fbpx

MIELŐTT MEGIJEDNÉL EZT OLVASD EL – TEJFEHÉRJE ALLERGIA gyerekkorban, tippek és receptek

Tejfehérje allergia

A Minimag legújabb pánik elhárító cikkében, Gourmet Baba tulajdonosa Viki segít nekünk eligazodni a tejallergia útvesztőjében. Kislánya Auguszta 6 hetes kora óta tejmentes diétán van, immár 22 hónapja. Viki teljesen körüljárta a témát, és az egész gasztro oldalát a tejmentes receptekre építette fel.

Nézzük, mit is jelent pontosan a tejallergia, és a tejmentes életmód gyerekeknél.

Tejallergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként kezeli, és ellene kóros immunválaszt ad.

Nem összetéveszthető a laktóz intoleranciával. Ebben az esetben a laktáz emésztő enzim csökkentett működése, vagy teljes hiánya okoz intoleranciát a szervezetben.

Az ételallergia kisgyermekek 6%-ában, felnőttekben már csak 1-2%-ban fordul elő. A tejallergiát a kisgyermekek 90%-a három éves korára kinövi.

TEJALLERGIA Tünetei

A tejallergia eltérő tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Legjellemzőbb tünet az ekcémás bőrelváltozás, hasfájás vagy akár asztma. Nálunk több tünet is jelentkezett. Kezdetben a véres és nyákos széklet, majd ekcéma a test több területén. A diétától számított 1-2 hétben már enyhültek a tünetek. Kb. 6-8 hét alatt teljesen meg is szűntek.

A táplálkozásból az összes olyan terméket is ki kell vonni, amelyben valamilyen tejszármazék megtalálható. A diétát elsősorban a gasztroenterológus írja elő. Nagyon fontos, hogy a szoptató édesanya is szigorú tejfehérje diétát tartson, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe.

tejmentes diéta

Egy ilyen allergiával rendelkező kisgyermek táplálása, nagyon nehéz, és költséges feladat. Illetve, nagyon nehéz elfogadni a helyzetet, mint édesanya. Az első reakcióm az volt, hogy ez egy végtelen útvesztő, és ezt nem lehet megtanulni. Kimondhatjuk, hogy teljesen kétségbe estem. Még az elején nem is annyira, mint amikor elkezdtük a hozzátáplálást. Akkor szembesültem, csak azzal, hogy mennyire sok rétű dolog is ez. Nálunk az is nehezíti a dolgot, hogy nem csak a tej és a tejszármazékok tilosak, hanem a szója, citrus félék, és a olajos magok is. A tejnek, vannak keresztallergénjei is, amelyekre fokozottan kell figyelni. Ez azt jelenti, hogy különböző ételek is ugyan olyan tüneteket okozhatnak, mint a tej, annak ellenére, hogy nem tartalmaznak tejet. Pl.: Paradicsom, zöldborsó, citrusfélék, marhahús kókusz. Természetesen nem minden keresztallergén okoz tünetet. Sajnos ezt csak tapasztalat útján tudhatjuk meg…

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Kezdjük azzal, hogy a vásárlás az első időkben, kb. 1,5X annyi ideig tart, mint normál esetben. Érdemes mindent elolvasni, és az alapján vásárolni. Gondoltátok, hogy a legtöbb virsli pl. tartalmaz tejet? Pedig így van… Majd jön a következő nehéz lépcsőfok. Amiben nincs tej, abban rengeteg cukor van. Hamar rá is jön az allergiás gyerekek szülője, hogy muszáj kompromisszumot kötni. Azonban ez nem egyenes arányos azzal, hogy csak egészségtelen ételeket egyenek a gyerkőcök. Szerencsére, van választási lehetőség, és nem kell a cukor mellett szavazni.

Ezek mellett a lelki oldaláról is érdemes néhány gondolatot megemlíteni. Auguszta, nemsokára 2 éves, és nemrég szembesültem azzal, hogy bizony a nagy családi összejövetelek, a szülinapi zsúrok, vagy a baráti találkozások nekünk elég nagy kihívást jelentenek. Egy gyakorlott diétázónak is nehéz nemet mondani, egy ellenállhatatlan habos süteménynek, vagy akár egy szelet rántott húsnak. Hiszen mindenről, mielőtt odaadjuk a gyereknek, meg kell győződni, hogy egyik allergént sem tartalmazza.

Szóval a kétségbe esés és elkeseredés után, jött egy merész gondoltam és megszületett a Gourmet baba nevű oldalam a facebookon. Itt sok egészséges és ínyenc receptet találhattok, nem csak tejfehérje érzékeny gyerekeknek.

TEJMENTES RECEPTEK

Apron
Receptek

Népszerű cikkek

FÓKUSZBAN

LEGYEN VICCES A REGGELI

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)