy a kudarc érzéséhez vezethet. Nagyon fontos, hogy emlékeztesd a barátodat, hogy az értékét nem csökkenti a küzdelme. Ha kiemeled az erősségeiket, és kifejezed a képességeikbe vetett hitedet, az segíthet helyreállítani az önértékelését.

5. A biztonsággal összefüggő beszélgetések fontossága 

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak, köztük az önkárosítás vagy az öngyilkossági gondolatok megbeszélése kihívást jelenthet, de szükséges lehet. Az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos közvetlen kérdések feltevése megnyithatja az utat a professzionális segítség igénybevételéhez, és ezzel akár életet is menthetsz. 

6. A támogatás hozzáigazítása az adott személy szükségleteihez

A depresszió mindenkit másképp érint, ezért fontos, hogy megkérdezd, hogyan tudod a legjobban támogatni a barátodat. Bár a szakmai konzultáció gyakran hasznos, soha ne felejtsd el megkérdezni, hogy hogyan tudod a legjobban támogatni a barátodat.

Fontosak vagytok egymásnak

A depresszióról való beszélgetés talán ijesztőnek tűnhet, de ez egy fontos lépés az elszigeteltség és a támogatás közötti szakadék áthidalásában. A depresszió, amely gyakran átmeneti állapot, rávilágít az együttérzés, a megértés és a kapcsolat szükségességére az egyre nagyobb nyomás alatt álló társadalmunkban.

Azzal, hogy kinyújtod a kezed, meghallgatod és ítélkezésmentes támogatást nyújtasz, jelentős változást érhetsz el valaki életében, megmutatva, hogy a kihívások ellenére senkinek sem kell egyedül szembenéznie a depresszióval.

Kérdések, amik felmerülhetnek benned

  1. Hogyan kezdeményezhetek beszélgetést valakivel, akiről úgy gondolom, hogy depressziós? Kezdd azzal, hogy gondoskodó, nem konfrontatív módon fejezd ki észrevételeidet és aggodalmaidat.
  2. Mit ne mondjak egy depressziós barátomnak? Kerüld az olyan elutasító megjegyzéseket, mint „Csak fel a fejjel” vagy „Lehetne rosszabb is”, amelyek lekicsinyítőnek tűnhetnek.
  3. Hogyan bátoríthatom a barátomat, hogy kérjen szakmai segítséget? Finoman javasold a professzionális támogatás előnyeit, és ajánld fel, hogy segítesz a folyamatban, ha nyitott vagy rá.
  4. Mi történik, ha a barátom tagadja, hogy depressziós lenne? Tartsd tiszteletben a nézőpontját, de továbbra is ajánlj fel támogatást. Néha már az is megnyugtató lehet, ha tudja, hogy valaki mellettünk van.
  5. Hogyan kezeljem a tehetetlenség érzését, amikor egy depressziós barátomat támogatom? Fontold meg, hogy magadnak is támogatást keresel. A depresszióban szenvedő személy segítése érzelmileg megterhelő lehet, és a saját jólétének fenntartása alapvető fontosságú.

Lelkisegély-szolgálatok Magyarországon

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes)

E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között)

Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 6-tól reggel 6-ig, vezetékes számról hívható, ingyenes)

E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

HIV-vonal HIV-pozitívoknak: 06-70-94-97-666 (vezetékesről vagy mobilról normál tarifával, éjjel-nappal hívható)

Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 6–9-ig hívható

Egyéb információk (jogsegély, pszichológus)

Zöldszám anyáknak: +36 80 414 565 (anyasággal, szüléssel kapcsolatban); minden munkanapon 10–12 és 21–23 óra között hívható

E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-00

Ingyen hívható hétfőtől szombatig 9–21 óra között vezetékes számról és 30-as mobiltelefonról

Kapcsolj egyből! anonim chat, iOS- és Android-rendszerről is elérhető alkalmazás. Ez a chat szolgáltatás megoldást jelenthet azoknak, akik nem tudnak, vagy nem mernek telefonon segítséget kérni. A lelki támogatás mellett az alkalmazás a felhasználó GPS-koordinátái alapján megmutatja, hogy az információkérés helyszínéhez mely intézmények esnek a legközelebb, amelyekhez bántalmazottként bizalommal fordulhat.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet