fbpx

Így mossa helyesen csecsemője fogait

fogmosás csecsemő, gyerek
A fogmosás egy nélkülözhetetlen feladat a száj egészségének megőrzése érdekében. Azonban míg a felnőttek és idősebb gyermekek ezt gond nélkül elvégzik maguknak, addig a csecsemők fogainak épségéért kizárólag szüleik felelősek. Bizony, sokan nem is gondolnák, de a babák fogait is rendszeresen meg kell mosni, ami persze egy új kihívást jelenthet a friss szülők számára. Az alábbi cikk ehhez kínál néhány hasznos tanácsot!

Mi a teendő, ha még nem bújtak elő a tejfogak?

Ha csecsemője tejfogai nem is jelentek meg, akkor is érdemes letörölni a fogínyét fürdetéskor. Ilyenkor még nem kell fogkrémet sem fogkefét használni (esetleg csecsemőknek készült fogínytisztítót, de azt sem feltétlenül muszáj). Fogjon egy tiszta, puha rongyot vagy némi gézt, majd tekerje az ujja köré és finoman dörzsölje át vele gyermeke fogínyét. Ez segít letisztítani róla a baktériumokat, és babája már ilyenkor elkezdhet hozzászokni a fogai tisztításához. Mindez a fogzási időszakot is megkönnyíti majd.

A csecsemők fogainak tisztítása

Amint megjelenik az első tejfog, ideje elkezdeni a rendszeres fogmosást is. Habár a tejfogak csupán átmenetiek, ezek is évekig maradnak a gyermekek szájában, ezért épp olyan fontos tisztán tartani őket, mint a végleges, felnőtt fogakat. Legyen szó a jó fogápolási szokások megalapozásáról, a helyes táplálkozásról vagy épp a beszédkészség fejlődéséről, számos oka van annak, amiért fontos már ilyenkor elkezdeni a fogmosást a gyermekeknél. Ehhez nem kell más, mint egy csecsemőknek készült fogkefe és némi fluoridos fogkrém. Gyermeke fogainak mosásával kapcsolatban az alábbiakra kell odafigyelnie:
  • Legalább heti két alkalommal mossa meg gyermeke fogait.
  • Használjon kis mennyiségű fogkrémet.
  • Ha babája hagyja, mossa meg a nyelvét is a fogkefével.
  • A fogak külső és belső oldalát is sikálja át alaposan, de gyengéden.
  • Ha a fogkefe szálai elkezdenek szétállni vagy elkopni, vásároljon újat.
A gyermek tejfogainak megjelenése után, az 5-6 éves kort elérve pedig érdemes egy gyermekfogászatot felkeresnie, hogy ellenőriztesse gyermeke fogait. A gyermekfogorvos segíteni fog Önnek megállapítani, hogy a gyermek fogai valóban megfelelően nőnek e majd a jövőben, esetlegesen szükséges lesz-e a fogszabályzás vagy bármilyen beavatkozás. Ha megfelelő gyermekfogorvost keres, akkor válassza a Lévai Dental Fogászatát, ahol türelmes gyermekorvos várja gyermekét. Kérjen időpontot most az alábbi linken: gyermekfogászat Budapesten!

Mi a teendő, ha a baba ellenkezik?

A legtöbb csecsemő ki nem állhatja a fogmosást, és mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza azt. Szerencsére ilyenkor több mindent is tehet annak érdekében, hogy gyermeke együttműködőbb legyen:
  • Legyen kíméletes: Egy csecsemő fogai és fogínye rendkívül érzékenyek, ezért mindig legyen óvatos és gyengéd, amikor tisztogatja őket.
  • Álljon hozzá pozitívan: Mutassa meg csecsemőjének, hogy mennyire mókás is lehet a fogmosás. A pozitív hozzáállás és a türelem rengeteget segíthet az együttműködésben.
  • Hagyja felfedezni babáját: Gyermeke kíváncsi lesz rá, hogy miért történik ez az egész fogmosás dolog, szóval hagyja, hogy ez egy felfedezés és játékélmény legyen számára. Például hagyhatja, hogy babája megfogja a fogkefét, és megtapasztalja, hogy nem kell félni tőle.
  • Foglalja le gyermeke figyelmét: Néha elég csak elfonni valamivel a baba figyelmét, amíg végeznek a fogmosással. Például énekeljen neki a kedvenc dalát, vagy valamit, amitől megnyugszik.

Használjon megfelelő eszközöket

A babák fogainak tisztításához mindig kifejezetten csecsemők számára készült eszközöket és készítményeket használjon. Léteznek például babafogkefék, és azok között is nagy a választék. Mindenképpen ajánlott puhaszálú fogkefét használni, de ha nem biztos a választásban, kérjen tanácsot egy szakorvostól!

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)