Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mikor van szükség ügyvédre? | A szakértő válaszol

Mikor van szükség ügyvédre?
Azt gondolná az ember, hogy ez olyan kérdés, amire a válasz egyértelmű, de sajnos nem az. A legtöbben csak akkor fordulnak ügyvédhez, amikor ügyvédi ellenjegyzésre van szükség. Vagyis mikor? Jellemzően ingatlan adás-vételkor és cégalapításkor, vagy ….

Ismerős a vicc a székely kutyájáról?

Elmegy a székely férfi a barátjához vendégségbe. Az asztalnál iszogatnak, beszélgetnek. A földön egy hatalmas kutya fekszik elnyúlva, néha keservesen felvonyít. Egy darabig döbbenten figyeli a vendég, aztán már nem bírja tovább és megkérdezi a gazdát:

– Miért vonyít ez a kutya ilyen fájdalmasan?

– Mert szögbe feküdt – feleli a házigazda.

– És miért nem száll le róla?

– Mert még nem fáj neki eléggé.

 

Az emberek magatartása olyan, hogy egy adott helyzetben, főleg, ha valamit nagyon szeretnének, érzelmileg bevonódnak és elveszítik objektivitásuk. Mire is gondolok?

Elsietett lakásvásárlás

Egy ügyfelem annyira szerette volna a kiszemelt lakást megvásárolni, hogy más nem lebegett a szeme előtt, csak az, hogy az övé legyen, ennek érdekében még szerződéskötés előtt több millió forintot adott át az eladónak. A szerződéskötés időpontjában nagy volt a csodálkozás, mikor közöltem, hogy nem tudjuk aláírni a szerződést, mert a tulajdoni lapra bejegyzésre került: egy elidegenítési és terhelési tilalom az öröklési szerződés biztosítására. Vagyis az adás-vételre csak akkor kerülhetett volna sor, ha az eladón kívül ezen bejegyzés jogosultja hozzájárult volna a lakás eladásához. Ez pedig kizárt, hiszen azért kötött öröklési szerződést, hogy a lakás tulajdonjogát megszerezze.

Konklúzió? Érdemes ügyvédhez fordulni, mielőtt bármit aláírunk az ingatlanközvetítő előtt.

Szerződés értelmezése

Másik példa, hogy az ügyfelek általában egy szerződéses kapcsolat kezdetén optimisták, és pozitívan állnak a másikhoz, és nem gondolnak arra, hogy a kapcsolat később megromolhat a felek között. Akkor előveszik a megállapodást olyan mondatokat találnak benne, ami nem egyértelmű. Már mindenki másképp emlékszik mi is volt az eredeti szándékuk és parttalan vita alakul ki közöttük. 

Ha ügyvéd rögzíti a megállapodást, akkor félreérthetetlen mondatok nem fordulnak elő.

Túl késő ügyvédhez fordulni

Nézzünk példát arra is, amikor már későn fordult szakemberhez az az alperes, aki ellen lakás kiürítése iránti per indult. Nem fordult ügyvédhez, hanem saját maga adta be az ellenkérelmet. Azt megfogalmazta, hogy a felperes keresetét a bíróság utasítsa el, de érveket már nem tudott felsorakoztatni. Mikor az ügyvéd bekapcsolódott, már nem tudott viszontkeresetet előterjeszteni a felperessel szemben, hogy a lakásra fordított összeget követelje a felperestől.

Egyszerűen lekéste az erre szolgáló határidőt, mert a követelést előadni akkor lehetett volna, mikor az ellenkérelmet beadta, mégpedig viszontkereset formájában.

Mint látjuk, ez az eset tipikusan a székely kutyája.

Mikor járunk el helyesen?

Sokszor az okozza a bajt, hogy az ügyfelek tájékozódás gyanánt mindent elolvasnak, amit az interneten fellelnek, de az adott cikkek már nem aktuálisak.

Számtalanszor történik jogszabálymódosítás, és ami tegnap még igaz volt, az ma már nem az. Ezért nagyon fontos, hogy hiteles szakembertől tájékozódjunk, akinek minden részletet el tudunk mondani és aki kivezet minket a jog útvesztőjéből. A mi élethelyzetünkre szabott tanácsokból úgy indulhatunk neki egy szituációnak, hogy a székely kutyájával ellentétben már előre láthatjuk, hogy vannak a szögek.

Bíztatok mindenkit, hogy ne legyen a székely kutyája és ne az legyen a célja, hogy minél előbb álljon fel a szögről, hanem hogy eleve lássa, hol vannak a szögek és ne feküdjön bele!

A SZERZŐ

dr FÜLÖP eDINA

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász, valamint mediátor vagyok.

Folyamatosan képzem magam szakmailag és egyéb területeken is. Jártam üzleti kommunikáció szakra, tanulok előadás-technikát, önfejlesztést és meditációt. Szeretek előadni, és erre többször is volt már lehetőségem konferenciákon. Célom a jogtudatosság növelése és az útmutatás a jogi labirintusban. Kreativitásom a festésben és írásban élem ki. Ez utóbbi vezetett ide a szakértők közé. A mottóm: „A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.” (Anthony de Mello)

Honlap: drfulopedina.hu

Youtube csatornám: Jogos kávészünet dr. Fülöp Edina ügyvéddel

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet