Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Tavaszváró bakancslista | Budapest gyerekszemmel

Tavaszváró bakancslista

Budapest gyerekkel rovatunk legújabb részében olyan helyeket, látnivalókat mutatunk, amiket gyerekekkel közösen lehet felfedezni.

A hétvégén megmutatta magát a tavasz és egyre könnyebben hisszük el, hogy lassan vége a télnek. Egyre hosszabbak a nappalok, így ovi és suli után is lehet programokat szervezni. A napsütés pedig egyenesen hívogató.

Érdemes elkezdeni ötletelni, listát írni, hogy legyen mivel előrukkolni a „Mit csinálunk ma?” kérdésekre. Íme néhány ötlet a listára:

1. Virágos Budapest

1. Virágos Budapest
Forrás:A szerző
Forrás:A szerző

Egy virágba borult fánál semmi sem lehet biztosabb előjele a tavasznak. A kertünkben és a házunk körül bármikor megfigyelhetjük a rügyek alakulását, de Budapesten van erre pár ikonikus helyszín is.

A Várnegyedben lévő Tóth Árpád sétány cseresznyefa virágzása maga a csoda a harsány rózsaszín virágaival.

A Gellért-hegyi virágba borult mandulafák pedig még Pestről is látszódnak. Elmehetünk a Budai Arborétumba, a zuglói Japánkertbe vagy a Fűvészkertbe is, ha nagyobb dózisban vágyunk a tavaszra.

2. Bringóhintózás

2. Bringóhintózás
Forrás: A szerző

Tavaly ősszel sajnos nem jutottunk el, így a tavaszi bakancslista első helyén szerepel, hogy elmegyünk tekerni egyet a Margitszigetre.

Szuper kaland, de mindig többen menjünk, hogy legyen kinek tekernie.

Érdemes megállni és körbenézni a sziget látnivalóinál, hiszen kisebb gyerekkel macerás lehet gyalogosan felkeresni a romokat vagy a víztornyot. Mi egy piknikkel tervezzük lezárni a kalandozást.

3. Libegés a város felett

3. Libegés a város felett

Gyerekkoromban imádtam libegőzni, azóta elkezdtem félni a magasban, de ez nem szokott eltántorítani az ilyen helyzetektől, de azért rá kell készülnöm.

Talán ez az időszak a legkiválóbb alkalom a libegő kipróbálására, hiszen a fák még nem igazán zöldek, így könnyű messzire látni, de nem is fagyunk az ülésre.

Fontos, hogy indulás előtt mindig nézzétek meg az aktuális menetrendet, mert az időjárásra nagyon érzékeny Libegő gyakran nem közlekedik!

4. Kolodko miniszobrok

kolodko szobrok
Forrás: szerző
kolodko szobrok
Forrás: szerző

Nehéz naprakésznek lenni a főváros miniszobrait illetően, hiszen folyamatosan kerülnek ki az apró szobrocskák Budapest utcáira.

A kellemes sétaidő tökéletes arra, hogy felkeressük a még nem ismerteket vagy megnézzük a kedvenceinket.

Vannak kutyák, rókák, kecskék és medvék, de találkozhatunk tankkal, baltával vagy holdjáróval is.

Kicsiknek és nagyoknak is izgalmas megtalálni a pontos helyüket.

5. Madarak nyomában

Ballon Városliget
Forrás: szerző

A megújult Liget számos izgalmas programlehetőséget rejt, de tavasszal különösen érdekes és hasznos lehet a Madárbarátok tanösvényének a felkeresése.

A tanösvény tíz állomáson keresztül mutatja be a városban élő madarakat, akik között vannak dalospacsirták, mesteri vadászok és jól ismert is.

A kihelyezett információs táblákról sok érdekességet megtudhatunk a körülöttünk élő madarakról és egy ilyen fajta „vezetett séta” mindig könnyebb a gyerkőcökkel, mint a sima andalgás.

Ti szoktatok tervezni vagy hirtelen ötlettől vezérelve találjátok ki az aznapi programot? Hogy áll a család az új kalandokhoz? Lelkesen vagy inkább a megszokott játszótér felkeresése hozza lázba a többséget? Írjátok meg, ha kipróbáltatok valamit a listáról vagy küldjétek el, a ti listátokat: minimag@minimag.abstrakt.hu, vagy Instán

Asset 301

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet