fbpx

Ezért kell minél hamarabb elkezdeni a fogmosást a gyermekeknél

Ezért kell minél hamarabb elkezdeni a fogmosást a gyermekeknél

Mindenki tudja, hogy a fogak általános karbantartása és a fogszuvasodás megelőzése érdekében napi két fogmosásra van szükségünk. Azonban számos szülő jóval később kezdi el a fogmosást gyermekénél, mint kellene.

Kevesen tudják, de a fogmosást már akkor el kell kezdeni, amikor az első tejfog megjelenik a gyermek szájában. Egyes szülők azonban akár 2-3 éves korig is várnak a fogak rendszeres tisztításával. Sokan hiszik azt, hogy a tejfogak nem szuvasodhatnak el, illetve, hogy kevésbé kell odafigyelni rájuk, hiszen előbb-utóbb úgyis kiesnek majd a helyükről.

Miért olyan nagy ügy a korai fogmosás a gyermekeknél?

A tejfogakon ugyan úgy képződik a lepedék (és abból a fogkő), mint a felnőtt fogakon, ezért, ha szüleik nem kezdik el mosni időben gyermekeik fogait, akkor azok előbb-utóbb el is szuvasodhatnak. A fogszuvasodás éppen olyan súlyos károkat tehet a tejfogakban, mint a felnőtt fogakban. Azonban nem csak a gyermekek tejfogai forognak kockán. A rendszeres és alapos fogmosás elhanyagolása esetében baktériumok terjedhetnek el a gyermekek szervezetében, amelyek gyulladásokat és betegségeket okozhatnak – nem csak a szájukban, hanem testük bármely részén is.

Mikortól kell foglalkozni a gyermekek fogaival?

Fontos, hogy a szülők minél előbb hozzászoktassák gyermekeiket fogaik tisztán tartásához. Amikor aztán elég idősek, meg kell tanítani őket arra, hogy hogyan mossák meg alaposan fogaikat szülői felügyelet nélkül. A gyermekek fogait az első tejfog megjelenésétől kezdve tisztán kell tartani. Minél fiatalabb korban szoknak hozzá ehhez a folyamathoz, annál könnyebb lesz később rávenni őket, hogy önszántukból is foglalkozzanak fogaik karbantartásával. Fontos emellett a rendszeres fogorvosi vizsgálat is a gyermekek esetében, hogy a gyermek fogainak állapotát feltérképezhessük, ezáltal elkerülhetőek legyenek az olyan fogászati problémák, mint a fogak rendezetlensége vagy a fogszuvasodás, amelyek gyakoriak. A Móricz Dental Fogászatán gyermekfogorvos várja a legkisebbeket, aki mellett biztonságban érezheti magát gyermeke. Ismerje meg és kérjen időpontot budapesti fogászatukba mielőbb!

Ne használjunk túl sok fogkrémet

A gyermekek hajlamosak jóval több fogkrémet nyomni fogkeféjükre, mint kellene. Ez nem csak a pazarlás miatt probléma, hanem mert a fiatalabb gyermekek hajlamosak lenyelni a fogkrémet, ami fluorózist okozhat. A fluorózis fluoridlerakódásokat okoz a fejlődő fogakban, ami azok elszíneződéséhez vezet. Ez a tejfogakat követő maradó fogakat érinti, tehát azok kibújásáig nem is lehet észrevenni a problémát. Éppen ezért a 2 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem javasolt a fluoridos fogkrémek használata. 2 éves kor felett legfeljebb csak egy rizsszemnyi, 3 és 6 éves kör között pedig már borsószem méretű fluoridos fogkrémet ajánlott használni minden egyes fogmosáshoz. Így még akkor sem kerül túl sok fluorid a szervezetükbe, ha néha véletlenül lenyelnek belőle egy keveset.  

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket