Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vegán Grillparti: 3 recept, amit ki kell próbálnod!

vegán grill party

Berobbant a nyár, és vele együtt a grillszezon is! Gerencsérné Fazekas Márti, a mi vegán gurunk, most három ellenállhatatlan recepttel készült nektek, amikkel garantáltan lenyűgözhetitek a barátokat és a családot. Egy zöldségnyárs, egy gyors fagyi és egy veszélyesen finom daiquiri receptjével biztosítjuk, hogy a nyári bulik nem csak finomak, hanem szórakoztatóak is lesznek. Készüljetek minimális előkészülettel a maximális élvezetre, olasz stílusban!

Berobbant a nyár!

vegán grill party

A nyár egy vegánnak maga az élvezetek Csimborasszója. Rengeteg zöldség és gyümölcs kelleti magát a piacon arra várva, hogy valami varázslattal tápláló és egészséges étek készüljön belőle.

Élvezettel figyelem és csinálom ezt az átalakulást.

Mivel a grillszezon is elindult, amikor is a családdal, barátokkal közösen töltjük az időt ezért arra gondoltam, hogy 3 olyan receptet hozok nektek, amelyik egy ilyen összejövetelen megállja a helyét. Sőt, sikeretek lesz vele. Természetesen szem előtt tartva a kevés előkészületet és nagy élvezetet. Ahogy az olaszok csinálják, minimális energiával maximális élvezet.

Az első recept egy zöldségnyárs. Ez kb. 15 perc munkát igényel és a zöldségeken és fűszereken kívül egy csomag bambusznyársat, amit ma már könnyű beszerezni az élelemiszer boltokban is.

A második recept egy gyors fagylalt, ami kb. 10 perc alatt fogyasztható.

A harmadik recept egy felnőtteknek szóló alkoholos ital, ami veszélyesen itatja magát.

A grillpartikon jó szórakozást és a kapcsolatok erősödését kívánom a finom ételek mellett.

Zöldségnyárs 2 főre

Zöldségnyárs 2 főre

Ne hagyd ki ezt a cikket sem: Vegán finomságok az egész családnak

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csomag tofu (180 g), ha nem szereted kihagyható
  • 1 kaliforniai paprika
  • 6-8 szem csiperkegomba
  • 1 cukkíni
  • 1 padlizsán

Fűszerezés

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0,5 evőkanál tisztított só
  • 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
  • 0,5 teáskanál oregánó
  • késhegynyi fűszerkömény
  • késhegynyi kurkuma
  • késhegynyi bors
  • késhegynyi őrölt pirospaprika
  • 1 -2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy reszelve
  • 1 kiskanál agave szirup

A zöldségeket és a tofut felkockázzuk, kb. 5X5 cm-es kockákra. A gombát félbe vágjuk, ha nagyobb darab akkor negyedelhetjük. A hagymát előbb félbe majd negyedekbe vágjuk és a negyedeket is félbe vágjuk, majd rétegeire szedjük. Ezzel a módszerrel háromszög alakú darabokat kapunk, amit könnyű lesz majd a nyársra felhúzni.

Egy nagy tálba összekeverjük a sokféle zöldséget és a tofut. Egy kisebb edénybe összekeverjük a fűszereket, olajat, citromlevet, szirupot. Ha feloldódott a keverékben a só, akkor ráöntjük a zöldségekre és jól összekeverjük, hogy minden darabot érjen a fűszerkeverék. Hagyjuk állni pár percet.

Addig a bambuszpálcikákat vízbe beáztatjuk, ennek is elég néhány perc. Erre azért van szükség, hogy a pálcák ne kapjanak lángra a grillen.

Kezdődhet a móka, a zöldségek felhúzása a nyársakra. Ebbe a folyamatba bátran vonjuk be a gyerekeket is. Váltakozva húzzuk a nyársra a zöldség- és tofudarabokat. Itt nincs semmilyen szabály, ahogy jól esik, úgy kell sorban felhúzni a zöldségeket.

A grillen a nyársakat addig sütjük, amíg szépen megpirulnak. Gyakran forgassuk meg a nyársakat sütés közben.

Tápanyagértékek 1 adagban:

    Kalória: 120 kcal

    Fehérje: 4 g

    Szénhidrát: 10 g

        Ebből cukrok: 4 g

    Zsír: 8 g

        Telített zsír: 1 g

    Rost: 2 g

    Nátrium: 200 mg

Ez is isteni finom:

Vegán buli zöldségekkel

Instant eperfagyi 3 - 4 adag

Instant eperfagyi 3 - 4 adag

Hozzávalók:

  • 25 – 30 dkg fagyasztott eper
  • 150 ml növényi tej
  • 1 nagy evőkanál kókuszkrém
  • 1 teáskanál folyékony édesítőszer vagy 1 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj

A fagyasztóból kivett epret egy nagy késsel félbe, negyedbe vágjuk, turmixgépbe tesszük. NEM olvasztjuk ki! Hozzáadjuk a tejet, kókuszkrémet, édesítőszert és a fahéjat, majd elkezdjük turmixolni. Mivel az eper fagyott, így egy pillanat alatt össze fog állni és a turmix csak forog darálás nélkül. Ezért 2 -3 másodpercenként le kell állítani és egy fakanállal megmozgatni, szétnyomkodni a fagyos részt. Ezt kb. 3-4X kell megtennünk, amíg az eprek pürésednek. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e és ha kell tegyünk még hozzá édesítőszert, cukrot. De ennyi vele a teendőnk. Egy jeges, de mégis lágy fagyit kapunk. És már fogyaszthatjuk is.

Tápanyagértékek 1 adagban:

    Kalória: 60-70 kcal

    Fehérje: 1 g

    Szénhidrát: 10 g

        Ebből cukrok: 8 g

    Zsír: 3 g

        Telített zsír: 2 g

    Rost: 1 g

    Nátrium: 10 mg

 

Rosé daiquiri

Rosé daiquiri

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 nagy marék fagyasztott eper
  • 50 ml citromlé
  • 0,5 dl rum
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 üveg száraz rozé

A hozzávalókat turmixba tesszük és mixeljük. Azonnal fogyasszuk.

A SZERZŐ

Gerencsérné Fazekas Márti,

Gerencsérné Fazekas Márti, vegán életmód tanácsadó, egészség inspirátor vagyok, szenvedélyem az egészséges, fenntartható vegán életmód népszerűsítése és támogatása.

A vegánság egy egészségügyi kihívás kapcsán került be az életembe és teljesen megváltoztatta azt. Ez a tapasztalat indított el aztán arra az útra, hogy segítsek másoknak is változtatni az életükön.

Meg kell mondjam, hogy nagyot fordult velem a világ, amikor megismerkedtem az ősi indiai életmód tudománnyal. A találkozást tanulás követte, így váltam okleveles vegán életmód tanácsadóvá.

Az ayurvedában találtam meg azt a módszert, ami segített megérteni a testem működését, helyre állítani a kibillent egyensúlyomat. A holisztikus szemlélet nem csak a táplálkozással, hanem az életünk élésének módjával is foglalkozik testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Itt, ezeken az oldalakon olyan recepteket szeretnék megosztani veletek, ami közelebb visz a zöldségekhez és még gluténmentesek is.

Mivel magam is elfoglalt háziasszony vagyok, ráadásul a családom tagjai nem vegánok, így kiemelten fontos számomra, hogy könnyen beszerezhető összetevőkből és lehetőleg kevés munkával készüljenek el a zöldségekből készült ételek.

Bátorítalak arra, hogy próbáld ki a recepteket az egészségesebb élet felé haladva.

www.veganmarti.hu

Minimag receptjeim

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet