Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

5+1 nagyszerű film az anyaságról, a szívet melengetőtől az igazán bizarrig

5+1 nagyszerű film az anyaságról, a szívet melengetőtől az igazán bizarrig

Vasárnap volt Anyák Napja, amivel kapcsolatban már kifejtettük a véleményünket, de ez kicsit sem tart vissza attól minket, hogy az anyaságot tovább boncolgatva anyaságról szóló filmeket ajánljuk nektek. Ezek a filmek megörökítik az anyaság bonyolultságát, szépségét, és olykor elfajzott pillanatait, amikről szeretnénk tudomást se venni.

Az Anyák Napja egyébként önmagában is egy bonyolult ember: vannak, akik számára egy csodálatos ünnep, és vannak, akik számára fájdalmas emlékeztető a veszteségükre, megszakadt kapcsolatokra, vagy esetleg még rosszabbra.

Ebből következik, hogy a „nagy anyák napi film” kifejezés sokféle jelentést hordoz magában. Hollywood pedig évtizedek óta könyörtelenül szolgáltatja az anyákról és gyermekekről szóló filmeket – hol gyengéd, hol szívszorító, hol felemelő, hol egyenesen bizarr megközelítéssel.

Az alábbi válogatásban nem biztos, hogy a „legjobb” filmeket találjátok, inkább olyan filmeket, amelyeket jelentősek, vagy éppen szerethetőek az anyaság szempontjából.

Édesek és mostohák

Édesek és mostohák minimag

Tökéletes színészi alakítások (Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris), igazi papírzsepi fogyasztó alkotás. Isabel (Julia Roberts) kiváló fotós, és boldog párkapcsolatban él Luke-kal (Ed Harris). Azonban a férfinak van két gyermeke, egy kisfiú és egy kamasz lány, akik nincsenek túlságosan elragadtatva a lánytól, ahogyan édesanyjuk, Jackie (Susan Sarandon) sem. Azonban Jackie rákos lesz, és mivel hatástalan a kemoterápia, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy imádott gyerekeit nem ő fogja felnevelni, hanem Isabel…A film Isabel és Jackie kapcsolatáról szól, arról, hogyan születik meg egy család, egy tragédia árnyékában.

Rossz anyák

Rossz anyák minimag

Én ezen a filmen nagyon röhögtem. A lényeg, hogy három anyuka szembe megy a konvenciókkal, és az iskola tejhatalmú SZMKS anyukájával, és egészen abszurd helyzetekbe kerülnek, ami igazán szórakoztató film nézőként. Az utolsó húsz perc igazi hollywoodi cukormáz felhő, ettől eltekintve eg fárasztó nap után kiváló szórakozást fog nyújtani.

Becéző szavak

Becéző szavak minimag

James L. Brooks 5 Oscar díjas (köztük a legjobb film díja) és további 6-ra jelölt első filmje az érzelmeinket célozza meg, egy szépen, lassan felépítkező történetben. Főszerepeben Shirley MacLaine-el, Jack Nicholson-nal, Debra Winger-rel és Jeff Daniels-el. Szintén szükség lesz a papírzsepikre, nagyon megható történet. Egy anya és lánya szeretet-gyűlölet kapcsolatát öleli fel, az őszinte beszélgetés és a bizalom szerepét. Egy vígjáték-dráma, hatalmas színészi alakításokkal.

Fekete hattyú

Fekete hattyú minimag

Bizony, egy horrorfilm. Egy balett táncosról, aki lassan elveszti a valóssággal való kapcsolatot. De finoman szól egy Nina (Natalie Portman) nevű felnőtt nőről is, aki kétségbeesetten szabadul fel Erica, balett művész anyukája (Barbara Hershey) karmai közül. Erica mindent irányít Nina életében – mit eszik, kivel beszél, hogyan tölti az idejét – annak érdekében, hogy lánya megélje a saját álmait. Számos utalást találtok a filmben, melyben Nina mindennél jobban akarja, hogy megszabaduljon anyja olyan részeitől, amelyek szimbolikusan vagy szó szerint is benne rejlenek..

A szív bajnokai

A szív bajnokai minimag

Nem egy klasszikus anya film, viszont az anyai érzésekről szól. Ez most, így lehet furán hangzik, de ha megnézed a filmet, és Sandra Bullock zseniális alkotását ( sokan lehúzták, nekem bejött), akkor megérted. Ez a film, amely Sandra Bullocknak a legjobb színésznő Oscar-díját érdemelte ki, az NFL játékosának, Michael Ohernek történetét meséli el, aki tinédzserként győzte le a szegénységet és a hajléktalanságot, amikor egy gazdag család, Leigh Anne Tuohy (Bullock) matriarcha vezetésével, befogadta, örökbe fogadta ösztönözte futballpályafutását. Igaz történet, és Tuohy tényleg olyan volt a valóságban is, mint ahogy Bullock eljátszotta.

+1 Éles tárgyak

Éles tárgyak minimag

Azért +1 , mert egy sorozatról van szó, nem egy egész estés filmről. És bizony az anyaság legárnyékosabb oldaláról szól. Brutális sorozat. Sötét thriller, amiben nem a jó szerepet kapja Camille anyja, Beverlyt, akit a fergetegesen játszó  Patricia Clarkson alakít.Egy felfoghatatlanul bizarr karakter, aki egyre jobban kibontakozik az egyes részekben. Nem szeretnénk spoilerezni, egy biztos: abbahagyhatatlan sorozat lesz.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet