Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

ANYA HACKS | IDŐMEGTAKARÍTÁSI TIPPEK

ANYA HACKS: IDŐMEGTAKARÍTÁSI TIPPEK
Legyünk őszinték, hölgyeim. Az „anyuzás” nehéz életpálya. Az anyai élet vitathatatlanul az egyik legnagyobb kihívást jelentő munkakör, mégis, ha a másik oldalról nézzük, akkor a legkifizetődőbb munka. Legtöbbször hálátlan, mozgalmas társadalmunkban sokszor kapkodó életvitelt jelent, néha pedig egyenesen földbe döngölő tud lenni. A jó hír az, hogy teljesen megéri! Gondolj csak arra, hogy felneveled a következő generációt. Gyermeked egy nap valódi hatást gyakorolhat az őt körülvevő világra. A következő elnök, űrhajós, orvos vagy tanár nevelése során azonban, talán nem lenne haszontalan, ha néhány tippet / hacket kapnál az időmegtakarításhoz, annak érdekében, hogy ez a dolog, amit gyereknevelésnek hívunk olajozottan tudjunk működni

Végtére is, minél több időt takaríthatsz meg a „kötelező tennivalókon”, annál több időt tudsz majd fordítani a „meg akarom ezeket csinálni” és a „muszáj lesz et is megcsinálni” dolgokra (mint például egy jó könyv olvasgatása, láblógatás a kanapéról, stb)

Folyamatos bevásárló lista vezetése

Hogy elkerüld az utolsó pillanatban való szaladgálást az élelmiszerboltba, és ne veszíts időt azzal, hogy mindent beszerezz, amire szükséged van, tarts egy folyamatos bevásárló listát szem előtt.

Akaszd fel a hűtőre, írd be egy tervezőbe, vagy használj egy bevásárló alkalmazást, lényeg, hogy legyen egy lista, így csak rápillanthatsz, és már tudod is mit kell pótolni. Jegyezzd fel azonnal mindazt, amire szükség van, elfogyott, hogy elkerüld a felejtés kockázatát.

Nevezz ki „használatban” poharakat

A kicsiknél gyorsan összeadódik a napközben elhasznált poharak, csészék, tányérok, tálak mennyisége. Bár néhány eszköz esetében elkerülhetetlen, hogy újat vegyünk elő, a poharakhoz van egy trükkünk!

Nevezz ki „használatban” poharakat vagy csészéket mindenkinek a házban, és tartsd őket kijelölt helyen. Akár színkóddal is megadhatod, hogy melyik kié, ezzel is segíted az elköteleződést a gyermekedben (mármint, hogy ne akarjon újat elővenni).

Főzzél két adagot minden ételből

A családi élet főzést, sok főzést és még több főzést jelent.

Ha megduplázod az adagot, és egyszerre két családi adagot főzöl, rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg. Lefagyaszthatod az egyik adagot majd később kiolvaszthatod.

Még ha nem is pontosan ugyanazt az ételt készíted el, legalább az alapvető hozzávalókat elkészítheted előre, például hús vagy zöldség alapokat, amelyeket aztán szükség esetén más célokra is felhasználhatsz.

Azonnal tegyél mindent a helyére

Ahelyett, hogy későbbi elpakolásra hagynád a dolgokat, azonnal kezdj hozzá. A legnagyobb segítség ebben a tekintetben, hogyha mindennek van kijelölt hely a házban. Ha tudod, hová kell tenni, azonnal elhelyezheted, időveszteség nélkül. Hasonlóképpen, ha szükséged van valamire, pontosan tudod, hol van, gyorsan és egyszerűen előveheted. 

Online vásárlás

online anya

Az online vásárlással sok utazási időt takaríthatsz meg! Arról nem is beszélve, hogy rengeteget takarítasz meg a benzinen, és még a pénzeden is ( számos akció csak online érhető el). 

Az online vásárlásnak azonban van egy/több árny oldala is. Nehéz abba hagyni az oldalak pörgetését, túl sok az információ, és előfordulhat, hogy impulzus vásárlást követsz el: azaz olyan terméket veszel meg, amire valójában nincs is szükséged. 

