fbpx

Miért kéri a gyerek, hogy mesélj fejből? | MESEROVAT

Miért kéri a gyerek, hogy mesélj fejből?

Szinte minden szülő hallotta már a gyerekétől, hogy az esti mesét inkább ő mesélje, csak úgy, fejből, és ne a mesekönyvből. Abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok szülő esik ilyenkor pánikba, hogy mit is kellene mesélnie, és inkább lebeszéli a gyereket, hogy a mesekönyvbe vannak képek, érdekesebb, ő nem tud csak úgy mesélni, a gyerek pedig egy kis szócsata után bele is megy. Pedig a fejből mese nem ördögtől való, nekem elhiheted, bár azt elismerem, hogy aki nem gyakorlott mesélő, nehéznek tűnhet.

De miért is kéri a gyerek, hogy ne használjuk a könyvet? Pedig a könyv milyen szép színes, a mese is jó benne, és hozzá is van szokva, hogy az esti mese mindig könyvből érkezik. Erre a kérdésre én magam is sokáig kerestem a választ, pedig annyira egyszerű a megoldás. A fejből mese hatalmas szabadságot ad a gyereknek.

A legszabadabb meseforma a fejből mese

Az esti mese közben már az is hatalmas élmény egy gyereknek, ha anyával vagy apával összekuckolhat, és de gondolj bele mennyire különleges, ha közben egymás szemébe is néztek. Te mesélsz, ő pedig csillogó szemmel figyel rád, és hallgatja a mesét. Emellett nem is gondolnád, hogy a fejből mese mekkora szabadságot jelent a gyerek és a szülő számára egyaránt. A fejből mesét nem korlátozza a könyv hossza, addig meséled, ameddig csak akarod.

Piroska és a farkas másképp

Ugyanígy bármi megtörténhet. Lehet, hogy éppen egy ismert mesét mesélsz, mondjuk a Piroska és a farkast, de átalakíthatod, hogy ne legyen annyira félelmetes, esetleg több hangsúlyt adsz az egyik szereplőnek, Piroskának vagy a nagymamának. Ha fejből mesét kér a gyerek, nem kell megijedned, az sem törvényszerű, hogy kitalálj egy teljesen új mesét. Elkezdhetsz egy ismert vagy klasszikus mesét, meglátod, a gyerkőc ennek is nagyon fog örülni. 

Folytatjuk tovább.. Anita, a Minimag legújabb szerzője a mesék birodalmába kalauzol minket hétről hétre. Figyelem Harry Potter titkok is várhatóak!!

A SZERZŐ

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)