fbpx

Természet és gyereknevelés | Bemutatkozik a Wabisabi park

d with VSCO with g3 preset

AZ INSTA ÉS A GYEREK-NEVELÉS

Nem is olyan rég fedeztünk fel egy csoda INSTA oldalt, ami végre olyan egyedi színfolt a magyar gyerekoldalak tengerén, amivel érdemes közelebbről is megismerkedni.

WABISABI PARK egy olyan oldal ( web is , nemcsak Insta) , ahol a wabi-sabi filozófia szemüvegén keresztül ismerkedhetünk a természetközeli gyereknevelés  játékos oldalával. Találunk számos játékötletet, inspirációt, ingyenesen letölthető kreatív, fejlesztő játékötleteket, DIY játékajánlókat, és nem utolsósorban elképesztő vizuális élményt.

EZT MI SEM HAGYHATTUK SZÓ NÉLKÜL, 


ezért felkerestük az oldal alapítóját, Andit, aki egy kicsit közelebb hozott minket a wabi-sabihoz


Biztos akadnak számosan, akik hozzánk hasonlóan, nem találkoztak még a WABI-SABI kifejezéssel, képbe hozol minket?

A wabi-sabi egy keleti filozófia, egy életbölcsesség, melyet nehéz szavakba önteni. Sokan a csak a „tökéletlenség szépségeként” emlegetik, de azért ennél jóval többről szól. A wabi-sabi legkönnyebben megragadható üzenete valóban az, hogy lássuk meg a szépet a tökéletlen, esetleg hibás, aszimmetrikus formákban, de ha mélyebbre nyúlunk egyfajta pozitív, naturális,minimalista életszemléletet találunk, aminek szerintem az egyik legfőbb alappillére az elfogadás. A természet, önmagunk, és mások elfogadása olyannak, amilyen.

Ugyanúgy fel lehet fedezni a szépséget egy szabálytalan fogsorban, vagy a szeplőkben, amik különlegessé és izgalmassá tesznek minket, mint egy fadarabban, vagy egy kavicsban, amiből egyébként remek játék készíthető. A wabi-sabi olyan, mint egy szemüveg, te döntöd el, hogy viseled-e, de ha felveszed, élesebben fogsz látni és könnyebben felfedezed magad körül a valódi értékeket.

A honlapomon és a blogomon ilyen szűrőn keresztül mutatom meg az anyukáknak, hogy milyen lehet egy egyszerű, természetközpontú, sallangoktól megkímélt gyerekkor. 

Herbárium
ABC KÁRTYA

Hogyan fér össze ez a Japánból eredő szemléletmód a montessori módszerekkel?

Alapvetően a wabi-sabi mindenre kiterjed, így a gyereknevelésre is. Ha ismerjük a montessori pedagógia alapjait, akkor hamar találunk közös pontokat a kettő közt, pl.: a gyermekek elfogadása, tisztelete, önálóságra ösztönzése, természetszeretetüknek táplálása, puritán, válogatott, természetes anyagokból álló játszó-tanuló környezet kialakítása. Bár én a gyereknevelésben nem ragaszkodom szigorúan a montessori módszerekhez, inkább a saját elképzeléseimre hagyatkozom, azok mégis sokszor összecsengenek, így az általam készített játékok közt is akad szép számmal, amit úgy neveznék, hogy montessori-kompatibilis.

A mottóm:

„A gyerekeket hagyni kell játszani, alkotni, hogy ezáltal felfedezhessék a világot. Nekünk szülőknek csak az irányt kell megmutatni, az ösvényt nekik kell kitaposniuk.”

Madarak foglalkoztató
Főzött gyurma

Ki, vagy mi inspirál?

Tudom, elcsépelten hangzik, de legfőbb ihletadóm maga a természet. Sokszínű, változatos, és akármilyen nagyvárosban is éljen az ember, mindig jelen van. Én még felnőttként is folyamatosan gyűjtögetek, ha meglátok egy szép botot, gesztenyét, makkot a földön, képtelen vagyok otthagyni, viszem haza, és valamilyen játékot készítek belőle.

De ha konkrét személyt kéne megneveznem, Axel Vervoordt belsőépítész jutna először eszembe, időtlen és naturális enteriőrjei mindig lenyűgöznek.

Az alkotás mellett kiemelt szerepet kapott a blog is az életedben. Naponta hány órát töltesz „adminisztrációval”?

Ha nem csak a blogírást számoljuk, hanem az insta posztok összeállítását, a háttérben zajló ötletelést, anyaggyűjtést, rajzolást, fotózást, utómunkákat is, akkor ez napi több órányi elfoglaltságot jelent. Próbálok okosan manőverezni a részfeladatokkal, hogy a családomtól ne vegyen el sok időt.

Melyik részét szereted a blogolásnak a legjobban?

A tervezést és az alkotást, amiben kiélhetem a kreativitásom. Ezért készítek saját tartalmakat. Szeretek új játékmeneteket is kitalálni, de maga a rajzolás is nagyon kikapcsol.

A honlapodon számos ingyenesen elérhető, általad készített terméket találunk, de néhány Patreon támogatóknak készült, ez mit jelent?

Eleinte a webshopba feltöltött grafikák mindegyikét ingyenesen elérhetővé szerettem volna tenni, de be kellett látnom, hogy az oldal üzemeltetési költsége és a járulékos kiadások olyan nagyok, hogy jó szándékom ellenére sem lenne fenntartható. Ekkor jött a jutalom alapú támogatás gondolata. A Patreon az egyik legnagyobb közösségi finanszírozási oldal, melyen keresztül bárki támogathatja kisebb-nagyobb összeggel a munkámat. A webshopban látható támogatói tartalmak (pl. nagyobb terjedelmű foglalkoztató füzetek, színes poszterek, papírbábok, stb.) a Patreon csapatnak készülnek hálám jeléül, mert az ő nagylelkű segítségük nélkül nem működhetne az oldal.

Tudnál egy bakancslistás tippet mondani a nyárra?

A nyaralások alkalmával érdemes növényeket gyűjteni, és préselve, kiszárítva szuvenírként hazavinni. A honlapomon még ingyenesen letölthető sablont is találtok hozzá, amibe be lehet ragasztani utólag a gyűjteményt.

Rajzoljátok fel a malom pályáját a homokba, bábuk helyett pedig használjatok kavicsokat, terméseket.

Gyűjtsetek leveleket, kavicsokat, kagylókat, csigaházakat és rendezzétek el őket a földön szabályosan, kör formában, majd hagyjátok magatok mögött, had csodálja meg más is.

Remek unaloműző, egyensúlyozó játék.

Használjatok folyóparti, tóparti, vagy tengerparti természetes hozzávalókat. Ha többet készítetek akár versenyezhettek is.

Herbárium
Mandala

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)