fbpx

Környezettudatos karácsony – így csináld!

Környezettudatos karácsony – így csináld!

Manapság egyre többen szeretnék környezettudatosabban élni az életüket. Ehhez pedig az ünnepi díszítés is hozzátartozik, nem beszélve az ajándékokról. Sajnos pont a karácsony számít az egyik legszennyezőbb ünnepnek, ha belegondolunk mennyi csomagolóanyagot és egyéb dekorelemet használunk ilyenkor fel, ráadásul még ott a kivágott fenyőfa kérdése is. Hogyan lehet környezetbarát karácsonyunk?

Gondoljuk át, milyen fenyőfát választunk!

A kivágott fenyők csak addig élnek, amíg el nem jön a karácsony. Vagyis évente több milliárd fenyőfát vágnak ki csak amiatt, hogy mi pár napra feldíszíthessük őket. Ezzel pedig elég komoly pusztítást követünk el. Persze, a legtöbb fa már faiskolából jön, ahol kifejezetten karácsonyra nevelik a csemetéket, azonban ez hosszú távon nem fenntartható. Ha igazán jót akarunk tenni a Földdel, akkor vegyünk földlabdás fát, amit el tudunk ültetni, vagy el tudunk ajándékozni. Viszont ha erre nincs lehetőségünk, akkor a legjobb költséghatékony megoldás az, ha a mű karácsonyfák közül választunk. Ezeket minden évben csak elő kell venni és feldíszíteni. Ráadásul még a levelük sem fog hullani, és nem kell bajlódnunk a fa kiválasztásával meg hazacipelésével sem. Ma már olyan műfenyőket is kapni, amelyek megszólalásig hasonlítanak a valódi fenyőhöz, sőt igazi fenyőillatot árasztanak. Ezért ezek a fenyők egyáltalán nem fognak elvenni semmit a karácsony fényéből, viszont cserébe nagyon megkönnyítik az ünnepi készülődést.

Díszek műanyagmentesen

A lebomló anyagú, természetes karácsonyfadíszeknek nagy divatja van idén. Ez ugyanakkor cseppet sem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a ragyogó, tartós díszekről. Szerezzünk be néhány igazán különleges, akár antik díszt és melléjük pár olyat, amely olyan lebomló anyagú természetes karácsonyi dekoráció lehet, mint például a fa, a papír vagy a textil dísz. Ezzel nem csak rengeteget spórolunk, de jobban fogunk vigyázni majd a tartósabb fém vagy üveg díszeinkre is. A természetes anyagú díszeket pedig ki tudjuk egészíteni akár a saját magunk által készített, festett darabokkal egyaránt. Ezeket szintén lebomlóra tudjuk alkotni. Készíthetünk például termésekből, természetes festékkel dekorált díszeket, vagy varrhatunk mi magunk is olyan darabokat, amelyek például a már nem kellő ruháink anyagából készülnek.

A fotók forrása: Ewalds.hu

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)