fbpx

Hűtsd le magad.. akarom mondani a babát | Hűsítő tippek kisbabáknak

Hűtsd le magad.. akarom mondani a babát
Csak úgy röpködnek a 40 fokok manapság, és (sajnos még mindig) nem lehet eleget beszélni a kisbabák hőháztartásának megfelelő kezeléséről, magyarul a babák hűtéséről.

A csecsemők nem tudják jelezni nekünk, ha túl meleg vagy túl hideg van számukra ( oké, hogy sír, de, hogy éppen miért sír, ahhoz sírás szakértőnek kell lenni)  , ami azt jelenti, hogy valós veszély a baba túlmelegedése. A forró, extrém forró nyári napokban különösen fontos, hogy szemmel tartsuk babánkat, hogy kényelmesen és elégedetten nézelődjön a világban.

Íme néhány tipp, amivel hűvösen tarthatod a babát a nyári melegben.

baba alvás

Alvás nyáron

A nap minden életkorban alulhasznosított erőforrás, ha alvásról van szó ( akár a babáról, akár felnőttről legyen szó). A nap kortizolt ad nappali energiához, vagy melatonint az éjszakai álmossághoz. Számos kutatás bebizonyította, hogy a napfény javítja a mentális egészséget és csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát.

Magyarán, a babád 12 hetes koráig normál nappali fényben szunyókáljon minél többet. Ez segít neki kialakítani cirkadián ( biológiai óra) ritmusukat; segít megérteniük a különbséget az éjszaka és a nappal között.

12 hét elteltével a babák kezdenek jobban figyelni környezetükre, és könnyen elvonható a figyelmük a szunyókálás során, így a lehető legsötétebb szoba elősegíti, hogy tovább szunyókáljanak, és frissebbnek érezzék magukat ébredés után.

A babaszoba ideális hőmérséklete 16-22°C között van, ha meg tudod oldani, hogy ezen a hőmérsékleten maradjon, akkor szuper alvásbajnokod lesz. Ha nem, akkor szoba hűtő praktikákra lesz szükséged.

A páratartalom függ a lakás szigetelésétől és egyéb paramétertől, de azt érdemes figyelembe venned, hogy az ajánlott páratartalom 40-50% között van. Ha ennél alacsonyabb, akkor érdemes megfontolni a párásító használatát.

Amúgy: a párásító használata nemcsak a babák hőháztartásán, hanem a tüdejükön és az orrukon is segíthet. A csecsemők orrlégzéssel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy még akkor is, ha eldugult az orruk,az orrukon keresztül veszik a levegőt. A páratartalom segíthet a torlódások felszámolásában, és egy kicsit könnyebben lélegezhet.

Hogyan tartsd hűvösen babát meleg időben?

baba itatása nyáron

Hidratálás

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemőknek is hidratáltnak kell lenniük a meleg időben. Ha szoptatsz, nem kell vizet adni nekik, de érdemes lehet a szokásosnál többet etetni, csak éppen rövidebb ideig.

Ha már szilárd ételeket is eszik, akkor lehűtött, forralt vizet is adhatsz a babádnak. És, ha már előre haladtatok a hozzátáplálásban, akkor kreatív módon is megoldhatod: nagyon hígított gyümölcslé szabadon folyó cumisüvegben és a házi készítésű gyümölcsfagylaltkák is hidratálnak ámJ.

Maradj távol a Naptól

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemőket óvni kell a közvetlen napfénytől, különösen 11 és 15 óra között, amikor a legerősebb a nap. Az új kutatások szerint már 16 óráig lett kitolva ez az idő.

Sok babakocsi SPF-védett  ( sun protection factor, fényvédő készítményekről lehet ismerős) előtetővel vagy napernyőhöz való rögzítéssel rendelkezik, így mozgás közben is védve marad a baba. Amire még nagyon figyelj: ha parkolsz az autóval, próbáld meg árnyékos helyen hagyni – az autók nagyon gyorsan felmelegedhetnek, amibe kicsit sem kellemes beülni…se neked, se a babának.

LECLERC INFLUENCER SPORT BABAKOCSI - ARMY GREEN
LECLERC INFLUENCER SPORT BABAKOCSI - ARMY GREEN

Megelőzés és napvédelem

Magától értetődik, és nem, nincs kitétel: ha a baba a napon lesz, UV védelmet kell viselnie . Sok márka kifejezetten csecsemők számára gyárt fényvédő krémet, amely kevésbé valószínű, hogy tartalmaz olyan irritáló adalékokat, amelyek gyakran megtalálhatók a rendszeres fényvédelemben. Mi a hazai gyártók közül a Herbarting naptejét használtuk, használjuk, itt írtunk róla:

Milyen a jó baba naptej?

Hűteni nem hűtenek a krémek, de megóvják a babát a napsugárzástól, amelyre a csecsemők sokkal érzékenyebbek.

A könnyű szövetek – például a pamut – segítik a baba bőrének hűtését, mivel a természetes rostok hagyják lélegezni a bőrt. A szintetikus szövetek általában növelik az izzadás valószínűségét. Ha csak egy percet is a napon van a babád, fontos, hogy nap védő kalapot, sapit viseljen, ami megvédi a fejét és a nyakát is.

Ne fektesd túl korán ágyba a babát

Ha van rá lehetőséged, próbáld meg a szokásosnál valamivel később lefektetni a babád. Ahogy a hőmérséklet az éjszaka előrehaladtával csökken, úgy lesz nagyobb az esély a nyugodt alvásra. Az ablak nyitással óvatosan: a hangos zajok megzavarhatják a baba alvási szokásait, így inkább csak félig nyisd ki.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)