fbpx

Gerincferdülés gyermekkorban-torna, és a lelki dolgok

gyermekkori gerincferdules minimag

A gyermekkori gerincferdülés a legtöbb szülő szerint a semmiből érkezik, és a diagnózist ( annak súlyosságától függően) általában sokk követi. Mire kell figyelni, milyen terápiát kell alkalmazni, hogyan, mikor. Minden kérdésre adunk választ.

Az első sokkoló pillanat

Azon a napon Dani fiam sírva ébredt, ami kb soha nem fordul elő, arra panaszkodott, hogy nagyon fáj a nyaka. Itthon is maradt, de nekem volt egy megbeszélésem az napra ezért megkértem a pótmaminkat, hogy jöjjön át egy kicsit vigyázni Danira. Mekkora mázli volt, hogy átjött, ugyanis észrevette azt, amit az elmúlt 7 évben nekem nem sikerült.

Dani jobb válla lejjebb van, centikben mérhetően, mint a bal válla. Eskü, soha nem vettem észre, oltárian szégyelltem magam, micsoda anya vagyok, hogy ez eddig fel se tűnt. Persze azonnal kikészültem, az összes rossz lehetőség végig futott rajtam, googleztam, mindent is csináltam, mindezt úgy, hogy a gyereket ne rémítsem meg, ne mutassam neki, hogy mekkora a pánik nálam.

OLTÁRI SZERENCSÉNK VOLT, mert 2 napon belül időpontunk volt a gyermekkori gerincferülés egyik hazai szakértőjéhez, Horvát Krisztinához, a Scolinea Gyógytorna stúdió vezető gyógytornászához, alapítójához.

Kriszta 21 éve foglalkozik a gerinc különböző eltéréseivel, betegségeivel, de mindig is a gerincferdülés állt a középpontban.

Kriszta ( és Noémi, akivel közösen tanuljuk a torna gyakorlatokat) kísér végig minket ezen a nemcsak fizikailag, de pszichésen is megterhelő úton.

Kriszta segítesz nekünk képbe kerülni a gyermekkori gerincferdüléssel?

scoliosis_scolineagyermekkorigerincferdulesminimag
scoliosis_scolineagyermekkorigerincferdulesminimag1
scoliosis_scolineagyermekkorigerincferdulesminimag1

A gerincferdülés fogalom a gerinc több irányba való eltérését foglalja magába. Elsősorban egy oldalirányú elhajlást láthatunk, ami leginkább egy hátulnézeti megfigyelés alapján lehet szembetűnő. Emellett egy bizonyos mérték után kialakul a görbület egyik oldalán a bordák hátrafelé irányuló kipúposodása, az úgynevezett bordapúp, amit a gerinc megcsavarodása okoz. Ezt az eltérést leginkább egy előrehajoltatott pozícióban, hátulról megfigyelve láthatjuk. Mindezekkel együtt jár maga a törzs magasságának a csökkenése is, főként, ha már nagy mértékű eltérésekről beszélünk.

Dani 7 éves, nála hogyan mutatkozott meg, mit láttál az első találkozásnál?

Daninál az első szembetűnő eltérés a hátának egyik oldalán már jelen lévő bordapúp volt. Ezt összevetve a kicsi életkorával sajnos nem tudtalak jó dolgokal biztatni, leginkább csak azzal, hogy nagyon gyorsan, azonnal lépjünk közbe.

MIT KELL TUDNOD

A legtöbb esetben 11-12 éves kor az ahol megmutatkoznak először a tünetek

 Az esetek 80-90%-ában nem teljesen ismertek az okok, mindemellett genetikai tényezők a felelősek valószínűleg a kialakulásért.

 A gerincferdülés korrekciójára speciálisan kialakított Schroth módszer az, amivel a gerincferdülés okozta aszimmetriák helyrehozhatóak. Nemzetközi szinten is ez a leghatékonyabb terápia, más szimmetrikus tornákkal vagy sportokkal ez nem érhető el.

Hány éves korban jelentkezik a gerincerdülés?

A legtöbb esetben 11-12 éves kor az ahol megmutatkoznak először a tünetek. Ha ennél előbb látunk eltérést, például 6-7 éves korban, az azt jelenti, hogy komolyabb, gyorsabban romló és veszélyesebb eltéréssel van dolgunk. Az első ijesztő dolgok után tudok viszont egy pozitívumot is mondani erre az életkorra. Ilyenkor még annyira könnyen alakíthatóak ezek az eltérések, hogy ha a szülő jól megértette és megfogadja a terápiás előírásokat, akkor szépen ki lehet javítani ezeknek a gyermekeknek a gerincét.

Mi okozza a gerincferdülést, és hogyan lehet kezelni?

A gerincferdülések egészen magas, kb. 80-90%-ában nem teljesen ismertek az okok, mindemellett genetikai tényezők a felelősek valószínűleg a kialakulásért. Mivel itt okot megszüntető terápiára nincs lehetőségünk, így maradnunk kell a tünetek csökkentésénél.

A folyamat során óriási jelentősége van annak, hogy kis, kezdeti tüneteket kell kezelnünk, vagy előrehaladott, nagyobb mértékű csontos alakváltozással, strukturális eltérésekkel járó tüneteket. A gerincferdülés kezelésében nagy szerepet kap az úgynevezett konzervatív terápia, ami a speciális, Schroth módszeren alapuló gyógytornát és korzett (fűző) használatát jelenti. Előrehaladottabb esetekben kerül szóba az operáció kérdése, amikor is a gerincet beültetett rudakkal korrigálják, majd stabilizálják.

Azt, hogy melyik terápiás modell felel meg a gyermek jelenlegi állapotának, különböző paraméterek szabják meg. Ilyen paraméter például a gerincferdülés mértéke, lokalizációja, a gyermek életkora és így tovább. Ez a terápia választás az ortopéd orvos feladata, aki az egyéni jellemzőket összevetve dönt a terápia menetéről. Ha ez az orvosi vizsgálat, illetve egyéb vizsgálatok (például röntgen) és a terápia besorolás megtörtént, a következő lépés a speciális Schroth gyógytorna elsajátítása lesz.

Schroth gyógytorna minimag

Daninál az orvosi vizsgálat után Schroth gyógytornát javasoltatok, illetve felmerült a korzett nála is, aminél, őszintén megmondom, amikor meghallottam, azt hittem leájulok a székről. ÓRIÁSI SOKKOT OKOZOTT, egyszerűen felfogni se tudtam, ez normális vajon? Vagy túlreagáltam?

Ez teljesen normális reakció egy szülőtől. Sőt, az lenne a fura, ha nem így reagálnál. Ahhoz, hogy kicsit átérezhetőbb legyen a helyzet, talán elég annyit mondanom, hogy a gyermekek ”páncél”-nak is nevezik a korzettet. 

Szülőként nem könnyű elfogadni azt, hogy a gyermeknél kiderül egy betegség, ezután pedig a teljes törzsére egy műanyag burok kell, hogy kerüljön, talán évekre is.

 Én mindig azt szoktam mondani, hogy ne erre az irányra koncentráljanak, hanem úgy próbálják meg elfogadni, hogy ez az a dolog, amivel megmenthetik a gyermek egészségét, megóvhatják egy esetleges operációtól.

Az egyik anyuka, akinek az 5 és fél éves kislányánál diagnosztizáltak egy akkor már nagy mértékű görbületet, azt mondta nekem: Az én gyermekembe nem kerülnek fémrudak. Ez a mondat kísérte végig. Két év alatt gyakorlatilag kiegyenesítettük, utána viszont ennek az állapotnak a megtartásához még több év gyógytorna és korzett hordás jött. Ma gyönyörű egészséges fiatal lány, teljesen probléma és fájdalommentes élettel.
Horvát Krisztina
Vezető gyógytornász, alapító

A korzett elfogadását sokféle módon segíthetjük, egy példa az alábbi képen, amikor a kis kedvencek is korzettet kapnak. Kicsiknél ez sokat segít. A nagyobb gyermekeknél más jellegű támogatásra van szükség, de szerencsére sokan már érettek annyira, hogy megértsék a helyzet komolyságát.

korzett_scolineaminimag
Kis kedvencek korzettben
scoliosis_2_scolineaminimag

Miben segíthet a gyógytornász?

Segítünk olyan korrekciókat megtanulni, ahol a gyermek önmaga képes helyrehozni a gerinccel, mellkassal, medencével történt változásokat.

Segítünk megérteni és feldolgozni a folyamatot, segítünk kijönni a hullámvölgyekből és segítünk nagyokat nevetni, hogy a következő napon aztán újult erővel újra kezdhessük az egészet.

Segítünk átmenni a serdülőkoron korzettel, segítünk a szülőknek, hogy a legjobb szülői segítséget nyújthassák a gyermeknek és nekünk.

És itt nem ér véget: szeretnénk, ha ti is megfelelő ismeretekkel rendelkeznétek, ezért a következő cikkben azt járjuk körbe, hogy milyen maga a Schroth terápia, és hogyan fog ez titeket érinteni a mindennapokban. 

FOLYTATJUK...

Nézzétek meg a Scolinea edukációs oldalát , ahol számos blogcikket találtok, sőt még egy gyorstesztet is, amivel kideríthetitek :Van-e a gyermekemnek gerincferdülése?

Szakértőnk

HORVÁT KRISZTINA

Vezető gyógytornász, alapító Scolinea Gyógytorna

Küldetésemnek érzem, hogy a gerincferdült gyerekeknek, felnőtteknek segítsek abban, hogy fájdalmak, problémák nélküli teljes életet tudjanak élni. Ezért alapítottam a Scolineát és ezért dolgozunk tanítványaimmal 17 éve ebben a témában. Hiszek a Schroth terápiában, a páciensekkel együtt nagyon sok javulási eredményt éltem meg és ezért oktatom is a módszert, mostmár nemzetközi instruktorként. Hiszem, hogy a gyógytorna is lehet vidám, könnyed, és mindezzel együtt nagyon hatásos. Azokért a pillanatokért dolgozom, ahol te megérzed a fájdalom megszűnését, a bordapúp csökkenését, a könnyed, laza mozgásod visszatérését.

Egészség

Népszerű cikkek

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)