fbpx

Gondolatok a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján | November 25.

Gondolatok a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

10 éves lehettem, amikor az emeletes házunk liftjébe egy idegen férfival szálltam be. A férfi egyszer csak felém fordult és megfogta az államat. Nem tudom mit akart, nem is fogtam fel ésszel, de ösztönösen elrántottam a fejemet. A harmadikon laktunk, szerencsére gyorsan felért a lift én meg kivágódtam belőle. Csak azt éreztem, hogy valami nagyon kellemetlen történt velem. A szüleimnek sosem mondtam el. Már felnőttként döbbentem rá, hogy a férfi tette simán kimerítette a zaklatás fogalmát. 38 éve történt. Nem esett bajom. Fel tudtam dolgozni. Mégis itt van bennem.

Mi történik azokkal, akik ennél sokkal súlyosabb traumát élnek meg? Az ő testük és lelkük hogyan gyógyul? Egyáltalán, gyógyul-e?

Gondolatok a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2012. április-szeptember között az Európai Unió 28 tagállamában reprezentatív felmérést végzett a nők elleni erőszak mértékének feltérképezése céljából.

A felmérésben 42.000 véletlenszerűen kiválasztott 18-74 éves nő vett részt, akiket a velük készült interjú során arra kértek, hogy beszéljenek a 15 éves koruk előtt és 15 éves koruk után őket ért fizikai, szexuális és pszichológiai erőszakkal kapcsolatos tapasztalataikról.

A vizsgálat megdöbbentő eredményeket hozott:

  • A nők 33%-a szenvedett fizikai vagy szexuális bántalmazást 15 éves kora után.
  • A nők 43%-a élt át pszichológiai erőszakot a párkapcsolatán belül.
  • A nők 22%-a szenvedett el fizikai és/vagy szexuális erőszakot korábbi vagy jelenlegi partnerétől.
  • A nők 55%-a tapasztalt szexuális zaklatást 15 éves kora után legalább egy alkalommal.
  • 20 nőből 1 nemi erőszak áldozatává vált 15 éves kora után.
  • A nők 18%-a tapasztalt követést 15 éves kora után.
  • A nők 35%-a élt át fizikai, szexuális vagy pszichológiai erőszakot 15 éves kora előtt.
Gondolatok a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

A kapott adatokból – a teljes népesség adott célcsoportjára vetítve az eredményeket – az derül ki, hogy a bántalmazott nők száma több millióra tehető.

A felmérés 10 évvel ezelőtt készült, de a nők elleni erőszak ma is ugyanolyan súlyos probléma világszerte. Ma is több millió nőt bántalmaznak, erőszakolnak, aláznak meg nap, mint nap, és több millió nő küzd a szégyen, a félelem, a harag, a kiszolgáltatottság érzésével, hosszútávú pszichológiai következményekkel, önbizalma és önbecsülése elvesztésével.

Gondolatok a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Nincsenek illúzióim. A nők elleni erőszak gyökerei iszonyú mélyen húzódnak és a megelőzésre vajmi kevés az esély.

Ugyanakkor már az is előrelépés lenne, ha a társadalom nem az áldozatot hibáztatná a vele történtek miatt; ha a bántalmazott nők megtörnék hallgatásukat és mernének beszélni, anélkül hogy félniük kellene a következményektől; ha a felelős szervek és intézmények nem védenék közvetetten a bántalmazót és megtörténne végre a bűnösök felelősségre vonása.

*A cikkben megjelent statisztikai adatok forrása:

FRA – Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége

Nőkkel szembeni erőszak: az Unió egészére kiterjedő felmérés 2014

A SZERZŐ

Szilágyi-Messzinger Krisztina

Szilágyi-Messzinger Krisztina vagyok, szövegíró, virtuális asszisztens, két szinte felnőtt gyerkőc anyukája, egy boldog férj boldog felesége.

47 évesen, főállás mellett – álommegvalósításként – fogtam bele a vállalkozásomba, ami életem egyik legjobb döntése volt.

Hálás vagyok, mert rátaláltam egy számomra eddig ismeretlen  világra, és ha képletesen is, de kiszabadultam az iroda zárt falai közül egy nyitott, színes, újdonságokkal teli mozgalmas térbe, ahol kreatív lehetek, ahol alkothatok, ahol mások számára értéket teremthetek.

Imádom, hogy nő vagyok annak minden nehézségével együtt és szeretek minden olyan témáról írni, amely valamilyen formában kapcsolódik a nőiséghez.

Vállalkozói FB oldalam:

https://www.facebook.com/szilagyimesszingerkrisztina

A SZERZŐTŐL

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)