Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

CSEKKOLD VELÜNK AZ 5 LEGMENŐBB ZÖLD JÁTÉKOT

CSEKKOLD VELÜNK AZ 5 LEGMENŐBB ZÖLD JÁTÉKOT

A 2021. évi Föld napjának megünneplésére olyan öko, zöld játékokat gyűjtöttünk össze nektek, amelyek tiszteletben tartják a környezetet, akár fenntartható beszerzés révén, akár a gyerekeket megtanítva a zöld energiára, újrahasznosításra és egyebekre.

Immár 51 éve, 1970 óta minden évben, április 22-én van egy nap, ami emlékeztet minket arra, hogy hogyan tehetnénk jobbá a bolygónkat. Ez a Föld napja, amit szerte a világon ünnepelnek, és ami egyben egy felhívás a környezetvédelemért.

A játékipar bizony nem tartozik a környezet kímélő iparágak közé, mivel a játékok legnagyobb része műanyag termékből áll, de szerencsére egyre több gyártó ismeri fel, hogy a jövő másfelé mutat.

Az elmúlt években a játékszer gyártó cégek nagy előrelépéseket tettek a csomagolási hulladék megszüntetése, a termelés fenntarthatósága és a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozása felé történő elmozdulás érdekében. Ez azt jelenti, hogy számos új játékot állítanak elő olyan gyantával rendelkező bioműnyag felhasználásával, mint például a cukornád, vagy szójaalapú tinta használata a papíralkatrészekhez és a csomagoláshoz. Egyre több fajátékot gyártanak a fenntartható módon kezelt erdőkben termesztett fákból.

Föld napja minimag

CSEKKOLD VELÜNK AZ 5 LEGMENŐBB ZÖLD JÁTÉKOT

Az Okosjáték hatalmas játék választékkal rendelkezik és külön, kiemelt szekciója van az öko játékoknak. Kínálatukból 3 játékot is mutatunk, amikkel első látásra szerelembe estünk, de ezeken kívül is találtok számos játékot, amelyek vagy újrahasznosított anyagból készülnek, vagy 100% természetes anyagból.

A spanyol Miniland gyártó eco termékcsaládjának minden tagja fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készül, mint például ez a toronyépítő is. Ne a klasszikus toronyépítő játékra gondoljatok, ez egy kicsivel nagyobb korosztálynak szól. 30 darab faelemből 16 féle, előre megrajzolt torony építhető. A vele való játék során a gyerekek nem csak a szem-kéz koordinációt fejleszthetik, hanem az egyensúlyérzéket ( melyik kocka kell, hogy ne dőljön le a torony), a kreativitást, logikus gondolkodást.  A csomagolás újrahasznosított kartonból készül, ezzel is figyelve a környezeti hatásra.

toronyépítő miniland minimag
Fa toronyépítő Miniland környezettudatos kreatív fa játék

A Canal Toys Let’s go green kreatív, kézműves készletének minden egyes darabja, még a csomagolás is újrahasznosított műanyagból, papírból készült. Egy alkotó készlet a legkisebbeknek: találtok benne újrahasznosított papír színező lapokat, viaszkrétákat, biofesték készletet, nyomdázó szivacsokat, sablonokat. Ami nekünk nagyon tetszett benne, mindezeken felül, hogy a készlet egy fiókos dobozban található, így a pakolása is megoldott, nagyon praktikus.

Színezés, festés, nyomdázás 3 in 1 - bio, környezetbarát anyagokkal
Színezés, festés, nyomdázás 3 in 1 - bio, környezetbarát anyagokkal

Az angol Tickit márka az edukációt és a játékon keresztüli tanulás ösztönzését tartja fókuszban. Különböző texturákat kombinál egymással, de a természetes anyagok minden játékban jelen vannak. A mi kedvencünk a Szivárvány kavicsok készlet, ami a nagyobb bölcsis, és az óvódás korosztály számára készült készségfejlesztő játék. 36 darab lebomló anyagból készült „kavics” van a készletben 6 színben, 3 méretben. A 16 darab feladványt kell a segítségükkel kirakni, de bátran el lehet térni tőlük. Szinte hívogatják a kezünket, hogy megfogdossuk igaz? Azontúl, hogy környezetbarát a játék, számos területet fejleszt, mint például a finommotorikus készségek, térbeli tájékozódás, egyensúly érzéket, stb.

szivarvany-kavicsok-1
Szivárvány kavicsok - környezetbarát játék

Anyaparadicsomnál találtunk rá a thaiföldi PlanToys „csúnya” zöldségeire, amiket azonnal a szívünkbe zártunk.

A PlanToys a játékok minden egyes részét, elemét a fenntarthatóság jegyében készíti: a gyártás, az anyag választás, és az edukáció is ide tartozik. Kizárólag fenntartható természeti erőforrásokat használnak, a gyártás minden egyes lépése környezetbarát, és kiemelt figyelmet fordítanak az oktatási kampányaikra.

Minden évben a Föld Napja alkalmából speciális kampányt indítanak- idén az élelmiszer pazarlás ellen szólítanak fel. A FAO (Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) becslése szerint a világ összes élelmiszerének egyharmada kárba veszik. Ez évi 1,3 milliárd tonna élelmiszernek felel meg. A gyümölcsök és zöldségek esetében ennek majdnem a fele soha nem éri el a tányérunkat. Ennek egyik fő oka a termékek esztétikai megítélése, vagyis, ha kicsit kopott, kicsit ütődött, akkor hajlamosak vagyunk kukába dobni.

A holland Komkommer alapítvánnyal közösen a PlanToys kifejlesztette a CSÚNYA ZÖLDSÉGEKET és gyümölcsöket, amikkel a gyerekkel megtapasztalhatják a kissé csúnyább zöldségek/gyümölcsök egyedi értékeit is

Miért ne lehetne játszani egy tökéletlen alakú répával, vagy épp egy kicsit foltos almával?

PlanToys szeletelhető "csúnya"zöldség-gyümölcs szett
PlanToys szeletelhető "csúnya"zöldség-gyümölcs szett

Végezetül egy magyar anyukák által kidolgozott programot szeretnénk nektek ajánlani. Korábban már írtunk arról, hogy az Abracadabra World instant megoldásokat kínál nekünk szülőknek, hogyan legyünk mi is varázslatos szülők. Az egyszerűbb gyerekkor és az egyszerű gyereknevelés kérdéseit járják körül olyan fontos témákat feldolgozva, mint a gyermeki gyász, a szorongás feloldása, vagy a környezet védelme.

ÓVD A FÖLDANYÁT!
ÓVD A FÖLDANYÁT! -LETÖLTHETŐ MUNKAFÜZET

Az ÓVD A FÖLDANYÁT! letölthető munkafüzet egy 28 napos programot jelent, tele játékos feladatokkal, kihívásokkal, amik segítenek beilleszteni az életetekbe a környezetvédelmet. Nem kell minden nap erről beszélni, de ha csak 21 napon keresztül egy –egy apróságot tesztek, a környezet védelem érdekében, akkor már ki is alakíthattok egy szokást.

Kaptok egy ajándék színező füzetet is hozzá ajándékba, amiben játékos feladatokat is találtok.

MINIMAG KEDVEZMÉNY

Minden Minimag olvasó 15% kedvezményt kap a vásárlásából április 30 .-ig, csak írd be ezt a kódot:

Neked melyik lett a kedvenc ökojáték a felsoroltak közül?

Írd meg nekünk a minimag@minimag.abstrakt.hu email címre.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket