Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

MIÉRT JÓ PAPÍRRAL JÁTSZANI? | A PAPÍRJÁTÉKOK ELŐNYEI

MIÉRT JÓ PAPÍRRAL JÁTSZANI? | A PAPÍRJÁTÉKOK ELŐNYEI

Íme a papírjátékok hét legfontosabb előnye

A papírhoz köthető kézműves játékok tökéletesek, ha otthoni játékról van szó, és egy olyan elfoglaltság, ami különösen megmozgatja óvodás gyerekek fantáziáját. A túlzottan stimuláló technológia világában a művészeti, alkotó játékok és a kézművesség segít lelassulni, lépésről lépésre elvégezni a feladatokat, és elérni a célt – mindezt kreativitásunk felfedezése közben.

AKKOR MOST MÁR JÖNNEK IS AZ ELŐNYÖK

1. Finommotorikus készségek fejlesztése

A papírhoz kapcsolódó kézműves foglalkozások a gyerekeket rajzolásra, tépésre, ragasztásra és festésre ösztönzik, valamint számos más, kézügyességet fejlesztő tevékenységre hívnak. Ezek a tevékenységek fejlesztik a gyerekek finommotorikus készségeit és erősítik a koncentrációs képességüket. A papír kézműves alkotások kézzelfogható építőelemeket adnak a gyerekek kezébe, lehetővé téve számukra, hogy minden egyes lépésre külön-külön összpontosítsanak, és motoros készségeiket használják a résztevékenységekhez.

ORIGAMI | PAPÍRCSÓNAK
ORIGAMI | PAPÍRCSÓNAK

2. A képzelőerő fejlesztése

Virágot csináljunk? Vagy egy déli sarkon honos állatot? Esetleg egy űrhajót? Bármi legyen is a papírral végzett tevékenység eredménye, az biztos, hogy az utazás egy darab papírral kezdődik, és a képzelet követi egészen a végtermékig. Minden döntés, amelyet gyermeked meghoz az út során, fejleszti kreativitását és segít felfedezni a preferenciáit. A színválasztástól az általuk előnyben részesített anyagok típusáig az aprónak tűnő döntések mind, mind befolyásolják a hatást munkájuk eredményére.

ORIGAMI | DINOSZAURUSZOK
ORIGAMI | DINOSZAURUSZOK

3. Az utasítások követésének megtanulása

Egy célt szem előtt tartva gyermeked lépésről lépésre követheti egy tervet az elejétől a végéig. Ha ezt a gyermekeddel együtt dolgozod ki, miközben lehetővé teszed számára a kreatív hozzákapcsolódást, megmutatod neki, mit lehet elérni, ha rászánja magát az alkotásra. Ez a lecke azt is szemlélteti, hogy döntéseink – és, hogy mennyire térünk el a „szabályoktól” – hogyan befolyásolják bármely helyzet kimenetelét.

https://miniart.hu/termek/origami-dinoszauruszok/
CSINÁLD MAGAD | ÓRIÁSI VILÁGTÉRKÉP

4. A minőségi idő népszerűsítése

Mint minden más tevékenység, amelyet gyermekeddel végeztek együtt, a kézműves foglalkozások is elősegítik a minőségi idő közös eltöltését. A terv kiválasztása, a lépések követése és a cél megünneplése mind olyan pillanatok lehetnek, amelyeket családként élhettek át, és megoszthattok egymással.

minőségi együtt töltött idő papírjáték

5. A kritikai gondolkodás ösztönzése

A papírral való játék kritikus gondolkodásra ösztönzi gyerekeket. Végtelen lehetőségük van a tervük végrehajtása során, így ez kiváló tanulási lehetőség arra, hogy lássák, döntéseik hogyan befolyásolják az eredményt. Ha valamit jól csinálnak, vagy olyan döntést hoznak, ami tetszik nekik, valószínűleg megismétlik azt. Másrészt, ha azt látják, hogy egy döntés nem hozta meg a kívánt eredményt, akkor alkalmazkodhatnak, hogy legközelebb jobban sikerüljön a feladat. A kritikus gondolkodás révén a gyerekek nagyobb valószínűséggel fedezik fel saját ötleteiket, és új, kreatív utakat találnak a cél eléréséhez.

6. Érzelmek kifejezése

A gyerekek sokféleképpen fejezik ki érzelmeiket. A papírból készült kézműves termékek még egy platformot biztosítanak számukra, ahol megoszthatják érzéseiket, és betekintést nyújthatnak a lelkükbe. Például, ha egy arcot rajzolnak, és az arc összeráncolta a szemöldökét, ez egy kommunikációs vonalat nyit meg, így kérdéseket tehetünk fel (pl. „Miért választottad a homlokráncolást a mosoly helyett?”) Ez persze csak egy példa a sok közül, de végső soron azáltal, hogy megfigyeled gyermeked döntéseit és kérdéseket teszel fel, lehetővé teszed számukra, hogy olyan módon osszák meg érzéseiket, ahogyan nekik a legkényelmesebb.

KREATÍV NYOMDAKÉSZLET | ARCKIFEJEZÉSEK | KÉPZELD EL miniart djeco
KREATÍV NYOMDAKÉSZLET | ARCKIFEJEZÉSEK | KÉPZELD EL

7. Szociális készségek ösztönzése

A papírjátékokhoz kapcsolódó tevékenység egy olyan együttműködési környezetet teremt, ahol a gyerekek velünk együtt dolgozhatnak egy közös cél elérése érdekében. Ez az együttműködés segíti őket a kommunikációs készségek fejlesztésébe. Még a különböző érdeklődésű gyerekek is összejöhetnek egy kézműves foglalkozáson. Gondolj csak bele, mekkora lehetőség rejlik ebbenJ.

MATRICÁS POSZTER, 1600 MATRICÁVAL | KIRÁLYNŐ

További cikkei

Kategóriák

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet