Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Miért sárga a teniszlabda: A David Attenborough-hatás

Miért sárga a teniszlabda: A David Attenborough-hatás
Gondolkoztál már azon, hogy miért sárga a teniszlabda? Spoiler: nem azért, mert a sárga a bajnokok színe. Hanem David Attenborough miatt. Igen, a legendás dokumentumfilmes nem csak a természetről mesélt nekünk, hanem a tenisz látványát is megváltoztatta.

Régen nem sárga volt

Régen a teniszlabdák fekete-fehérek voltak

Régen a teniszlabdák fekete-fehérek voltak. Sőt, Wimbledonban 1985-ig még fehér labdákat is használtak.

De ahogy a televíziózás egyre népszerűbbé vált, és az 1970-es években a színes televízió meghódította a világot (oké, talán Magyarországon egy kicsit tovább tartott ez a nagy hódítás, nekünk 1985-ben lett színes tv-énk), világossá vált, hogy a fehér labdák nem igazán megfelelőek a kis képernyőn.

David Attenborough szemfüles volt

David Attenborough, aki a BBC közvetítéseiért, köztük Wimbledonért is felelt,  észrevette, hogy a fehér labdák, különösen a vonalak közelében, gyakorlatilag láthatatlanok a nézők számára.

És lássuk be, egy teniszmeccset nézni, úgy, hogy nem látod a labdát, olyan, mintha a festéket néznéd száradni – unalmas és értelmetlen.

1972-ben a tenisz virágzott. A profi és az amatőr teniszkörök egyesültek, és a női profi tenisz egyre nagyobb teret hódított. A tenisz globális látványossággá vált, és ebben a televíziónak nagy szerepe volt.

A szabályokat meghatározó Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) úgy döntött, hogy megoldja a láthatóság kérdését. Megbíztak egy kutató csoportot, hogy készítsenek tanulmányt, és megállapították, hogy a sárga labdák sokkal jobban láthatóak a televízióban. Heuréka!

És akkor jöhet a csattanó?

z ITF tehát áttért a sárga labdákra.

Az ITF tehát áttért a sárga labdákra. Ez a változtatás megkönnyítette a nézők számára a játék követését, és az sem ártott, hogy a pályák is színesebbé váltak a szintetikus anyagok hivatalos versenyeken való engedélyezésének köszönhetően.

A tenisz élénk, könnyebben nézhető sportággá alakult át, mindezt egy olyan ember javaslatának köszönhetően, aki általában oroszlánokkal és makikkal foglalkozott.

Bordás Andrea

Bordás Andrea

Minimag Főszerkesztő

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet