Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan dicsérd a gyermeked? | Hatékonyan

Hogyan dicsérd a gyermeked?
Ha azt gondoltad a gyerek dicséreténél egyszerűbb dolog nincs is, akkor egyrészről igazad van, másrészről nincs. Igen tudom, rossz ezt most így olvasni, de biztos vagyok benne, hogy értőn olvastad, és büszke vagyok rá, hogy egyetértünk. Naa, sejted mire gondoltam az előbb? Bizony, ha szimplán azt mondod, hogy Ügyes vagy!, azzal nem sokat érsz. És sajnos az a helyzet, hogy a mai kultúránk rész ez a fajta dicséret: ügyes vagy, elképesztő vagy, zseniális vagy, anyuka rendkívül okos ez a gyerek, stb. Szuperlatívuszokban beszélünk, miközben ez egy üres frázissá vált a gyerekeink számára, és egyáltalán nem azt a célt éri el, amit mi valójában szeretnénk: egy magabiztos, erős önbizalmú gyerek, aki képes önállóan, de csapatban is együttműködni. Manapság sok anya és apa úgy érzi, hogy felesleges bókokat kell adnia, mert azt hallja, hogy más szülők elhalmozzák a gyerekeiket ezekkel. Úgy gondolják, hogy egy olyan jó dolgot, mint a dicséret, nem lehet túlzásba vinni. A kutatás azonban mást mutat.

Azt hiszem, az önbecsülés guruk elhitették velünk, hogy a dicséretünkkel, a szavainkkal egy ezüsttányéron adhatjuk át gyermekeink önbecsülését. És azt gondoltuk... a jó szülő definíciója szinte egyenlő azzal, hogy folyamatosan önbecsülést, azaz dicséretet adunk gyermekünknek. De ez nem így működik."

Amikor arra törekszünk, hogy bátorítsuk gyermekeinket, a következő mondatok: „olyan okos vagy”, „olyan gyors vagy” és „jó munka” a mi célunk. Ezek az általánosított kifejezések azonban valójában demotiválhatják, nem pedig bátorítják őket. Másrészt, ha NEM bátorítjuk a  gyermekünket dicsérettel, az ugyanilyen káros lehet, ezért fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hogy gyermekünk úgy érezze, elismerik a teljesítményét, de arra is ösztönözni kell őt, hogy továbbra is nagyobb és jobb dolgokat érjen el.

Céltudatos dicséret

Hogyan dicsérd a gyermeked?

Ahelyett, hogy őt dícsérő kijelentéseket teszünk ( olyan okos vagy… olyan fantasztikus munkát végzel… olyan kedves vagy mindenkivel ), a gyerekek erőfeszítésére, fejlődésére és kitartására összpontosítsunk.

Kerüljük az olyan kifejezéseket, amelyek arra utalnak, hogy valamiben a legjobb vagy.

Konkrét dicséret

Ahelyett, hogy csak azt mondanád, hogy „jó munka”, tudasd a gyermekeddel,  hogy szerinte mit csinált jól. Például: „Tetszett, ahogy megosztottad a barátoddal a kedvenc játékodat”. Ez a kifejezés sokkal leíróbb, és lehetővé teszi számára, hogy pontosan felismerje,  mi is tetszett neked a viselkedésében.

Például  Látom, hogyan keverted a zöldeket és a kékeket, amikor az óceánt festetted” a gyerekek számára sokkal jelentőségteljesebb ez a forma, amikor a művészetüket nézzük, mint valami olyan túlzás, mint például: „Az óceán fantasztikusan néz ki!”

Próbálj valósághű leírást adni. Irreális elvárásokat szül, ha úgy reagálunk, mintha „soha senki nem csinált volna jobbat, mint amit most tettél”.

Hidd el a gyerekek semmi másra nem vágynak jobban, mint arra, hogy elfogadják őket, nem akarnak jobb lenni, mint bárki más.

Őszinte dicséret

Hogyan dicsérd a gyermeked?

Ösztönözd a dicsérettel a gyermeked, ne hasonlítsa össze magát másokkal, hanem inkább saját készségeit fejlessze. Ha a gyerekek túlságosan a másokkal való versenyre koncentrálnak, elszalaszthatják a lehetőségeket, hogy új dolgokat tanuljanak, vagy elkerüljék az új kihívásokat, csak azért, hogy valamiben a legjobbak legyenek. .

Ösztönözd a fejlődést az ésszerűség határain belül, de próbáld meg nem ösztönözni őt csak azért, hogy versenyezzen másokkal.

A közvetlen dicséreten és jutalmakon kívül számos módon meg lehet mutatni a gyermekünknek, hogy büszkék vagyunk az eredményeikre.

Fordítsd rájuk osztatlan figyelmedet, vagy pozitívan ismerd el, amit csinálnak. Ezt megteheted úgy, hogy kérdéseket teszel fel nekik, vagy érdeklődő megjegyzéseket teszel arra vonatkozóan, hogy mit csinálnak.

Az elismeréssel és érdeklődéssel segítesz gyermekednek ,meglátni azt, hogy képes rá.

Azt érd el, hogy gyermeked tudja, hogy támogatod őt; és ez nagyban hozzájárul az önbizalmuk hatékony építéséhez.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet