fbpx

Budapest legjei 2. rész | Budapest gyerekszemmel

budapest legjei
A Minimag legújabb sorozatában Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója, gyakorlott idegenvezetőként különleges sétákat mutat nekünk, miközben Budapest titkait is felfedezhetjük, mindezt gyerekszemmel, szórakoztatva. Az előző részekben megkerestük a válaszokat a főváros nevével és születésnapjával, méretével kapcsolatos kérdésekre, sőt még a jeleit és utcatábláit is megismertük. Legutóbb a legrövidebb és leghosszabb budapesti helyekkel foglalkoztunk, és míg kerestem a kérdésekre a választ, rájöttem, hogy Budapesten számos más rekorder is megtalálható. Hiszen vannak legelsők, legnagyobbak, legkisebbek, legöregebbek stb. Most ezek után kutakodtam és megosztom veletek a legérdekesebb „legeket”!

A legelső

Budapest első aluljáróját 1963. november 30-án adták át az Astoriánál. Ekkor még nem volt itt metrómegálló, a cél a felszíni, 4 perces átkelés lecsökkentése volt, amit az aluljáróval 115 másodpercre sikerült is. Eredetileg 12 kijárata volt, a Rákóczi úti villamos megszüntetése után már csak 10 maradt. Az aluljáró igazi szenzáció volt, még vidékről is utaztak fel emberek, hogy kipróbálják. Valójában inkább volt látványosság, mint segítség a gyalogosoknak, erről szólt a Népszabadság 1964. januári írása is:

1964. május 21-én elkezdett potyogni a vakolat az aluljáró tetejéről, valószínűleg a sűrű villamos forgalom miatt. Ekkor alakították át az oszlopokat a ma is ismertekre, ezzel is plusz alátámasztást adva a mennyezetnek.

Forrás: Fortepan/UVATERV

A legmagasabb

Budapest legmagasabb lakóépülete az újpalotai magasház (lánykori neve 42-es jelű víztározós magasház) a maga 70,93 méteres magasságával, ami 20 szintet (ebből 18 lakószint) és 98 lakást jelent. Érdekesség, hogy a lift nem megy fel a legfelső lakószintig, azok, akik ott laknak a lift után egy emeletet lépcsőzniük kell. A kilátás viszont kárpótolja őket! Az épület tetején kapott helyett a lakónegyed víztornya, ami ma már nem üzemel.

Lechner Tudásközpont
Forrás: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

A legkisebb

A főváros legkisebb kerülete a VII. kerület, azaz Erzsébetváros, aminek a területe csupán 2,09 négyzetkilométer. Összehasonlításként Budapest legnagyobb kerülete a XVII. kerülete több mint 54 négyzetkilométer. Erzsébetváros nem csupán a legkisebb címet nyerte el, hanem a legnépesebbet is, itt laknak a legtöbben a fővárosban.

7. kerület
Forrás: www.hiszi-map.hu

A legöregebb

Pest legöregebb épülete pedig nem más, mint a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom a Március 15. terén. A legkorábbi elemei a román korból (XII. századból) valók. Innentől kezdve minden század rajta hagyta a kézjegyét. A török korban még dzsámi is volt.

A jelenlegi templom egy úgynevezett „templom-kentaur”, hiszen a feje egy átlagos barokk templom, de deréktól lefele gótikus szentélyben folytatódik. Az Erzsébet híd építésekor (1903) született meg a város talán legismertebb története, mely szerint a templomot arrébb tolták, hogy elférjen a híd.

Mindenki döntse el maga, hogy ez legenda vagy valóság!

Nagyboldogasszony Főplébánia templom
Forrás: a szerző saját képe

A szerző

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)