fbpx

Mik azok a nyílt végű játékok és miért jó, ha vannak ilyen játékok nálatok is? | MINIMAG JÁTÉK MUSTRA

nyílt végű játékok

Röviden és tömören, nyílt végű játék minden olyan eszköz, tárgy, amit a gyerek „kelt életre”, azaz ad neki történetet, felruházza képzeletbeli tulajdonságokkal. Legyen az egy faág, vagy gondosan megtervezett fakocka, mindegy a felhasználás szempontjából. Egy a lényeg: a velük való játék során aktív képzelőerő felhasználás történik, kreatív erőfeszítés zajlik, és még összetett gondolkodás is a háttérben.

Sokszor elhangzik anyukás csoportokban, de mégis mit lehet ezzel játékkal/ kockával/ szivárvánnyal játszani?

 Ha ezen eltűnődsz, már jó úton jársz! Ezeknek az eszközöknek a felhasználása, azaz a velük való játék annyira nyitott, és nem előíró jellegű, hogy valójában nem egyértelmű, mit is lehet velük kezdeni, vagy mégis mire szánták őket.  Gyakran kézműves remekművekkel állunk szembe, amit tehetséges készítők alkottak, akik ismerik a gyermeki gondolkodást, sőt nagyon is tudják, mi mindenre képes a gyermeki képzelőerő.

Nézzük milyen előnyökkel járhat a nyílt végű játékokkal való játék:

Kreativitás és képzelőerő

30 db-os ALAPKÉSZLET Favorita Heurisztikus Pakolgató készlet
30 db-os ALAPKÉSZLET Favorita Heurisztikus Pakolgató készlet + kristályok

Az eszközök felhasználásának végtelen módja van. A gyerekek saját ötleteiket valósítják meg rajtuk keresztül, kitalálják, hogyan játsszanak velük, és meséket, történeteket is kitalálhatnak hozzájuk. Nincsenek korlátok. Ha ilyen játékokkal játszik a gyermeked te is jobban megismerheted őt a játékon keresztül.

Egy fantasztikus módja lehet annak, hogy újra kapcsolatba kerülj a te gyermeki lelkeddel ( ott van az, hidd el, és egy ilyen típusú játék, hamarabb elő fogja hozni, mint egy készre gyártott rendőrautó). Bár általában kisgyermekeknek vásárolják ezeket a játékokat – hamarosan te is látni fogod, hogy a gyerkőcön kívül, anyát, apát és a nagyszülőket egyaránt szórakoztatni fogja a velük való játszás.

Minimag & Favorita ajánlja

A mi egyik nagy kedvencünk ( három lesz, görgess majd lejjebb) ez a natur készlet, amiben számos, gyönyörűen megmunkált fa elemet, összesen 30 darabot  találunk. A nyílt játékok mellett alkalmas különböző matematikai, és persze az egyéb készségek fejlesztésre is ( mennyiség, több-kevesebb, szortírozás, azonosság, különbözőség észrevétele, soralkotásos feladatok, a sorrendiség fejlesztése, bal-jobb irányok megkülönböztetése, finommozgás fejlesztése ) .

Nincsenek szabályok

favorita fa készlet

Ha belegondolsz egy bölcsis, ovis, iskolás gyermek egész nap szabályok szerint cselekszik. Egy erősen strukturált időszak után az elképzelt, nyílt játék nagyszerű módja annak, hogy felüdüljön. Megnyugvást fog jelenteni számára a szabad játék, ami minden elvárás, és szabály mentes. Felszabadító érzés lesz számára.

Favorita, azaz Illés Rita által készített  Lumini és Kristályos építők különleges utazásra hívják a gyerekeket.

Favorita Lumini kockák 9 db-os készlet
Favorita Lumini kockák 9 db-os készlet

A fa kockákban található fényáteresztő kristálykövek különleges, álomszerű hangulatba hozzák a gyerekeket. A Lumini kristályok áttetszőek, fényáteresztőek. Kristályos felületük miatt prizmaként törik meg a fényt így izgalmas fényjátékot is nyújtanak, nézd csak meg a fotót, te mit látsz, mit ábrázol az árnyék?

 Figyeld meg melyik kockához nyúl majd először a gyermeked, hogyan forgatja, a kockával, vagy a rajtuk átszűrődő fénnyel fog vajon játszani? A szabad játék során a háttérben komoly munka áll: a készlettel való játék során az építési folyamatokat és fizikai törvényszerűségeket is megismeri a gyermeked.

Események és történetek feldolgozása

fa játékok minimag

A nyitott végű játékok újabb lehetőséget adnak a gyerekek számára, hogy feldolgozzák az átélt eseményeket, barátságokat, és az új szituációkat, amikkel szembe kellett nézniük a nap folyamán. 

A gyerekek könnyedén flowba kerülnek a nyílt végű játék során (egy teljesen elmerült mentális állapot, amikor a gyerkőc mindenféle erőfeszítés nélkül játszik, és gyakran el is vesztik az időérzéküket a játék során, annyira belemerülnek), zökkenőmentesen ugranak egyik ötletéről a másikra, miközben feldolgozzák a velük történteket.

Favorita Kristályos fa 6 db + 6 db Kristályos tallér + 6 db Kristályos kocka készlet
Favorita Kristályos fa 6 db + 6 db Kristályos tallér + 6 db Kristályos kocka készlet

Favorita Kristályos készletében (Kristályos fa 6 db + 6 db Kristályos tallér + 6 db Kristályos kocka készlet)  3 féle forma és rengeteg variáció áll a gyerekek rendelkezésére. A gyerekeket hosszú időre leköti a formák, színek, a fantáziát megragadja, és kreativitásukat felhasználva végtelen lehetőséget teremt a velük való játék. Az elemek bükkfából készültek, finomra csiszoltak, élei enyhén kerekítettek. Jól kiegészíthetik az egyéb fából készült építőkockákat.

Te is kedvet kaptál a játékhoz? Nem csodáljuk:)

Nézz körül Favorita oldalán, próbljátok ki ti is ezeket a különleges készleteket.

További cikkei

Kategóriák

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket