fbpx

Könyvhét a Pagonnyal Online programokkal és rengeteg új könyvvel szeptember 18-19

pagony 2020 könyvhét újdonságok

A Pagony három online eseménnyel és sok-sok új könyvvel jelentkezik a 2020-as rendhagyó Könyvhéten.

Események:

Szabó Borbála: A János vitéz-kód című könyvének online bemutatója – szeptember 18., péntek , 17:00

Élő, online könyvbemutató beszélgetés Szabó Borbála legújabb regénye kapcsán.

https://www.facebook.com/events/2797284253930938/

Mészöly Ágnes: Fekete nyár című könyvének online bemutatója – péntek, 18:00

A regény kapcsán Vinczellér Katalin moderálásával, Mészöly Ágnes író és Szabó Márta gyásztanácsadó, coach, pedagógus, a Napfogyatkozás Egyesület alelnöke, gimnáziumi magyar-média szakos tanár beszélgetése!

https://www.facebook.com/events/349338369580023/

Könyvhét a Pagonnyal – szombat 10:00

Élő online könyvbemutatón sorakoztatjuk fel a Pagony legfrissebb könyvheti könyveit.

📖 10.00 Harcos Bálint – Turi Lilla: A halandzsarablók

📖 10.30 Kerékgyártó István – Metzing Eszter: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

📖 11.00 Wéber Anikó – Rátkai Kornél: Marci és Merkúr – Űrlény az iskolában

📖 11.30 Bendl Vera – Remsey Dávid: Berci nem megy iskolába – karanténmese

📖 12.00 Vörös István – Kasza Julianna: Loni és a kísértetek

📖 12. 30 Nincs itt semmi látnivaló könyvbemutató – Dániel Andrással Agócs Írisz beszélget

Mesél: Huzella Júlia

Házigazda: Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke és Hajdu Zsanett, a Pagony kiadó munkatársa

https://www.facebook.com/events/1035495076910269/

 

A Pagony Könyvheti Könyvei:

Axel Scheffler: Pipp és Polli – A barátságos csigaA Pipp és Polli a legkisebbek egyik kedvenc sorozata, érthető és szórakoztató nyelvezettel, megszívlelendő mondanivalóval és bájos szereplőkkel. A rövidke történetekbe el van bújtatva egy-egy kis tanulság is a barátságról, az önzetlenségről, a megbocsátásról és egymás támogatásának fontosságáról, ám egyáltalán nem didaktikus és unalmas módon. A legújabb részben egy kis csigabigát talál a két barát, de kiderül, hogy nem is olyan könnyű tekintettel lenni egy kisállat igényeire (és egymáséra sem…)

Inkpen Mick: Kippi játékosdoboza és Kippi álmos

Kippi kutyus, eredeti nevén Kipper történeteiért a világ minden táján rajonganak a gyerekek 1997-es megjelenése óta.Most két kötetben mutatkozik be Kippi a magyar gyerekeknek: a Kippi játékosdoboza című kötetben a legkisebbek is csatlakozhatnak Kippihez a számolásban, tesztelhetik a tudásukat, vagy éppen vele együtt tanulhatják meg az első számokat. A másik kötetben, a Kippi álmos című mesében a kutyus alvóhelyet keres magának, de a megszokott helyén nem érzi jól magát. Ahogy a Kippi mesék általában, a Kippi álmos is mesés formába rejtett ismeretterjesztő kötet: meseolvasás közben a kicsik megismerkedhetnek az állatokkal, legfontosabb jellemzőikkel és lakóhelyeikkel.

 

Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban?

Kiss Judit Ágnes: Ki brummog a barlangban?

Kiss Judit Ágnes, a méltán népszerű Babaróka-sorozat írójának új, piciknek szóló, Ki brummog a barlangban? című könyvében minden megtalálható, ami a 2-5 éves korosztály nyelvi készségeinek fejlesztéséhez elengedhetetlen.

A találós kérdések a logikai és koncentrációs készséget is fejlesztik, amik rendkívül fontos alkotóelemei a magas nyelvi kompetencia elérésének. Nem véletlen, hogy a Ki brummog a barlangban? telis-tele van rímes, ritmusos, és tartalmilag is a 2-5 éves korosztálynak való izgalmas találós kérdéssel, amikhez – mivel a könyv felső és alsó részét külön tudjuk lapozni – a megfejtést jelentő állatot/tárgyat is társíthatjuk.A színes, egyszerű, kedves rajzokkal egyben rá is vezethetjük a legkisebbeket a megoldásra anélkül, hogy kitalálnánk helyettük a feladványt. Érdemes Kiss Judit Ágnes könyvét már babakortól forgatni, hiszen a szöveg ritmusossága és Kismarty-Lechner Zita élénk színű, gyermekrajzokra emlékeztető illusztrációi miatt már első képeskönyvnek is szuper választás!

Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

A kuflikkal Dániel András író-illusztrátor egy olyan univerzumot hozott létre, ahol minden a feje tetején áll, és az olvasó maximálisan engedheti szárnyalni a képzeletét. Mert milyennek “kell” lennie egy mesehősnek? Bátornak, tettrekésznek, gyorsnak, éles eszűnek és még sorolhatnánk. Ehhez képest a kuflik lassúak, lusták és rengeteget bénáznak. De tényleg, szinte egyfolytában saját magukat keverik bele valami teljes képtelenségbe.

Amikor azt hisszük, már nem lehet többet kihozni ezekből a szereplőkből, hogy már minden megtörtént velük, ami egy elhagyatott réten lehetséges, kiderül, hogy a fantáziának tényleg nincsenek határai. Ez a rész annyiból rendhagyó, hogy nem a megszokott két rövid történetet találjuk benne, hanem egy mesét bontott két részre a szerző. Érthető egyébként, mert egy olyan problémával találják magukat szemben a kuflik, ami komolyan veszélyezteti a lelki békéjüket: Zödön nadrágjáról eltűnik a folt!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Az alkotással járó tevékenységeket gyakran körüllengi valamiféle misztikus tévhit, mely szerint a különböző művészeti ágakban csak azok a szerencsések remekelhetnek, akiket különleges tehetséggel áldott meg a sors. Szerencsére Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című foglalkoztatókönyve gyorsan és sikerrel oszlatja el ezt a tévhitet. Megmutatja, hogy a rajzolás valójában egy boldog és örömteli időtöltés, amiben bárki magára találhat! A Rajzolj egy krumplit! funkcióját tekintve nem csak egy kreativitást és a finommotorikus készségeket fejlesztő foglalkoztató, de egy olyan könyv is, ami sikerélményekhez vezet, így a kisebbeknek és nagyobbaknak is segít megtapasztalni az alkotás örömét.

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja és Ludmilla újabb esetei

 Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja és Ludmilla újabb esetei

Ludmilla kalandjainak, ahogy egy igazán jó gyerekkönyvhöz illik, számtalan rétege van. Egyszerre mókás, elgondolkodtató és szerethető. Főszereplője egy rettenthetetlen kislány, Ludmilla, aki megelégeli, hogy a felnőttek folyton aggodalmaskodnak valamin, és úgy dönt, kézbe veszi az eseményeket. Problémamegoldó irodát nyit, és mindenféle gond, búbánat és nehézség megoldását vállalja. Megismerkedhetünk tehát egy csomó különféle problémával, és jó beszélgetésekhez is sok muníciót kapunk: ahány ember, annyi nehézség és annyiféle megoldás létezik.

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló

Láttunk már gyerekkönyvet az alvásról, nem is egyet. Altatós meséket vagy a sötétségtől való félelmet legyőzni segítőket. Dániel András új könyve egyik sem, és mindegyik egyszerre. És valami egészen más is. Ez a történet ott kezdődik, ahol a legtöbb alvós könyv véget ér: amikor a gyerek becsukja a szemét. „Katt”, kattan a villanykapcsoló jól ismert hangja, és ezzel indul a belső mozi. A felügyelő-óvó szülő csak futólag, egyfajta belső hang gyanánt van jelen, de hangja egyre távolabbi, teret engedve a képzelet szertelen játékának. Megszólal a főhős kisfiú belső monológja, miközben elénk tárulnak a belső mozi vásznára vetített képek. A kötet voltaképpeni tárgya maga az elalvás, a tudatos és tudattalan közti állapot, az a tágas tér, amit szabad asszociációk rakoncátlan tömege tölt be. Ez a fantázia és művészet tere, ahol minden megengedett, bármiből bármi lehet, csupa átváltozás és varázslat.

Harcos Bálint: A halandzsarablók

Harcos Bálint: A halandzsarablók

Harcos Bálint mesekönyvei telis-tele vannak olyan szereplőkkel, akik kicsit kilógnak a sorból, szeretnek álmodozni és nagyon szeretnivalóak.  A halandzsarablókban 12 abszurd, hihetetlenül vicces és a fantáziát megmozgató rövid történet olvasható, kezdve az oroszlánok sörényének nyírására specializálódott sörényfodrásztól egészen Gibrász Fickándorig, a hírneves nyomozóig, aki kizárólag képtelenségeket nyomozott ki, ezért elveszítette az állását. Megismerkedhetünk Korracsek nénivel, Lobélia kisasszonnyal, és a könyv olvasása után már azon sem fogunk csodálkozni, ha hosszas beszélgetésbe bonyolódunk a ruháinkkal!

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Kerékgyártó István elsőkönyves szerző – persze csak a Pagonynál, a kortárs irodalomban jártas felnőttek számára bizonyára ismerősen cseng a neve.

Első meseregénynek a főszereplője Márk, akire hatalmas feladatot bíznak a Világ Tudósai: meg kell mentenie a Sperót, egy szuperszonikus űrállomást, ami az emberiség jövője szempontjából kulcsfontossággal bír. Ugyanis a Földet egyszerűen kinőtték az emberek: azért bocsátották útjára a Sperót, hogy a Jupiter egyik óriásholdján új településeket alakítsanak ki. Azonban a kétbalkezes űrhajósok kicsit elbambultak, és tévedésből a Szaturnuszra írányították az űrállomást, majd ijedtükben otthagytak csapot-papot, és elmenekültek. Az egyetlen, aki megmentheti az emberiséget és a Sperót a pusztulástól, az nem más, mint Márk, a majdnem hatéves, majdnem iskolás nagyfiú. Kizárólag ő az az egész világon, aki az összes kritériumnak megfelel, amit a Világ Tudósai a megmentő számára kijelöltek. Márk pedig nem tétovázik, amikor a tudósok felhívják telefonon, azt feleli: “Ha ezzel megmenthetem az emberiséget, akkor természetesen vállalom.” Kalandos, szuper pörgős meseregény, nem csak a világűr rajongóinak!

Vörös István: Loni és a kísértetek

Vörös István: Loni és a kísértetek

Vörös István nevét elsősorban a felnőtt irodalomból ismerhetjük, de sokszor publikált gyerekverseket is, és két humoros vers-átirat kötete jelent meg Lackfi Jánossal közösen. Most meseregénnyel jelentkezik, amiben az unokája, Loni a főszereplő, aki összebarátkozik egy kísértet kislánnyal, Levélkével. A cuki, meghitt hangvételű meseregény leginkább arról szól, hogy két teljesen más világban élő kislány hogyan fedezi fel párhuzamosan egymás életét, családját, szokásait. Milyen valaki teljesen más szemével az ember, milyen embernek lenni? Ebből az alaphelyzetből alakulnak ki fejezetről fejezetre a vicces és bájos helyzetek, rengeteg rácsodálkozással és kalamajkával.

Vadadi Adrienn: Öten a Kőhegyen

Vadadi Adrienn: Öten a Kőhegyen

Vadadi Adrienn, akit jól ismerhetnek az óvodások szülei, most egy nagyobbaknak szóló meseregénnyel jelentkezik. Egy hatalmas és izgalmas kalandban vehetünk részt Bozóval, Julkával és Zsigával (meg Zsiga nyalókáival természetesen), akiknek feltétlenül el kell intézniük egy Fontos Dolgot, de mivel a felnőttektől semmiféle támogatásra nem számíthatnak ebben (amiatt a nyilvánvaló ok miatt, hogy folyton aggodalmaskodnak), úgy döntenek, hogy nemes egyszerűséggel kihagyják őket ebből a dologból. Persze nem megy ám minden úgy, mint a karikacsapás, és a három barát egyedül marad az erdőben, ráadásul eltévednek, lemerül a náluk lévő telefon és az este is közeledik… Innen indulnak az igazi izgalmak…

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – karanténmese

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – karanténmese

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne beszéljünk a járványhelyzetről, hiszen ebben élünk már hónapok óta. A fülünkön még otthon is lóg az ott felejtett maszk, óvatosan nyúlunk mindenhez, és a kézfertőtlenítő olyan alapfelszereléssé vált, mint mondjuk egy mobiltelefon. A Pagony a járvány kirobbanása óta igyekszik segíteni, hogy könnyebbek legyenek a megváltozott hétköznapok. Ennek jegyében (is) jelenik meg a Berci nem megy iskolába című meseregény, ami egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja meg, miféle változásokkal kell szembesülnünk, mindezt olyan humorosan, kedvesen és könnyedén, hogy minket, felnőtteket is megnyugtat. Bendl Vera meseregénye azért jött létre, hogy segítsen feldolgozni a változásokat.

Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, az órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… Egy új osztálytárs néha olyan, mintha egy másik bolygóról jött volna. Így látja hősünk is, ezért is kezd nyomozni. Tényleg földönkívüli a Merkúr nevű fiú? Vagy mégsem? Az a szép ebben a könyvben, hogy ezek a kérdések szó szerint is érthetők, és lehetnek erősen szimbolikusak is. A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

Kiss Judit Ágnes: Kalózok és a vajas keksz (nagybetűs szint)

Kiss Judit Ágnes: Kalózok és a vajas keksz (nagybetűs szint)

A könyv egy kalózcsalád életébe enged bepillantást, akik soha, semmilyen körülmények között sem hagyják el imádott hajójukat: ott él együtt szeretetben a kalózmama két gyermekével. Nincs szükségük sok mindenre ahhoz, hogy elégedettek legyenek: nem kell más, csak búvárkodás, látcsövezés, vajas keksz és rum (utóbbit persze kizárólag a család felnőtt tagja fogyasztja, ő is csak mértékkel). A drámai fordulat akkor következik be, amikor utóbbi két dologból kifogy a kis família. A kalózmama egy idő után megelégeli ezt az áldatlan állapotot és elhatározza, hogy gyermekeivel együtt életében először partra száll…

Vadadi Adrienn: Matricás Laci Londonban (angol-magyar nyelvű)

Vadadi Adrienn: Matricás Laci Londonban (angol-magyar nyelvű)

Matricás Laci népszerűsége évek óta töretlen, és ez nem is meglepő, mert ő a világ legviccesebb rablója! Ha hazatérsz, és az ajtódat színes matricák díszítik, biztos lehetsz benne, hogy Laci ott járt, és magához vett mindent, ami mozdítható. Persze az élet nem ilyen egyszerű, hiszen a nyomában folyton ott van Sárika, a minden lében kanál kislány, aki az igazság bajnokaként állandóan keresztbe tesz a mufurc rablónak. Az alapsorozat már teljes, a nagybetűs résztől egészen a 4. szintig kalandozhattunk Lacival és Sárikával, most pedig azok is örülhetnek, akik az angol nyelvet szeretnék gyakorolni a segítségükkel. A könyv egyik lapján mindig angolul, a másikon pedig magyarul olvashatjuk a szöveget, ami egyszerű nyelven íródott, így aztán szuper gyakorlási lehetőség azoknak, akik frissen kezdték az angol (vagy magyar) nyelv tanulását.

Szabó Borbála: Kisvasút a pincében (harmadik szint)

Szabó Borbála: Kisvasút a pincében (harmadik szint)

Egy kedves, hóbortos család mindennapjaiba tekinthetünk be, akikkel folyton történik valami, ami akármelyik családban megeshetne, csak valahogy náluk sokkal viccesebb… mert van egy Átszívó Porszívójuk, ami elrepíti őket más korokba! A második részben azt lesik meg a gyerekek, hogy az anyukájuk tényleg mindig olyan jó gyerek volt-e, ezúttal viszont egy komolyabb témát érintünk: a második világháború időszakába repülünk vissza a gyerekekkel, hogy egy rég eltűnt terepasztal sorsát kiderítsük. Az átszívó porszívó egy különleges napra repíti a testvéreket: 1944 karácsonyára. Mamóék és a ház lakói a pincébe húzódnak az ostrom elől. De ugye a terepasztal is meg fog menekülni? Lehet, hogy ehhez igazi karácsonyi csoda kell!

Luca Novelli: Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet

Luca Novelli: Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet

Nikola Tesla élete regénybe illően kalandos és hányattatott volt, róla mégsem szól annyi könyv és film, mint akár Da Vinci-ről vagy Hawkingról, pedig a világ egyik legjelentősebb feltalálója. Rengeteg találmánya és világraszóló újítása közül a legismertebb a váltakozó áram, ez volt a legfőbb kutatási témája is. De közel sem az egyetlen. Tesla életútja hihetetlenül izgalmas, és ez a kis könyv könnyed stílusban, izgalmasan vezet be minket a 20. század áramforradalmába, rengeteg érdekes információt tudhatunk meg hatalmas tudósokról és segít megérteni, hogyan működnek a tárgyak, amiket nap mint nap használunk. Aki elolvassa, soha többé nem fogja unalmasnak tartani a fizikát!

David Hockney: A képek története gyerekeknek

David Hockney: A képek története gyerekeknek

A képek története gyerekeknek című frissen megjelent művészettörténeti könyv végigkalauzol minket azon, hogyan jutottunk el a barlangrajzoktól a telefonnal készült fotókig, érintve minden fontos állomást és a legmeghatározóbb alkotókat. Olyannyira nagy sikert aratott az olvasók és a szakma körében egyaránt, hogy a Bolognai Gyerekkönyvvásáron tavaly díjat is nyert, és már több, mint 12 nyelvre lefordították. David Hockney, az egyik legnagyobb hatású kortárs művész jegyzi a könyvet, aki hatalmas tudását szerencsére rendkívül szórakoztató és magával ragadó stílusban tudja megosztani a kis olvasókkal. Hockney alkotótársa Martin Gayford művészettörténész, együtt mesélnek mindenki számára érthetően és befogadhatóan olyan nagy művészek alkotásairól, mint Monet vagy Caravaggio.Bár a könyv a fiatalabb generációnak készült (létezik egy felnőtt verziója is), nem csak a gyerekek számára lesz érdekes. A sok-sok új információ mellett olyan kérdéseket is felvet, amik kisiskolás kortól kezdve mindenkit elgondolkodtatnak.

