fbpx

Legendák városa | Budapest gyerekszemmel

Budapest legendák
Vannak olyan történetek, amelyek valamiért jobban megragadnak a gyerekek és a felnőttek emlékezetében. Ezek a legendák és anekdoták, amelyek az idők során szájról szájra terjedtek és mára már ugyanannyira Budapesthez tartoznak, mint mondjuk a Parlament. A következőkben néhány ilyen legendát mesélek el nektek!

Van nyelve vagy nincs nyelve?

Budapest oroszlánfej, Budapest születésnapkja
Forrás: a szerző sajátja

A Lánchíd építése hatalmas érdeklődés mellett zajlott, az átadáson is rengetegen voltak jelen, még akkor is, ha a magyarok által olyannyira gyűlölt Haynau adta át.

Az építész, a kivitelező és a híd oroszlánjaink szobrásza is nagyon büszke volt az elkészült művére.

A legenda szerint az átadáskor a tömegből egyszer csak felkiáltott egy Frick Jakab nevű suszterinas, hogy „Nini! Nem érnek ezek az oroszlánok annyit, sem, mint a macska, mert nincs nyelvük!”

Marschalkó János (a szobrász), annyira a szívére vette a gúnyolódást, hogy a Dunába vetette magát. Ha igaz is ez a legenda, akkor nagyon jól úszott, mert jóval később a saját ágyában halt meg.

A legenda másik változata szerint Marschalkó fogadott Frickkel 500 forintban, hogy van nyelve az oroszlánoknak. Ezt egy cirkuszi oroszlánon mutatta be, mi szerint nyugalomban nem lógatják a nyelvüket.

Mindent tudni szeretnél a Lánchídról? Akkor ezt olvasd el

Az első – Lánchíd | Budapest gyerekszemmel

Eltolták, elbontották?

Erszébet híd
Forrás: a szerző sajátja

Az Erzsébet híd vonalvezetése hamarabb elkészült, minthogy annak helye lett volna.

A pesti oldalon még a Dunához kifutó utca sem volt, így mindenekelőtt komoly tereprendezésre volt szükség.

A döntés nagyon nehéz volt, mert ez a terület a történelmi Belváros, teli értékes épülettel. A legenda szerint a Belvárosi Plébániatemplom (a Március 15. téren) is útban volt, de mivel ez Pest legidősebb épülete ezért a lebontás helyett az eltolást választották, hogy legyen helye az új hídnak. Bár sokan úgy gondolják, hogy ez igaz, de el kell őket szomorítanom, hogy a templomhoz egy újjal sem nyúltak. Ezzel szemben a régi Városháza épületét teljesen lebontották. Tehát a templom maradt a helyén, a híd útpályája pedig csupán centinkre van tőle. Emiatt fordult elő az a mai napig egyedülálló helyzet, hogy egy kanyar vezet fel a hídra.

Mindent tudni szeretnél a Erzsébet hídról? Akkor ezt olvasd el:

Erzsébet híd a világrekorder | Budapest gyerekszemmel

Ki látta?

Bazilika
Forrás: A szerző sajátja

A Szent István Bazilika építése nagyon elhúzódott, már élt is egy pesti közmondás, mely szerint „Akkor adom meg a tartozásomat, ha felépül a Bazilika!”.

Sok minden hátráltatta az átadást, például a balesetek és a gyakran változó építészek. Történt egyszer, hogy beomlott az építés alatt álló Bazilika kupolája. A legenda szerint a hajnalban történt balesetet egyetlen egy pékinas látta, de a környéken közel 300 ablak tört be. Szerencsére senki sem sérült meg.

Az igaz, hogy a rossz alapozás és a rossz minőségű alapok használata miatt beomlott a kupola. Az is igaz, hogy senki sem sérült meg, hiszen a hajnali óra miatt senki sem tartózkodott az építkezésen.

Az, hogy ki látta, az már a legenda része, valószínű abból ered, hogy a korai időpont miatt még kevesen jártak az utcákon.

Ha szeretnétek felfedezni Budapest titkait, akkor nézd meg az összes cikket ide kattintva.

A SZERZŐ

Győr-Ágoston Fruzsina, a Lili’s Budapest alapítója

Egy karácsonyra kapott Budapest útikönyvvel kezdődött el minden. Átnéztem és a nyári szünetet, mert a benne olvasott helyek felkeresésével töltöttem. Ebből következett egy idegenvezetői vizsga és egy turisztikai diploma. A diploma után a legjobb helyre kerültem, ahol megtanultam, hogy az idegenvezetés nem csupán évszámokról, építészetistílusokról szól, hanem legendákról és izgalmasabbnál izgalmasabb történetekről. A kislányaim születéséig dolgoztam idegenvezetőként és programszervezőként, majd a lányokkal töltöttem a mindennapjaimat.

Budapest ezután is az életem része maradt, csak most már a családomnak meséltem a város érdekességeiről. Idővel arra lettem figyelmes, hogy Lili, a nagyobbik lányom már külön kéri ezeket a városnézéseket és ez volt az a pont, amikor „megszületett” a szerelem vállalkozásom, a Lili’s Budapest, ahol gyermekes családoknak tartok budapesti városnéző sétákat. Fő célom, hogy a sétáim igazi családi programok legyenek, ahol nem csak a gyermekek fedezik fel játkos módon a főváros helyszíneit, de a szülők/nagyszülők is megismerhetnek kevésbé ismert történeteket, legendákat.

A sétákról itt olvashattok bővebben: https://lilisbudapest.hu/

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)