fbpx

MINDIG IS RAJZOLTAM – BEMUTATJUK CSIBI BORÓKÁT

Csibi Boróka a Minimagon

Egy korábbi projekt kapcsán ismertem meg Csibi Boróka munkáit, és az az igazi szerelem első látásra lett nálam. Képzeljetek el egy fiatal illusztrátort, aki varázsol a színekkel, aki két gyermekes anyuka, és akivel most alkalmunk adódott beszélgetni. Sőt egy sajátkézzel elkészíthető adventi naptárat is mutat nekünk. Mi kellhet még?

RAJZOLNI, RAJZOLNI, RAJZOLNI

Amikor valakiből hivatásszerűen lesz illusztrátor, akkor az azt jelenti, hogy ő teljes szívéből az, és azt is, hogy ez az egész valamikor a gyerekkorából datálódik. Ahogy Borónál is…

fa akrill festmény csibi boróka

Mesélnél egy kicsit magadról? Azt tudjuk, hogy a MOME-n végeztél animáció szakon, de innen hogyan volt tovább?

Marosvásárhelyen születtem. Akkor voltam a legboldogabb, ha rajzoltam, festettem, kézműveskedtem és időm legnagyobb részét a kertben tölthettem lehetőleg egy fa tetején a kedvenc könyvemet olvasva.

Én azok közé a gyerekek közé tartoztam, akik már elég korán tudták, hogy mik szeretnének lenni felnőtt korukban. Én festőművész akartam lenni.

Szerencsére a szüleim végig támogattak ezen az úton.

Kisiskolás koromban hetente kétszer jártam kétféle rajz szakkörre, nyáron pedig alakotó táborokba, amikehez nagyon jó emékek fűznek a mai napig. 

Aztán felvettek a helyi Művészet Líceumba 12 évesen és akkoriban döntöttem el, hogy Budapesten szeretnék majd egyetemre járni.

Így érettségi után ki is költöztem és a tervem az volt, hogy festő szakra jelentkezek egy év felkészítő után a Képzőre, közben olvastam valahol a Moméról, akkor életemben először és láttam, hogy ott lehet animációt tanulni, ez nagyon megtettszett.

A történethez az is hozzátartozik, hogy kezdtem belátni, hogy nem biztos, hogy nekem való lenne a festő szak.

Ugyanis én az alkotásaimban mindigis egy figuratív, narratív vonalat képviseltem, ami sokkal közelebb állt az illusztrációhoz meg az animációhoz mint a Képző festő szakához.  Így gyorsan döntenem kellett, hogy mit is szeretnék és az animáció mellett döntöttem.

Elengedés

Az alkotói szerepköröd és az anyaság hogyan befolyásolja egymást, vagy éppen hogyan hat egymásra?

Fuuu ez egy nagyon jó kérdés. Talán így hirtelen azt tudom mondani erről, hogy sokkal kiéhezettebb tudok lenni az alkotásra, mint előtte és emiatt talán nagyobb erővel, energiával tudok egy-egy projekthez hozzáfogni.

Folyamatos egyensúlyozást igényel az anyai létet és az alkotói létet összegyeztetni, de nem lehetetlen. Nekem nagyon fontos az alkotás, ahhoz, hogy a lelki egyensúlyom megőrizzem, ezért úgy igyekszem szervezni az életünket, hogy erre rendszeresen legyen időm.

Ami nagyon sokat segít, az a fejben való dolgozás. Egy-egy alkotás kapcsán szinte minden részletet kitalálok előre fejben, hogy amikor leülök, ne kelljen a színeken vagy a kompozíción gondolkodnom.

We are all connected csibi boróka gigitáis print
We are all connected

A karanténos időszak mindenkit megviselt, hogyan élted meg?

Elenite nagyon jól esett. Az első két hét :)). Rám jellemző, hogy ha valami nagy akadályt gördít elém az élet abből rengeteg pozitív energiát tudok meríteni, kicsit olyan mintha megtáltosodnék. Így volt ez a karantén elején is és ezt az energiát igyekeztem végig megőrizni.

Az alkotás nagyon sokat segített akkor is, hirtelen rengeteg ötletem támadt. Készítettem egy Karantén napló sorozatot.

Részt vettem a FIN ACTS: A remény tavasza kampányán, a beküldött munkám egy Instagram kihívás kapcsán készült, aminek Mesés május volt a címe. 

Ahogy teltek a karanténos hetek, úgy kezdtünk lassan mind belefáradni az itthon ülésbe és azt éreztem, hogy nagyon nagy szükségük van a gyerekeknek a velem töltött minőségi időre, ahhoz, hogy ne őrüljenek meg teljesen. Így az utolsó időszakban az alkotás parkolópályára került, ehelyett együtt alkottunk pl kartonból rózsaszín babaházat ( a színválasztás nem engem illet… :)) ).

Kikerülhetetlen kérdés, adja magát: közeledik az ünnepi időszak, hogyan telik nálatok, hogyan készültök rá?

Az alkotás köré szerveződik minden pillanata. Az adventi időszak egyébként is alkalmas erre, ez adta a saját készítésű adeventi kalendárium ötletét is.

Már egy ideje motoszkál bennem, hogy szeretnék gyerekeknek papírból diy játékot, bábokat stb készíteni és úgy gondoltam, hogy mivel közeleg az adventi időszak jó alkalom lenne ezt egy adventi kalendáriumban megvalósítani.

kézzel készült adventi naptár csibi boróka
DIY Adventi kalendárium

Ez a saját készítésű adventi kalendárium tökéletes megoldást kínálhat arra, hogy kiváltsuk az édességekkel töltött adventi kalendáriumokat. Elkészítése során közösen alkothatunk a gyerekkel, gyerekekkel, együtt hangolódhatunk az ünnepekre.

A csomag 13 db állatot, 9 db díszt és 2 db egymásba illeszthető fenyőfát tartalmaz, azaz 24 db rajzolt, 10 x 10, 5 cm-es kartonra nyomtatott figurát. Az állatokhoz talp is tartozik, így a talppal összeillesztett állatok meg tudnak állni a lábukon, a fenyőfához bedig hozzá lehet illeszteni a díszeket, vagyis feldíszíthető. December 24-ére 13 állat fog csoportosulni a feldíszített fa körül.

Az elmúlt időszakban részt vettél egy nagyon fontos témához kapcsolódó könyv elkészítésben. Mesélsz nekünk róla?

A könyv címe: Születésed története, amelynek az előkészületei még folyamatban vannak.

Az ötelete és szövege Iszlai Renátától származik, akit gyerekkorom óta ismerek és jó baratnőm. Mindketten azon szerencsés nők közé tartozunk, akik háborítatlan körülmények közt tudtuk világra hozni mindkét gyermekünket és ez nagyon mély, pozitív nyomtott hagyott bennünk.

Azt gondoltuk, hogy mivel a szülés mindig is fontos téma volt, de talán napjainkban különösen az,  izgalmas lehet egy olyan történetet olvasni könyv formájában, ami teljesen szubjektív szemszögből mesél el két szülés történetet annak minden szépségével és nehézségével együtt.

A könyvben írott formában a Reni, festett formában pedig az én szülés történetem fut párhuzamosan egymás mellett és időről-időre találkoznak. A két történet megosztásával és a könyv megjelentetésével az a célunk, hogy minél többen merjék felvállani a vágyaikat, igényeiket a szülés folyamán.

Rókás képeslap
Szarvasos képeslap

Nem rég indult útjára a hivatalos oldalad a FB-on, Instán már jó ideje aktív vagy. Milyen illusztrációkat, printeket terveztél a shopba? 

A shopban megtalálható printek és illusztrációk az elmúlt félévben születtek.

Mióta anyává váltam gyakran alkotok a saját örömömre és arra gondoltam, hogy ezek az alkotások másoknak is örömet okozhatnak egy-egy print formájában.  A printek mellett szeretnék majd letölthető diy papír játékokat készíteni gyerekeknek.

Lily of the valley csibi boróka digitális print
Lily of the valley

Milyen terveid vannak a következő időszakra?

Szeretnék még pár új karácsonyi képeslapot készíteni az ünnepi időszak előtt. Ezek is fel fognak kerülni majd a shopba.

De jelenleg a legnagyobb folyamatban levő projekt a könyv. Az elkövetkező időszakban a képeslapok után a könyv illusztrációinak készítésén lesz a fő hangsúly.

Egy távolabbi nagy álmom, hogy elkezdek komolyabban foglakozni bútorfestéssel, a fa dobozok, ládák mellett szertném az ötleteimet, mintáimat bútorokra is felfestni.

Most már ti is ismeritek Borót és a munkásságát, kövessétek nyomon Instagrammon és Facebookon is, hamarosan felkerülnek az újdonságok

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)