Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Minden, amit tudni akartál a nyári hordozásról

Hordozás nyáron: Hasznos tippek
A nyári kirándulások közeledtével felmerül, hogy hogyan, milyen hordozóban és milyen öltözetben érdemes hordozni. Te is épp ezen gondolkoztál? Akkor most jött el a mi időnk!

Az egyik első tévhit ezzel kapcsolatban, hogy a vázas hordozók közül kell választani. Pedig ez egyáltalán nem így van, sőt!  A vázas hordozók alapvetően is nehezebbek, mint egy csatos vagy egy kendő, ráadásul máshová teszik a testünk súlypontját. Ennek oka, hogy a vázas hordozóban gyermekünk eltávolodik a testünktől és nem valósul meg benne a térdhajlattól térdhajlatig alátámasztás. 

A másik tévhit, hogy az összeizzadás miatt nem érdemes nyáron hordozni. Ha te is emiatt aggódsz, jó ha tudod, hogy a gyermekek többsége nem izzad jobban a hordozóban, mint a babakocsiban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az izzadásnak hűtő funkciója is van, tehát ha esetleg kellemetlennek is érezzük, sosem haszontalan.

Hordozás nyáron: Hasznos tippek

Hordozás nyáron: Hasznos tippek
  1. Lehetőleg legyen nálunk váltásruha, hogy ha a gyermekünk nagyon megizzad, át tudjuk öltöztetni őt! Ne feledjük, hogy az aktuális hőmérséklet bármikor megváltozhat, illetve olyan helyre is mehetünk, ahol megváltozik a mikroklíma! Lehet, hogy hideg van az erdőben, ahol sétálunk vagy a barlangban, amit meglátogatunk. Ilyenkor jól jöhet, ha rá tudunk adni egy vékonyabb hosszú ujjú felsőt, vagy kis sapkát!
  2. Válasszunk magunk és gyermekünk számára is természetes összetevőjű, vékonyabb ruházatot! Kerüljük a műszálas darabokat!
  3. Kendőben hordozásnál érdemes egyrétegű kötést választani. Nyárra közkedvelt a len, bambusz, kender és selyem tartalmú kendők használata a hűs érzet miatt. Amennyiben mégis több rétegű kötést használunk, két rétegnél több ne fusson a baba hátán. A nyári nagy melegben, 27 fok fölött a rugalmas kendő használata nem javasolt – bár ebben a szakemberek között is megoszlanak a vélemények.
  4. Mindig legyen nálunk elegendő víz, vagy ha még nem itatjuk vízzel a gyermekünket, rendszeresen iktassunk be nagyobb túrák során szoptatási szünetet, hogy ő is tudjon hidratálni!
  5. Mindenképp olyan fényvédőt használjunk, ami érintkezhet a ruhánkkal, és így a hordozóval is!
  6. Figyeljünk az árnyékolásra, mindenképp legyen a babán kis kalap vagy sapka!

Összességében hordozzatok bátran nyáron is, hiszen ilyenkor sem kell lemondani a biztonságról, a két kezetekről és a szabadságról, ami anyának és babának is jár! 🙂

Spolier alert! Következő hónapban a vízben hordozásról és a babával való strandolásról írok majd, érdemes lesz velem tartani!

A SZERZŐ

Csőke Heni

Csőke-Vidács Heni vagyok, három, hasi úton született gyermek édesanyja. Nagyon fiatalon, épphogy 22 évesen lettem anya, és ez az egész életemre, anyaságomra kihatott. Fiatal voltam, tapasztalatlan és tájékozatlan és azt gondoltam, hogy nekem nem is kell utána néznem semminek.

Aztán a második gyermekem születése után lettem hordozási tanácsadó, majd a harmadik gyermekem születése után előbb önkéntes szoptatási segítő majd dúla is, éppen azért, hogy az ilyen fiatal édesanyákat segítsem információkkal. Ezután pedig mindezek mellett belevágtam abba is, hogy az enyém lett az ország egyik legnagyobb mosható pelenka shopja is, a Bolyhoska.

Pontosan azért, mert fiatalon lettem anyuka tudom, hogy sokaknak a gyermekágy és a nagyobb babás-kisgyermekes lét nem csak bújci meg kukcózás és babaillat, és szeretnék segíteni abban a jövőben anyává váló nőknek, hogy elfogadják: ez teljesen normális.

Ha szeretnél többet kapni belőlem:

https://hordozzorommel.hu/

https://www.bolyhoska.hu/

https://www.tiktok.com/@csokehenriett

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet