fbpx

Minimalizmus a családi mindennapokban

Minimalizmus és a babaruhák

Napjainkban egyre többször, egyre több helyen kerül elő a minimalizmus fogalma.

A minimalista stílusban berendezett otthonunkban ülhetünk a minimalista ruhatárunkkal, kapszulagardróbunkkal és elmélkedhetünk a minimalista vagy éppen zero waste életmód rejtelmein. Mindezt egy újszülött vagy pár hónapos baba mellett, aki békésen eljátszik egyedül mellettünk, miközben mi ebédet főzünk és könyvet (cikket) olvasgatunk. Ugye te is látod a szemeid előtt? Nem?

Nem baj, még nem tartunk ott. Még én sem. Nem is baj, a minimalizmus egy út, egy törekvés, és nem egy cél. Persze azért örülnénk, ha legalább az irány a fent leírt példa felé mutatna, miközben napjában harmadszorra szedjük össze a gyerek játékait a nappali közepéről.

Asset 91

Miről szól a minimalizmus?

A minimalizmus egy életszemlélet, melynek alapja, hogy ne a körülöttünk lévő tárgyak befolyásolják, határozzák meg életünket.

A vágy arra, hogy mindig új és új dolgokkal vegyük körbe magunkat annyira erős, hogy elfedi az élet igazi értelmét.

Sosem lesz olyan állapot, hogy ne kellene egy új kávéfőző, ami jobb, mint az előző. Hogy ne kellene egy új ruha, ami kivételesen jól is áll. Egy új játék, amivel végre tud játszani a baba, mert nem köti le ’semmi’. Egy új babaruha, hiszen nincs mit felvegyen a hétvégén a nagymamához.

Pedig ha megkérdeznénk, mi volt a legjobb dolog az elmúlt héten, vagy a nyáron, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy nem egy tárgyat emelnél ki.

Eszedbe jutna a kisbabád huncut nevetése, vagy amikor megölel és puszit ad. Vagy eszedbe jutna a randi a férjeddel, vagy az első közös nyaralásotok.

Sok-sok apró élmény, ami igazán megmarad bennünk. Egy ölelés, egy mosoly, az együtt töltött idő, élmény, amit együtt élünk át. Ezek azok a dolgok, amik igazán feltöltenek minket és tesznek boldoggá. Minden más csak körítés.

Válaszd ki a számodra fontos dolgokat, és minden más felesleges tárgytól szabadulj meg.

A fókusz a materiális javak helyett áthelyeződik az élményekre, az emberekre, a kapcsolatokra.

Egy kicsit közben lelassulsz, sokkal tudatosabb leszel a saját életeddel kapcsolatban, ezáltal egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet vár rád. Erről szól a minimalizmus.

Asset 171

Mikor tudod, hogy itt az idő változtatni?

Nézz körül! 🙂 Ezer apró jel mutatja neked az utat, hogy elérkezett az idő a cselekvésre.

rendetlenség nappali
Asset 81

A minimalizmust rengeteg oldalról el lehet kezdeni. Kezdheted a rendrakással a konyhában, a selejtezéssel a ruhatáradban vagy a babajátékok elpakolásával a nappaliban.

Ha viszont van gyerek a családban, érdemes olyan lépéssel kezdeni, ami hozzá kapcsolódik. Amíg kicsi a baba, addig a legtöbb időt úgyis a gondoskodás, a vele való játék, öltöztetés fogja elvenni.

Ha ott rend van, akkor a mindennapokat kitöltő idő egy jelentős részében rend van. Ezért kezdtem én a baba ruhatárával a minimalizmust.

FOLYTATJUK...

A következő részben a babaruhákat vesszük górcső alá: hogyan lehet minimalizálni a babaruhákat, és, hogy mit nyertek azzal, ha ezt a folyamatot elkezditek. 

A szerző

Vincze tünde babucibox tulajdonosa

Vincze Tünde vagyok, a BabuciBox alapítója.

Idő- és rendmániás, szeretem a körülöttem lévő dolgokat hatékonyan megszervezni. Egy újszülött mellett ez nem mindig egyszerű, ezért is terveztük úgy a BabuciBox-ot, hogy az a lehető legkényelmesebb megoldást nyújtsa a kisbabák fenntartható öltöztetésére. Magyarországon egyedülálló szolgáltatásunk révén baba kapszulagardróbokat adunk bérbe.

Minél többet foglalkozom babaruhákkal, annál jobban látom a babaruhaipar mérhetetlen pazarlását. Hiszem, hogy mi, anyukák, tudjuk ezt jobban is csinálni. Célom, hogy segítsek az újdonsült szülőknek, hogy kisbabájuk öltöztetésében (is) egyre tudatosabbá váljanak.

Van egy életvidám, örökmozgó kislányom és egy csodálatos férjem. Ha éppen nem babaruhákat rendezek és csomagolok, akkor olvasok, társasozok vagy túrázok. 🙂

Rólunk, baba kapszulagardróbokról és bérelhető csomagjainkról itt olvashattok bővebben: https://babucibox.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)