Mindig vigyél magaddal rágcsát

A gyerekek bármikor megéhezhetnek, gyakran ( értsd mindig)  kiszámíthatatlanul, és biztosan megéheznek vagy megszomjaznak, amíg te békésén el szeretnéd intézni az ügyeidet. Időt takaríthatsz meg, ha magadnál tartasz némi harapnivalót a gyerekeknek  és magadnak is. Ne kelljen feleslegesen bemenni ezért a boltba. Sőt innivalóról se feledkezz meg. Az anyatáska mindent elbír.

Készíts rutint

Azokon a napokon, amikor az agyad egyszerűen nem képes az anyaság feladataira fókuszálni,na, akkor jól fog ez a rutin jönni, és nyugodtan vállon veregetheted magad, amiért   létrehoztál egy meghatározott rutint, amely lehetővé teszi az autopilóta működésedet. Ezzel nincs elvesztegetett idő, hiszen nem kell azon rágódnod,hogy eldöntsed, mit kéne tenni. 

Ezenkívül a napi rutin megtervezésekor meghatározott mennyiségű időt rendelhetsz bizonyos feladatokhoz, és a hatékonyság maximalizálása érdekében finomhangolhatod ezeket az időkereteket.( azért ez 10 pontos mondat , nem?:)))

Étkezés előkészítése és megtervezése

Az étkezések előzetes megtervezésével és elkészítésével rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg. Az első és egyben legfontosabb előnye a menü megtervezésének az, hogy nem kell mindennap azon gondolkodnod, hogy mit főzzél. Ehelyett egy óra alatt megtervezheted az egész hét étkezését. 

Ha már tudod, hogy mit fogsz főzni a héten, mindent egyszerre meg is vásárolhatsz az– ezzel ismét időt takaríthatsz meg. Végül, az ételek nagy adagokban történő főzése vagy előkészítése valójában kevesebb időt vesz igénybe, mintha csak egy adagot főznél. Bónuszpont is jár érte– hiszen ez segít kordában tartani költségvetést és étrendet. 

Tarts kéznél egy adománydobozt

Tarts adománydobozt könnyen elérhető helyen. Ha olyan dologra bukkansz, amit már nem használtok, dobd be a dobozba. Így ahelyett, hogy külön feladat lenne az adományozásra szánt dolgok szétválogatása, egy lépcsős folyamattá vált.

Vonj be mindenkit, és delegálj feladatokat

Ha a gyerekek elég nagyok, elkezdheted átruházni rájuk a feladatokat.  Ezzel nem csak a gyerekek érzik magukat nagyobbnak ( és hidd el, valójában jól érzik magukat, amikor segíthetnek) , hanem nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy független és felelősségteljes fiatal emberekké váljanak. 

Ezenkívül, ha az egész család részt vesz a háztartási munkákban, ez megerősítheti a családi köteléket. Engedélyezheted a gyerekeknek, hogy maguk öltözködjenek, összeválogassák piszkos ruháikat, maguk takarítsák ki a szobájukat, segítsenek mosogatni, segítsenek a kert gondozásában, kivigyék a szemetet, etessék és itassák a háziállatokat, és bármi más feladatot elvégezhessenek, ami életkoruknak megfelelő.

Mellesleg, miközben te tanítod a gyerekeidnek, hogyan takarítsák ki a saját terüket, egyúttal tanítsd meg őket arra is, hogyan kell megfelelően gondoskodni magukról! 

Kövesd nyomon a képernyő előtt töltött idődet

A közösségimédia-alkalmazások – és általában az okostelefonok – függőséget okozó technológiai eszközök, és a nap folyamán sok idődet lefoglalhatják anélkül, hogy észrevennéd, hogy mennyit. Nem elég csak nyomon követni a gyerekek képernyő előtt töltött idejét – hanem tisztában kell lenned a sajátoddal is. 

Igen, az öngondoskodás és az „én-idő” elengedhetetlenek, de mindig ügyelj arra, hogy tudatosan dönts a szabadidő eltöltéséről, ahelyett, hogy hagynád, hogy az csak úgy megtörténjen, és ész nélkül belevesszél az insta-face-tiktok ( stb) háromszögbe. A képernyőidő szabályozásának kiváló módja, ha időzítőket használtok, és mindegyikőtöknek megadsz egy meghatározott időtartamot a technológia használatára.

Volt hasznos tanácsunk?

ANYA VAGYOK

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet