Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Variáld a játékokat -mindannyian jól jártok

VARIÁLD A JÁTÉKOKAT -MINDANNYIAN JÓL JÁRTOK minimag
Érezted már, hogy elárasztja a lakásotokat a játékok őrjöngő halmaza? Valaha is keseredettél már el azon, hogy gyermeked soha nem játszik játékaival? Pedig ezek nem túl jó érzések, és még csak nem is kell így lennie! Egyszerű a megoldás: játék variálás- a játékok hatékony forgatásának, variálásának elsajátításával csökkentheted a rendetlenséget, és növelheted gyermeked kreativitását és összpontosítását.

Mi a játék variálás?

A játékok variálása egyszerű megoldás egy általános problémára. A legtöbb gyermek ma túl sok játékkal rendelkezik, és (jogosan) úgy érzik, hogy a játékok közötti választás inkább nehezebbé teszi a játszást.

Ahelyett, hogy a házban lévő összes játék egyszerre lenne kint, érdemes kisebb, könnyebben kezelhető csoportokba osztani őket és rendszeresen variálni.

Milyen előnyei vannak a játék variálásnak?

Az otthoni rendetlenség nagymértékű csökkentésének nyilvánvaló előnyén kívül a játék variálásnak számos további előnye is van.

Ha minden játék elérhető, akkor minden unalmassá válik és még a rendetlenség is ott marad, része lesz a mindennapoknak.

Van ideje és helye a rendetlenséggel járó játéknak, de ez nem túl hatékony stratégia az olyan tartós, független játékhoz, amiben szeretnénk, ha gyermekeink el tudnának mélyedni.

Csakúgy, mint mi felnőttek, a gyerekek is kaotikusnak és nyugtalanítónak találhatják a rendetlenséget, és ilyen helyzetben számukra is nehézsége okoz az, hogy mozgalmas környezetben összpontosítsanak játékukra. Egyik játékról a másikra ugrálnak, és nem képesek sokáig egy játéknál maradni. Nem tudnak elmélyedni egy adott játékban, ideig, mivel a figyelmük arra terelődik, ami éppen a szemük elé kerül.

És még a legjobb otthoni játéktárolás esetén is, ha a gyerekek a nap végén rendbe rakják a szobájukat, óriási feladattá válik a rendrakás, és persze, hogy nem akarják majd csinálni.

Milyen előnyei vannak a játék variálásnak?

A kisebb, átgondoltabban szerkesztett játékválaszték variálásával a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy mélyebben összpontosítsanak és játszanak.

A játék variálás egyéb előnyei közé tartozik a fejlett türelem és kitartás, a fokozott kreativitás, amikor megtanulják különböző módon felhasználni a játékokat, sőt a rendrakás iránti lelkesedés is, mivel a kevesebb játékkal már nem lesz olyan nagy munka az elpakolás.

Különösen a kisgyermekek esetében jön elő a további nagy előnye a variálható játék gyűjteménynek, azaz, hogy céltudatosabban szerkesztheti és kategorizálhatja a játékterét.

Hogyan döntsük el, mely játékokat variáljuk?

A játék variális nem tudomány, és valójában bármilyen játék variálásnak, forgatásnak pozitív hatása van/volt/lesz.

Ha egyik nap elől  van néhány autó, a másikon pedig egy másfajta autót vesztek elő, akkor a második szettel (ha egy ideje nem látta őket) úgy fog játszani, mintha újak lennének.

De a dolgok még érdekesebbé válnak, amikor egy második autó helyett más járművet vesztek elő, például helikoptert vagy tengeralattjárót.

Ha elgondolkodunk azon, hogyan kell kategorizálni a játékokat, jó tipp lehet, ha a különböző típusú játékokra összpontosítunk, mint például a konyha játékok, és próbáljuk meg biztosítani a gyerekünk számára, hogy minden csoportból elérhető legyen valamilyen játék. Az alábbi táblázat mutat egy fajta lehetőséget, de persze, hogy rátok van bízva, hogyan alakítjátok majd ki a játék variálást.

Játék típusa

1. hét

2. hét

3. hét

4. hét

Építkezés

Fa kockák

Duplo

Vonat készlet

Golyópálya

Készségfejlesztők

Egyezés

Társítás

memória

Találd meg a különbséget

Nyílt végű játékok

Szerepjáték

Természetes anyagok

Mesterséges anyagok

Túlméretes darabok

Járművek

Autók

Hajók

Markolók és traktorok

Helikopter / repülőgép

Játékfigurák

Család

Dzsungel állatok

Erdei állatok

Tengeri állatok

Puha játékok

Mackó

Tündér

Egér

Kutya

Kézműves 

Zsírkréták

Kréták

Festékek

Ceruzák

Mi a helyzet a nagyobb játékokkal, például a játék konyhával?

Ha egy játék elég nyílt végű, és ezáltal mindenféle játék alapját képezheti, akkor valójában nincs szükség a variálásra.

Egy hároméves gyerek valószínűleg élvezni fogja, ha babaházzal vagy tanyával játszik, elegendő, ha néhány figurával vagy állattal variáljuk a meglévő csapatot. A jelenet folyton változásban lesz a képzeletétől és a forgatókönyvektől, amelyek mellett az adott pillanatban éppen dönteni fog, (a játékkonyha egyik nap kávézó lehet, másnap otthoni konyha, vagy akár piac), így valószínűleg nincs sok szükség a forgatásra.

Ez az elmélet szinte minden szerepjátékra alkalmazható (babaházak, farmok, állatkertek, piacok, konyhák) és olyan játékokra is, amelyek támogatják a szerepjátékokat, például babakocsik, bábszínházak vagy teázók. Nincs értelme rohanunk az ilyen típusú játékok variálásával, mivel ezek amúgy is változnak a gyermek növekedésével.

LABEL LABEL FA JÁTÉKKONYHA RÓZSASZÍN minipiac
FA JÁTÉKKONYHA RÓZSASZÍN
PIACI STAND

Milyen gyakran kell variálni a játékokat?

Ez furcsa kérdésnek tűnhet, de valójában nagyon fontos, hogy gyermekednek ne legyen könnyű hozzáférése a szünetet tartó játékokhoz.

Mindannyian gyermekbarát, könnyen használható játéktárolókat támogatjuk, de ha a forgásból kivett  játékok túlságosan szem előtt vannak és könnyen hozzáférhetők, akkor előfordulhat, hogy elvonják a gyerekek figyelmét, és meg akarják szerezni, vagy kirángatják őket a helyükről, ha éppen hátat fordítasz két percre.

Próbálj olyan helyet találni, amely távolabb helyezkedik el a játéktól, amelyekkel éppen játszanak, és ne mondd el neki, hogy hova tetted.

Ideális egy hálószobai “dugi” szekrény vagy egy másik szekrény, amit nem használtok gyakran. Ha szűk a hely, akkor egyszerűen meg kell győződni arról, hogy elérhetetlenek legyenek, azaz olyan magasságba kerüljünk, ahova már nem néz a gyerkőc.

ikeatrofastjatektarolo_minimag
Forrás: IKEA

Mi van akkor, ha a gyermeked nagyon élvezi, hogy játszik egy bizonyos játékkal, és itt lenne az ideje a forgatásnak?

Ha azt kérik, hogy tartsanak meg konkrétan egy bizonyos játékot, akkor nyugodtan engedj a kérésnek. Ez nem egy merev szabályrendszer!

Mi csak azt szeretnénk , hogy inspiráljuk őket arra, hogy valamit kezdjenek a játékaikkal.

De figyeld meg – valóban játszanak és új lehetőségeket kutatnak fel vele, vagy ugyanazt ismételgetik újra és újra? Ha ez a helyzet, és úgy tűnik, hogy felfedezéseikből elfogyott  az üzemanyag:) , akkor javasolhatunk egy időkorlátot, és megállapodhatunk abban, hogy mikor fog az új játék kikerülni a régi helyett.

Hány játékot variáljunk egyszerre?

Csak te tudhatod, hogy hány játék megfelelő a gyermekednek és a rendelkezésre álló helyednek.

A legfrissebb adatok szerint például az Egyesült Királyságban egy átlagos gyermek körülbelül 240 játékot birtokol, de a szülők úgy látják, hogy naponta körülbelül 12 „kedvenccel” játszanak (játékaik körülbelül 5% -a). Tehát az 5% jó lehet a kiindulási alapnak, de figyelembe kell venni az “örökölt” játékokat is ( testvértől, rokonoktól).

Bárhogy is döntesz, próbáld meg egyszerre variálni az összes játékot. Jó példa erre egy 2 x 2 könyvespolc (pl IKEA KALLAXl), négy kosár játékkal. Hatékonyabb mind a négy kosár cseréje egyszerre. 

3 SPROUTS KOCKATÁROLÓ

Ha gyermeked összes játékát ezekben a tárolókban tartjátok, könnyedén kicserélheted az újat a régire. Ha egyszerre négy kosarat forgatsz, próbálj négy, egymással jól kiegészíthető játék készletet kínálni, például építőkockákat, állatokat, figurákat és járműveket.

Négy, csak figurákat tartalmazó kosár nem kínál változatosságot, és hamarosan beköszönt az unalom. De, ha  játékokat kiegészítő játékkal párosítod, a játéklehetőségek hatványozottan megsokszorozódnak.

Az ilyen kezelhető mennyiség a rendrakást is szórakoztatóbbá teszi a gyerekek számára. Egy közösen kitalált dalt vagy mondókát énekelhettek a célig együtt, és máris jó móka lesz az egész.  

40 ÉPÍTŐKOCKA – PASZTELL minipiac
40 ÉPÍTŐKOCKA – PASZTELL
HERCEGNŐ - ABY AND BLUE- DJECO
HERCEGNŐ - ABY AND BLUE- DJECO
játéktárolás minimag
Forrás: Hunker

Mi a helyzet a karácsonyi játékokkal vagy más olyan nagyobb események ( születésnap, Húsvét ) okozta játék dömpinggel?

A játék variálás nagyszerű lehetőség arra, hogy felfedezzük a naptár számos ünnepét és az évszakok váltakozását. Próbálj meg létrehozni egy karácsonyi játék forgatást ünnepi egerekkel, ünnepi mintájú, vagy ahhoz kapcsolódó építőkockákkal, és kézműves foglalkozásokhoz szükséges elemekkel. 

A nyári szünet rotációja tartalmazhat egy doboz homokot, néhány szafari állatot, valamint egy vödröt és ásót a kinti játékhoz.

Ha van időd és kedved készítsd előre össze őket, tartsd ezeket az alkalmi, szezonális dobozokat egy eldugottabb helyen, így készen állnak arra, hogy elővegyétek, amikor szükség van rájuk.

EKABOOM – TORONYÉPÍTŐ JÁTÉK
EKABOOM – TORONYÉPÍTŐ JÁTÉK
QUUT – BALLO HOMOKOZÓ ÉS STRANDOLÓS VÖDÖR minipiac
QUUT – BALLO HOMOKOZÓ ÉS STRANDOLÓS VÖDÖR

Beszéljek-e gyermekemmel a játék variálásról, vagy a legjobb, ha alvás közben vagy amikor az óvodában van, akkor csináljuk?

Ez bizony az életkorától és attól is függ, hogy mennyire érzi lelkileg könnyűnek a játékok elvitelének és cseréjének ötletét.

Jó, ha választási lehetőséget adunk neki, de vedd figyelembe, hogy hosszas tárgyalásokba kezdhettek arról, hogy melyik játék mikor lehet nála, és ez az egész folyamatot alááshatja. Ha szükséges, beszélj vele, és magyarázd el az ötletet, de kerüld el, hogy nagy vitába keveredjetek.

Ideális esetben a lehető legkorábban el kell kezdeni a variálást, és így már kicsi koruktól kezdve elfogadják, és jól is érzik magukat az ötlette kapcsolatban.

És ne felejtsd el, hogy a játékok variálása legtöbbször kellemes és izgalmas élmény a gyermekek számára, hiszen „új” játékokat kapnak, amelyekkel játszani lehet!

Összegzés

A gyermek játékainak forgatása egy mindenki számára előnyös folyamat, amely megtisztítja a gyermek szellemi és fizikai terét, elősegíti a fókuszálást és az önálló játékot, ugyanakkor csökkenti az otthoni rendetlenséget is. Ez nem tudomány és nincsenek szigorú szabályok, csak meg kell próbálni megbizonyosodni arról, hogy az összes játékcsoport képviselteti magát (és ha néha nem, akkor még nem a világ vaz ége!) 

Íme a fent leírtak rövid összefoglalója

  • Kezdj el minél korábban forgatni, variálni, hogy gyermeked megismerje a folyamatot
  • Határozd meg a fő játékcsoportokat, és próbáld meg úgy kialakítani őket, hogy minden egyes csoportban legyen valami az egyes forgatások során
  • Ne aggódj a nagy játékok variálása miatt. Ezek a játékok folyamatosan elől lehetnek
  • A szünetet tartó játékokat tartsd elzárva, vagy minél láthatatlanabb helyen. A kevesebb figyelemelterelés nagyobb összpontosítást jelent.
  • Nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy hány játékot kell forgatni, de a kevesebb-több-megközelítés nagyobb lehetőséget kínál a későbbi bővítésre.
  • A gyakoriságra vonatkozóan nincsenek szabályok, de próbálj meg rendszeres forgatást, variálást tartani és győződj meg arról, hogy marad-e elegendő idő a játékok felfedezésére. Hetente egyszer jó kezdés, de ne hagyd, hogy ez nehézkessé váljon. 
  • Bízz a folyamatban, és lazíts abban a tudatban, hogy lehetőséget adsz gyermekednek, hogy elmélyülten játsszon játékaival.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet