Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Instant Minimag percek | Molnár Emese | Jamese

INSTANT PERCEK-minimag (1)

Molnár Emese, aki a JaMese zenekar frontembere, énekes, dalszerző, két kis gyermek édesanyja, szabad szellemű alkotó, akinek már ezer éve nyomon követjük a munkásságát. 

Megkérdeztük Emesét, hogy melyik most az 5 kedvenc cikke a Minimagról, megmutatta, cserébe a Minimag tőle is kérdezett☺

Íme a cikkek:

Február 23-án a JaMese egy szuper lemezbemutató koncertet adott Budapesten. Negyedik nagylemezük jelent meg: Odaát, Idebent címmel.

A dalok gyászról, veszteségről, női minták kibogozásáról szólnak és az ezek feldolgozásából feltámadó életerőről, újrakezdésről, életszeretetről mesélnek. Az élet ciklikussága, a fent és a lent megmutatkozása 11 dalban őszintén elmesélve. Különleges, mély, elgondolkodtató album született. Hallgassátok, nézzétek meg ti is a címadó dal klipjét, és menjetek el a következő koncerte, amiről lejebb olvashattok.

1. Hogy érzed magad most, a lemezbemutató koncert után?

JaMese

Egy lemez megírása, felvétele és rögzítése mindig nagyon sokat kivesz az emberből. A lemezbemutató nem sokkal a megjelenés utánra szerveződött, úgyhogy a két esemény érzései összemosódnak. Egy lemez önálló élete akkor kezdődik, amikor el kezdik hallgatni az emberek és ez mindig kettős érzés. Egyrészt alkotóként felszabadító, hogy kiadjuk a kezünkből a kis dédelgetett dalainkat másrészt ürességgel is jár. Egy ilyen intenzív érzelmi munkánál természetes ez, de ilyenkor napokig, sőt néha hetekig nagyon nehezek találok vissza a saját magam középpontjába. 

2. Ha otthon énekelsz,akkor milyen dalokat szoktál, csak sajátot?

Ó dehogy is. Nagyon ritkán éneklek sajátot, kivéve, ha valamit gyakorolnom kell.

Nincsenek ilyen előre betervezett zenei blokkok a napunkban. 😀

Inkább spontán szoktunk énekelni. Így aztán spontán jönnen a dalok is: van, hogy a nagyobb fiam jön haza egy iskolában tanult dallal és akkor azt énekelgetjük pár napig. De mivel két éves a kisebb, egyre többször jutnak eszünkbe az ölbéli játékokkor énekelt dalocskák.

Amit nagyon szeretünk azok az átköltések, vagyis ismert dalt aktuális tartalommal látunk el.

Illetve az én személyes kedvencem a mesékben “énekelt” versek. Egy csomó mesében van az, hogy a főhős énekel. Na olyankor nálunk a főhős tényleg énekel: mindig kitalálok valami dallamot, ezzel szórakoztatom saját magam meg a gyerekeimet is. Aktuális kedvencem Kiss Judit Ágnestől A Tündérkeresztanya

3. Hogyan tudsz kikapcsolni, van rá lehetőséged?

Ez egy nagyon problematikus pont az életemben.

Amikor még nagyon kicsi volt a második gyerekem, felüdülés volt, ha kicsit dolgozhattam. Nyolc hónapos volt, amikor elkezdtem a Szabad bennem a levegő podcastet.

Nekem az kikapcsolódás volt.

Éreznem kellett, hogy csinálok valami olyan dolgot, ami megmozgatja a szívemet, a lelkemet és feltölt.

Mostanra sokkal több feladat került vissza az életemben, így néha tényleg elfogyok és olyankor nem tudok olyan jófej lenni. 🙂

Engem nagyon tölt egy beszélgetés egy baráttal, de igazából néha elég 30 perc jóga, amikor senki nem szól hozzám.

A feltöltődéssel kapcsolatban az idő előrehaladtával rá kellett jönnöm, hogy egyre kevesebbel beérem és ha megvalósul, amit elterveztem, akkor iszonyú hálás tudok lenni érte.

Az én örök elégedetlen lelkemnek ez óriási előre haladás. 

4. Ki a kedvenc egyuttesed?

Marvin Gaye, Aretha Franklin.

Nincs ilyen, hogy kedvenc, tényleg, mert sok van és lehetetlenség választani.

De Lizz Wright -ot soha nem hagyom ki, ha Magyarországra jön. Áprilisban koncertezik Budapesten, alig várom. Az ő lénye és energiája mindig lenyűgöz felvételeken és élőben is.

Az elmúlt évben számomra nagyon sokat adott Yebba zenéje. Sokan azért szeretik, mert iszonyatos, amit megcsinál a hangjával, de engem a dalainak a szerkezete és felépítése fogott meg, ahogyan nem állt be a mai trend sodrásába és mindenek fölé helyezte a mondanivalót. Ez nálam is elsődleges.

Időről időre visszanyúlok a klasszkusokhoz: Marvin Gaye, Aretha Franklin. Szeretem a digitális világ előtti felvételeket, mert akkor nem lehetett ennyit csalni és őszintébb énekléseket lehet hallani. 

5. Lesz még idén koncert?

jamese odaát idebenn

Természetesen, számomra az élő zene mindennél fontosabb. A zene pillanat művészet, igazi emelkedés és szárnyalás, de nemcsak nekünk, hanem bízom benne, hogy a közönségnek is. Áprilisban Balassagyarmaton és Szigetszentmiklóson is játszunk.

Budapesten pedig április 19-én játszunk ismét a K11 – Kulturális és Művészeti Központban.

Májusban megyünk ismét Szegedre, nyáron pedig sok más helyszín mellett újra leszünk Kapolcson a Művészetek Völgyében. 

Fotók: Martin Wanda

Ruha Elysian

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet