fbpx

Fiúkönyv: Kalauz a serdülőkorhoz | Minimag könyvajánló

Fiúkönyv – Kalauz a serdülőkorhoz

A Scolar Kiadó Fiúkönyve, az a könyv, amiben válaszokat kaphatnak a fiús anyukák, meg persze a kamasz fiúk mindazokra az égető kérdésekre, amik ilyen korban felmerülnek: Mikor fogok borotválkozni? Hogy jöjjek össze valakivel? Mi az a nedves álom? Hol húzódnak a határaim?stb.

Hogy mit csinál az ember lánya, amikor a fia, aki három perce még egy édes kis szeretetgombóc volt, hirtelen egy idegbajos, hormongőzös, cinikus vénemberré változik? Próbálja emlékeztetni magát arra, hogy ez a száznegyvenhét centi magas, harmincnyolcas lábú, örökké kötekedő zabagép ugyanaz az érzelmes, szeretnivaló és bújós (kis)gyerek, aki nemrég még folyton a szoknyája szélét pödörgette.   

Ja! És ezzel párhuzamosan veszettül keresni kezdi a szakirodalmat, amivel karbantarthatja, updatelheti és a világ ellen felvértezheti az említett kiskorút. Fő a transzparencia, az egyenesség és az őszinte, tabuktól mentes kommunikáció. Neki meg a csajok (vagy fiúk), ugyebár.

Szexedukáció

A világunk erősen túlszexualizált, a test árucikk, közben a szexedukáció ma már teljes egészében családi feladat. Nincsenek felvilágosító órák, osztályfőnöki órán történő beszélgetések, ne adj’ isten átfogó edukációs programok, amelyekből a gyerekek szakemberektől, hozzáértőktől tanulhatnának. 

Blanka
BlankaA Szerző
Tovább olvasom
Megjegyzés: ügyes szülő azért találhat erre indított privát, fizetős tanfolyamokat, csak körül kell nézni. Ezzel persze nem azt mondom, hogy passzoljuk le valaki másnak a gyermekünk szexuális és érzelmi felkészítésének feladatát… Csak azt, hogy néha a gyereknek is könnyebb, ha olyan valakitől kérdezhet, aki nem a tulajdon szülője.

Szóval, ciki vagy nem ciki, komfortos vagy kényelmetlen, ösztönös vagy tudatos szülői magatartás: beszélnünk kell a testben történő hormonális és fizikai változásokról, a maszturbációról, a szexről és a szerelemről a gyerekkel. Akkor is, ha nem akarunk. És ehhez azért elég jó ‘cucc’ a Fiúkönyv. (Lányos anyukák, nyugalom! Lányos változatban is elérhető!)

Fiúkönyv: A szerzőkről

Dr. Ellen Støkken Dahl és Nina Dølvik Brochmann

Dr. Ellen Støkken Dahl és Nina Dølvik Brochmann egyaránt norvég orvosnők, akik a szexuális egészség és szexuális tudatosság mellett tették le voksukat. Olyan könyveket, TEDx előadásokat és alkotásokat köszönhetünk nekik, mint A csoda odalent, A szüzesség-átverés vagy a Lánykönyv  Kalauz a serdülőkorhoz. Előbbi 2020-ban elnyerte a norvég kulturális minisztérium nagydíját, az év könyvének választották és számos más norvég és nemzetközi díjat kapott. Ezért is született meg a fiúknak szóló változat, a Fiúkönyv.

Beszéljünk a fiúkról - fiúknak!

kamasz fiú

Nem tudom, más anyukáknak mi okoz gondot a fiúk szexuális érésének kísérésében, de engem személy szerint az zavar a legjobban, hogy olyan dolgokról hadoválok, amikről valójában halvány lila gőzöm sincsen.

Persze, tudom, hogy anatómiailag hogy működik a pénisz, mire valók a herék, miért nő szőr egy férfi testén vagy miért lesz büdös az izzadtság, hogyan keletkeznek a pattanások… De fogalmam sincs, milyen érzés, amikor mindez megtörténik,

Fiúkönyv – Kalauz a serdülőkorhoz

Nem tudom, milyen a reggeli merevedés ‘belülről’, ötletem sincs, milyen lehet, ha az ember kis-nagyfiúként kísérletezik vagy éppen szerelembe esik… És mégis ott kell állnom és kitalálni, hogy az adott pillanatban ennek a kissé szédült, zavarodott embergyereknek mennyit és hogyan kell hallania ahhoz, hogy eleget tudjon, meg legyen tartva, de ne kapjon többet, mint amit elbír. Persze nem árt, ha arra is vigyázok, hogy a saját frusztrációimat, elakadásaimat, rossz tapasztalataimat ne örökítsem át, megtanítsam rá, hogy tisztelje önmagát és a határait, ugyanakkor a majdani partnereit is. Habkönnyű reggeli cappuccino, nem? Kösz, anyasors!

(Tudom, erre van a gyerek apja. De mi van, ha nincs neki, vagy ha érzelmileg nem elérhető, vagy ha ő maga sincs azon a szexuális tudatossági szinten, hogy edukálni tudná a saját gyerekét, vagy ha szerinte korai vagy felesleges vagy isten ellen való vagy ha tőle nem mer kérdezni a gyerek… A sor pedig tetszőleges számú elemmel gazdagon folytatható.)

Fiúkönyv - Kalauz a serdülőkorhoz

Aki látott már skandináv felvilágosító könyvet, az tudja: a norvégok, a svédek és a finnek nem lacafacáznak. Egy ilyen könyvben nincsen gólya, se púder. A pénisz pénisz – ebben a kötetben ráadásul ezerféle -, a punci vulva, a szőrzet sokszínű, a test mindenféle-forma, a maszturbáció, az orgazmus, a szex, a pornó, a szexting és mentális nehézségek pedig nyílt beszélgetés tárgyát képezik.

Fiúkönyv – Kalauz a serdülőkorhoz

Ami jó. Akkor is, ha szülőként néha hideg veríték folyik a hátamon, hogy mégis mit, mikor és hogyan mondjak… Pláne, hogy nekem ez olykor-olykor sok(k). Közben mégis azt gondolom, hogy a gyereknevelésben – és a szexedukációban- ez az egyetlen út, amin járni érdemes. Az őszinteség.

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó, a Minimag főmuftijának helyettese és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

MINIMAG HÍRLEVÉL

Ne maradj le a Minimag friss híreiről, se az ajándékokról, amit küldünk!

Mi sem szeretjük a SPAMeket, ezért nem is fogunk neked ilyet küldeni.
Ellenben 2 hetente értesítünk a legérdekesebb gyerek- és szülőfókuszú irásokról, különleges ajánlókat mutatunk a legmenőbb gyerekboltok kínálatából.
SŐT!!! olyan akciókról értesítünk, amelyek csak a MINIMAG olvasóknak járnak.

IZGALMASAN HANGZIK?

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

MINDEN FELIRATKOZÓ KAP TŐLÜNK EGY AJÁNDÉKOT :))

 

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket