fbpx

5 gondolat, amit át kell(ene) gondolnod, mielőtt gyermeket vállalsz

5 gondolat, amit át kell(ene) gondolnod, mielőtt gyermeket vállalsz
Lehet, hogy egy csomó barátodnak most született meg az első babája, és nagyon aranyosan néznek ki a fotókon, mindenki szép, mosolygós ( igaz, ezek a barátaid hetek óta elérhetetlenek),  vagy az is lehet, hogy aggódsz amiatt, hogy közeledik az a kor, amikor nehézségekbe ütközik, ütközhet a teherbeesés.

Bármi is az ok, egyre gyakrabban gondolsz a gyermek vállalásra. Mielőtt azonban rátérnétek a célegyenesre, van pár kérdés, ami segíthet eldönteni készen állsz-e tényleg arra, hogy szülő legyél.

5 fontos gondolat

1. Amikor rólad szól a hétvége

Amikor rólad szól a hétvége.

Vasárnap az a te időd: elnémítod a telefont, hátradőlsz a kanapén, elindítod a kedvenc sorozatod, filmed, és csak lazán eltöltöd a napot.

Ha ezt olvasva úgy érzed, hogy soha az életben nem tudnál lemondani, arról, hogy egyben elolvass egy könyvet, ( akár egy éjszaka alatt) megnézz két-három filmet a hétvégén, akkor,  lehet szükséged lenne még egy kis időre a babavállalás előtt. De ha készen állsz arra, hogy a vasárnap reggeledet pelenkázással és totyogók kerülgetésével, és szórakoztatásával töltsed, ha kicsit se bánod, hogy szombat éjjel nem a legújabb bulihelyen vagy, akkor hajrá…

két-három gyereket felnevelni nagyon megterhelő anyagilag.

Anyagilag csak nyerhetsz?

Elképzelhető, hogy ez a része téged nem is érint, görgess tovább nyugodtan. Az van, hogy egy, pláne két-három gyereket felnevelni nagyon megterhelő anyagilag.

Már 2007-ben azt hozta ki a TÁRKI ( Társadalomkutató Intézet) , hogy évente 1,26 millió forint költséggel jár egy gyermek. Ezt aktualizálta 2017-ben a HVG, akkor évente 3,9 millió forint költést hoztak ki egy gyermekre, ami 18 éves korig számolva mintegy 60 millió forint elköltését jelenti. Ha ezek a számok elérhetetlennek tűnnek, akkor érdemes egy kicsit spórolni.

1,5 szoba összkomfort. Lesz helye a babának?

És most nem metaforikusan értjük: szó szerint van egy különálló szobád a baba számára? Ha a második hálószobád inkább egy megdicsőült gardróbhoz hasonlít, és nem álmodozol arról, hogy a közeljövőben kiköltöztesd a ruháidat belőle, akkor meg kell fontolnod, hol férne el egy kicsi, eleven baba, majd totyogó, majd kisgyermek, nagygyermek, és így tovább.

Ha a válaszod valami ilyesmi: „Azt hiszem, kiköltöztethetnék néhány pár cipőt, hogy helyet adjon egy kiságynak”, akkor elképzelhető, hogy még nem állsz készen. De ha már van kijelölt gyerekszoba, titkon a berendezést is megvetted már, vagy hajlandó vagy otthoni irodádat/gardróbodat/vendégszobádat babatérré alakítani, akkor itt az ideje, hogy a lakó be is költözzön oda.

karrier vagy baba

Mi az, ami fontos számodra?

Ha erre az első gondolatod a Cuba Libre, vagy az „ idén szerintem én leszek a topmenedzser a cégnél”, akkor egy picit még érdemes lenne várni a gyerekneveléssel. Egészen pontosan addig, amíg az „anya akarok lenni” vagy a „bárcsak nagycsaládom lenne” gondolatok veszik át az előzőek helyét. ( ugye nem gondolod, hogy azt gondoljuk, hogy az előző gondolatokkal baj lenne?! abszolúte semmi baj nincs velük, mindennek meg van az ideje, ennyi).

Próbáld ki egy barátnőd babájával.

Oké nem buzdítunk gyerekrablással, csak egy kis babysitterkedésre. (Egyébként egy anya mindig örül ha a legjobb barátai részt vesznek a gyerekvigyázásban).

Min. 6 hónapos kortól már rád merik bízni, és, bár valószínűleg két A4-es oldalnyi használati utasítást fogsz kapni, de próbálj meg egyedül vigyázni pár órát arra a cukiság bombára. Elindulnak egy gyerekmentes éjszakára délutánra, míg te a pelenkákkal, a bukással és az időnkénti sírással foglalkozol, buli lesz , nem?

Ha a csecsemővel együtt töltött időben a félelem faktor meghaladja az öröm faktort, akkor még várni kell egy picit.

Ha az öröm átmegy eufóriába, akkor irány a naptár, nézd meg, mikor volt az utolsó menzeszed, és jöhet a tervezés.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)