fbpx

Hermione Granger, a legvagányabb női karakter

Hermione Granger, a legvagányabb női karakter

A Harry Potter könyvsorozat sok szempontból volt úttörő alkotás, és az egyik ilyen maga Hermione Granger (akinek a nevét valójában Hörmájninak kellene ejteni, de erre én is csak nemrég jöttem rá). Bár már származása miatt is fontos üzenetet képvisel, számos más tulajdonsággal is bír, ami miatt igazán figyelemre méltó lett, és ami még talán ennél is fontosabb, hiteles.

Hermione ugyanis nem egy fiúsított lány lett, aki azért tud lépést tartani Harryvel és Ronnal, mert önmaga kevésbé lányos, mint egy átlag csajszi, hanem azért, mert a nőiességével képvisel olyan értékeket, amik a fiúkban nincs meg.

Az ő személysége olyan fontos alapértékekre épült, mint a szorgalom, a tehetség, a kreativitás, a kitartás, a gondoskodás vagy a gyengédség. Ez pedig szerintem (is) nagyon fontos. Nagyon jó példakép lehet a kiskamasz olvasóknak, erre pedig manapság nagyon nagy szükség van.

dana terrace hermione
Forrás: Dana Terrace

Amit talán nem is tudtál Hermione Grangerről

Olvastam az összes könyvet, mégis az elmúlt időszakban több olyan információt tudtam meg Hermionéval (a könyvbeli karakterről van most szó, és nem a filmekről, pláne nem az őt megformáló színésznőről), amiket eddig nem is tudtam. Ti például tudtátok, hogy…

  • Hermione az írónő, J. K. Rowling fiatalkori énje, és az írónő önmagáról mintázta?
  • a Hermione név eredete görög? Valójában görög Hermész női alakja, és a görög mitológiában n Heléna és Menelaosz spártai király lánya.
  • valójában úgy kellene ejteni a nevét, hogy Her-my-oh-nee, vagyis hörmájoni? Én magam is a magyar írásmód szerint ejtem a nevét, ahogyan szerintem sokan mások is, pedig nem így kellene.
  • eredetileg lett volna egy húga is, de annyira kidolgozott volt már a karakter, hogy Rowling nem akarta megváltoztatni?

Én nem. Komolyan, pedig nagy Potter fan-nak tartom magam.

De lám, még több mint 20 év után is tudok meg valami újat.

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)