Kate Scott: Csak Jack

Kate Scott: Csak Jack

Jack és édesanyja folyton költözködnek, mióta a szülei elváltak. A történet kezdetekor már a hatodik iskoláját kezdi két éven belül, ami azzal jár, hogy Jack kifejlesztett egy különleges képességet: bárhová képes beilleszkedni. A Sherlock-módszer segítségével nyomozza ki, hogy az adott közösségben hogyan fogadtassa el magát anélkül, hogy valójában közel kerülne bárkihez is. Hiszen minek barátságokat kötni, ha aztán úgyis továbbállnak…? Ebben az új iskolában azonban nem várt dologgal szembesül: őszintén megkedveli az egyik osztálytársát, Tylert, aki szabadidejében (sőt, néha iskolaidőben is) feltalál mindenféle szuper dolgot, például szárnyas cipőket. Jack azt veszi észre, hogy nem figyel már oda a távolságtartásra, mindenfélét megoszt új barátjával, és minden idejüket együtt töltik. Amikor azonban kilátásba kerül egy újabb költözés, kétségbeesik és megpróbál elvágni minden szálat, hogy kevésbé legyen fájdalmas a búcsúzás. Csak azt nem kalkulálja bele, hogy egy igazi barátságnak nem lehet fájdalommentesen véget vetni. A regény végére Jack megtanulja, hogy ha szeretünk, az néha fáj, de ha nem nyomja el az érzéseit, hanem beszél róluk és megéli őket, sokkal könnyebb mindenre megoldást találni. Kate Scott története végtelenül bájos, mókás és letehetetlen történet arról, hogyan találja meg a helyét egy olyan kisfiú, aki évek óta nem mert megnyílni attól való félelmében, hogy magára marad.

Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Mi köze egymáshoz a mateknak és az irodalomnak? Hogy kerül egy plusz szereplő a János vitézbe? Megannyi kérdés, amikre mind választ kapunk Szabó Borbála legújabb regényében, A János vitéz-kódban. Azok a gyerekek, akiket eddig untattak a kötelező olvasmányok, most biztosan másként fognak rájuk tekinteni! Egy igazán mai, hihetetlenül vicces és kalandos sztori, az Abszolút könyvek legújabb tagja. Sokan sokféleképp próbálkoztak már azzal, hogy a motiválatlan kamaszokat közelebb hozzák a régi irodalmi művekhez. Szabó Borbála egy egészen extrém megoldás mellett döntött: beledobott egy gyereket a sztoriba. Innen pedig beindul az őrület: egy egyetemi tanársegéd unottan készül a János vitéz-szemináriumára, már ő maga se tudja, mit lehetne elmondani még erről a könyvről, amikor felfedezi benne hősünket. Rövidesen fény derül arra, hogy a János vitéz összes fellelhető példányában megjelent Berti, aki Jancsi szárnysegédjeként komoly és visszafordíthatatlannak tűnő változtatásokat eszközöl a cselekményben. Feltűnése után rögtön wifit és telefontöltőt keres, a következő énekben pedig munkajogi perre biztatja Jancsit, majd megpróbálja lebeszélni a haramiák megsemmisítéséről.

 

Mészöly Ágnes: Fekete nyár (Tilos az Á Könyvek)

Mészöly Ágnes: Fekete nyár (Tilos az Á Könyvek)

Pamuk Fanni utálja a gimit és az otthoni nyomasztást. Csak az lelkesíti, hogy elkészítse Urara, a haláldémon jelmezét a nyári Conra. Terve megvalósításában a szomszéd néni lesz fő szövetségese, sőt, valami szerelemféle is megjelenik az életében. És bár szeretné, ha a valóság hasonlítana a filmek fantáziavilágára, nem számít rá, hogy ennyire azonosulnia kell kedvenc rajzfilmkarakterével. Mégis ő az egyetlen, aki ebben az elfuserált világban félelem nélkül beszél a halálról egy haldoklóval – ahogy Mészöly Ágnes az, aki pátosz nélkül, vagányan ír az elmúlásról, meg arról a fura valamiről, amit előtte életnek nevezünk.

 

 

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)