Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

TikTok-ról szülőknek: a gyerekeink digitális játéktere

tiktok minimag

Ahogy valószínűleg észrevetted, a TikTok nem csak egy múló őrület – ez a gyerekeink mémekkel teli, táncos, táncos őrületű, néha zavarba ejtő digitális világának hangsávja. A gyerekek és tinédzserek körében ez a platform hihetetlenül népszerűvé vált, de vajon mennyire biztonságos? Milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk? És hogyan tudunk szülőként felelős módon részt venni ebben a digitális játékban?

Demisztifikáljuk együtt ezt a jelenséget, és nézzük meg, mire kell figyelned, ha gyermeked a TikTokon szeretne aktívan jelen lenni.

Mi is pontosan a TikTok?

Gondolj úgy a TikTok-ra, mint a Facebook és az Instagram vagányabb, gyorsabb mozgású unokatestvérére, amellyel a gyerekeid valóban együtt akarnak lógni.

Ez egy olyan közösségi médiaplatform, ahol a felhasználók – főként a Gen Z generáció tagjai – rövid videókat készítenek és osztanak meg.

A TikTok mindent kínál, legyen szó akár a trendi dalokra való tátogásról, tánc trendek bemutatásáról vagy csak egy napról az életben.

A videók 60 másodperces és 3 perces ciklusokban is létrehozhatóak. Az alkalmazást egy kínai technológiai cég fejlesztette ki, és különösen népszerű a gyerekek és a tinédzserek körében.

Jelenleg kb 900.7 millió ember használja világszerte, a legtöbb felhasználó Kínában  a él, ahol több mint 600 millió ember használja a TikTokot. Az Egyesült Államokban közel 100 millió felhasználó van, míg Indiában 120 millió felhasználóval rendelkezik.

2022-ben a TikTok Magyarországon több mint 2 millió felhasználóval rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy az ország lakosságának több mint 20 százaléka használta a platformot.

Hivatalosan 13 éves vagy idősebbnek kell lenni a TikTok használatához, de a becslések szerint körülbelül 425 000 felhasználó 6 és 14 év közötti.

tiktok minimag

Különösen a 10 , 11 és 12 éves gyerekek használják sokat. Videókat készítenek, amelyekben táncolnak, énekelnek vagy csak úgy vannak. A videó online közzététele után az alkalmazás felhasználói megoszthatják egymással ezeket a videókat, kedvelhetik őket, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk és üzeneteket küldhetnek egymásnak. A videókat azonnal fel lehet tenni más közösségi médiára is, például a Snapchatre , az Instagramra és a WhatsApp-ra.

Hogyan működik a TikTok?

A TikTok navigálása olyan lehet, mintha egy új nyelvet fejtenél meg, de íme a gyorstalpaló tanfolyam: a rendszer a felhasználók „követésével” és a „For You Page” (FYP) görgetésével működik, amely az érdeklődési köröd és interakcióid alapján javasol videókat. Olyan ez, mint egy véget nem érő műsor, amelyet csak rád (vagy ebben az esetben a gyerekeidre) szabtak.

Szülői vélemény

tiktok gyerek

A TikTok bármennyire is kreatív lehetőség és szórakoztató szórakozás, nem mentes az aggályoktól.

A platformot korábban, a felhasználói adatvédelemmel és adatkezeléssel kapcsolatos problémák miatt kritika érte, ezért érdemes szemmel tartani, hogy milyen információkat osztanak meg a gyerekek.

Például keveset foglalkoztak a szexuálisan nem helyénvaló megjegyzésekkel, és az alkalmazás cenzúrázta a fogyatékkal élő, transznemű és elhízott emberekről készült videókat.

A TikTok válaszában azt mondta, hogy „nyílt politikájuk” volt. Ez mostanra már sokat változott.

Emellett kritika éri a nem megfelelő adatvédelmi szabályokat (a TikTok rengeteg adatot gyűjt a felhasználóitól) és a magas függőségi tényezőt. A pszichológusok szerint a TikTok a leginkább addiktív közösségi média platform .

Hogyan tudod biztosítani a (valamennyire) biztonságos fiókot gyermekednek?

Adatvédelmi beállítások

A TikTok adatvédelmi beállításai alapértelmezés szerint „nyilvánosra” vannak állítva. Ez azt jelenti, hogy a gyermeked által online közzétett összes videót láthatják mások. Így az idegenek is. Ezért ügyelj arra, hogy gyermeked úgy állítsa be ezeket a beállításokat, hogy ne mindenki lássa az összes videóját.

Kéretlen üzenetek és megjegyzések

Ha gyermeked profilja nyilvános, bárki megjegyzést fűzhet a videóihoz. Persze az biztosan jól esik neki,  ha sok lájkot és pozitív megjegyzést kap, de mi van akkor, ha valakinek csúnya szándékai vannak, vagy negatív megjegyzéseket tesz? Ennek megfelelően módosíthatod a profil alapértelmezett beállításait.

Technikai beállítások

Az alkalmazás nyitóoldaláról lépj az „Adatvédelem és beállítások” oldalra a jobb alsó sarokban található ikon segítségével. A „Fiók” alatt lépjen az „Adatvédelem és biztonság” részre. Állítsd be a „Privát fiók” beállítást. Lentebb, a „Biztonság” alatt azt is beállíthatod, hogy ki küldhet megjegyzéseket gyermekednek. Több ilyen lehetőség is létezik, ezért szánj rá időt, és nézd meg mindegyiket. Más tiktokerek fiókját is letilthatod. Az „Adatvédelem és beállítások” részben letilthatod a push értesítéseket (beleértve az új rajongókat is) az „Általános” részben.

Ez is tetszeni fog

TIKTOK A MINIMAGON

A TikTok előnyei

Akár hiszed, akár nem, a TikTok nem csak a táncizásról és a beszólásokról szól. Igazi nevelési eszköz is lehet.

Sok felhasználó oszt meg oktatási tartalmakat, a gyors történelemleckéktől kezdve a tudományos kísérleteken át a matematikai trükkökig – mindezt jól fogyasztható, rövid klipekben, amelyek szórakoztatóvá teszik a tanulást.

Ha gyermeked is videókészítésre szánja rá magát, akkor videószerkesztői tudását is fejleszti.

Tipp szülőknek

Lehet, hogy nem tetszik neked, hogy gyermeked a TikTokon vagy más közösségi médiában szeretne szerepelni, de ne légy túl negatív.

A gyerekek általában édes, szép, vicces vagy kreatív üzeneteket, fényképeket vagy videókat osztanak meg egymással.

Ne feledd, hogy a közösségi médiának nem csak negatív oldalai vannak, hanem pozitívumai is, például a közös videók készítésének közösségi és kreatív oldala.

 Vess egy pillantást gyermeked online világába, fedezd fel vele a TikTokot, és meg fogsz lepődni. Kérd meg, hogy mutassa meg, mely Tiktokereket szereti.

Úgy gondolod, hogy nem érzi jól magát? Vagy esetleg negatív hatással van rá a közösségi média? Legyél éber, vedd komolyan gyermeked, és beszéljétek meg ezt együtt.

Egy vicces videó megosztása és kedvelése szórakoztató, de az élet többről szól, mint ezekről a rövid videókról. Magyarázd el gyermekednek, hogy végső soron az számít, hogy ki ő a való életben.

Az alkalmazások, az internet és az okostelefonok betiltásának nincs sok értelme. Természetesen alaposan nézd meg egy adott alkalmazás alsó korhatárát. Ennek a minimális életkor jelzésnek oka van, és ezt megbeszélheted gyermekeddel is. Beszéljétek meg együtt az előnyöket és kockázatokat, hallgass meg az ő tapasztalatait, majd döntsétek el, hogy készen áll-e a TikTok felfedezésére (veletek), vagy várnia kell egy (vagy két) évet.

Záró gondolatok

Ne feledd, a TikTok, mint minden közösségi média, egy olyan eszköz, amelyet bölcsen és pazarlóan is lehet használni. A kreativitás és a kapcsolatteremtés világát kínálja, de kihívásokkal is jár. Ha tájékozott és elkötelezett maradsz, segíthetsz abban, hogy gyermeked TikTok-élménye biztonságos, tiszteletteljes és szórakoztató legyen.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag Főszerkesztő

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet