Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hová lett az orgazmusom a szülés után? | A szakértő válaszol

Hová lett az orgazmusom a szülés után?
Szexelni általában jó dolog, főleg, ha az mindkét fél kölcsönös beleegyezésén és örömén alapul. A szülés utáni szex azonban mindig izgalmas felfedezés és újabb mérföldkő közös életetekben. Egy újabb közös első, ráadásul sajnos az is előfordulhat, hogy nem megy teljesen zökkenőmentesen.

Mi a helyzet a medencével?

A szex minősége sok lelki és testi tényező együttes eredménye, cikkünkben most a testi tényező kerül fókuszba, azon belül is a medencefenék eredetű panaszokat vizsgáljuk meg közelebbről, amik igencsak befolyásolhatják a szexuális életünket.

orgazmus problémák

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szexuális örömök intenzív megéléséhez a megfelelő izomműködés is fontos, emellett az is bebizonyosodott, hogy azok a nők, akik erősebb medencefenék izomzattal rendelkeznek, jobb minőségű szexuális életet élnek.

Édes teher

Édes teher

Már a várandósság ideje alatt is nagyobb terheléssel küzd a kismedencénk, izomzata ráadásul a szülést követően változik. Tévedés, hogy csak természetes szülést követően kell foglalkoznunk a medencefenék izomzatával, hiszen zavartalan terhességet követő császármetszést után is felléphet olyan panaszt, mely kedvezőtlenül befolyásolja a minőségi együttléteket.

Milyen tünetei vannak a medencefenék problémáknak?

  • Hüvelytágasság érzése,
  • fájdalom behatolás közben,
  • orgazmusra való képtelenség,
  • vizelettartási és/vagy ürítési problémák,
  • széklettartási és/vagy ürítési gondok,
  • hüvelyben idegentest érzése,
  • és minden olyan egyéb probléma, ami az együttlétek alkalmával kellemetlen.

Ezek a panaszok kombinálódhatnak is, ráadásul a megjelenésük szorongást vált ki belőlünk, ez pedig megváltoztatja a szexhez való hozzáállásunkat.

Jó hírünk van

Szerencsére ma már többféle megoldás is létezik a medencefenék problémák kezelésére, ezáltal a szexuális életünk javítására.

Nem kell ezekkel a problémákkal együtt élnünk, nem kell lemondanunk az orgazmusról, minden kezelhető: csak el kell indulnunk a gyógyulás útján.

Első lépésként foglalkozzunk a testünkkel, foglalkozzunk magunkkal!

vulva

Nőként az önismeretünk anatómiai adottságainkból fakadóan nehézkesebb feladat. Mi csak segítséggel látjuk magunkat teljes valónkban, és sokan a „megnézted már tükörrel?” kérdésre, egyértelmű nemmel, vagy szemérmesen lesütött szemmel válaszolnak, ami többnyire a nemet jelenti.

A szülés(ek) után, már kezdjük levetkőzni a gátlásokat, hiszen már szinte az egész szülészeti osztály látott minket úgy, ahogy mi magunkat talán, sőt egész biztosan sohasem.

A szülés után eljuthatunk oda, hogy itt az idő ismerjük meg, mi rejlik odalenn. Fedezzük fel a saját testünket, mert senki nem ismerheti és szeretheti nálunk jobban, sőt senkinek nincs rá joga, hogy jobban ismerje nálunk. Ez is közelebb visz minket a szexuális panaszok megoldásához és az orgazmus eléréséhez.

Fordulj szakemberhez!

Ha úgy érzed téged is érint a medencefenék izomzatának problémája, vagy bármely szexuális problémád merülne fel, akkor konzultálj szakemberrel (nőgyógyásszal, urogynekológussal, gyógytornásszal stb.)! Ne félj segítséget kérni, mert természetes igény a testi örömök megélése szülés után is, melyekről neked sem kell lemondanod!

A SZERZŐ

Szarka Alíz

Szarka Alíz vagyok – gyógytornász, anya, feleség, nő. Elköteleztem magam a nők testi, és azon keresztül lelki egészségének támogatása mellett, és ezért dolgozom nap mint nap. A célom, hogy a páncienseim testtudatának fejlesztésével megalapozzam nőiségük kiteljesedését. 

A sport iránti szeretetem végig kíséri az életem, kihatott a pályaválasztásomra is, habár mikor a képzésre jelentkeztem igazán nem sejtettem, mi is a feladata egy gyógytornásznak. Döntésem meghozatala után hamar rájöttem, hogy ez az én utam. Azóta töretlenül szerzek új ismereteket a testről, és mindig lenyűgöz az összetett és csodásan kitalált működése. A női nem intim egészsége egy keveset tárgyalt, sőt inkább elhallgatott terület. Azt szeretném, hogy a nők szakmai segítséget kapjanak panaszaik megoldására. A mozgás elindítása, és annak tudatosítása a szakemberek legfontosabb feladata, gyógytornászként ebben tudok segíteni.

További cikkei

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet