Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gyermekkori stressz – Ne legyints rá!

Gyermekkori stressz - Ne legyints rá!

Amikor 4 éve elkezdte Anna az iskolát soha nem gondoltam volna, hogy mennyi feszültséggel, stresszel teli időszaknak nézünk elébe. Persze tudtam, hogy nem lesz egyszerű, de hogy ennyire..

Anna kis létszámú osztályba jár, amit, ha meghall valaki, egyből irigykedik: de jó nektek, nálunk harmincan vannak egy osztályban. Na igen, de a 15 főből 5 a lány.. ezzel elmondtam mindent? Azért még kiegészítem néhány ponttal: az 5 lányból, 4 vezér alkat, Anna nem, ő szeretne mindenkivel jóban lenni, mindenkinek megfelelni. És ez az, ami nem megy, ami folyamatos feszültséget és stresszt okoz benne. Olyan stresszt, amit kezelni kell, amit nem hagyhatunk csak úgy önmagában (jaj, hát kinövi az a gyerek, nem baj erősödik, majd 5.-ben már ő lesz a vezér (hahaha és ha).

 

Egy véletlen beszélgetés során megismerkedtem Sághy Zsuzsannával és férjével Takács Péterrel, akik a www.csaladbanutazunk.hu  oldal kitalálói, munkájuk középpontjában a gyerekek önbizalmának fejlesztése és a hatékony gyerekkori stresszkezelés áll. Mindketten több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek, rengeteg szakmai cikket jegyeznek, túl vannak már több 100 tanácsadáson.

MIT TANÁCSOL A SZAKÉRTŐ, HA A GYEREKÜNK HASONLÓAN STRESSZES HELYZETBE KERÜL?

Minden felnőttkori problémánk kb. 80 %-át gyerekkorban „szedjük össze”. Ilyenkor alakulnak ki azok az önkorlátozó hiedelmek, melyek egész életünket meghatározhatják, mint pl. „Nem vagyok elég jó”; „Nem vagyok szerethető”, „Mindig tennem kell valamit, hogy elfogadjanak.”.

Általában azért tart egy felnőtt terápiás munka jóval tovább, mert vissza kell fejteni a problémákat az alapokig. Vissza kell térni a gyerekkor meghatározó eseményeihez (is).

De szerencsére nem kell felnőttkorig várni a megoldással!

A gyerekek problémáin, ahogy Annáén is, lehet segíteni. Már ennyi idős korban (sőt korábban) is, tudják, hogy IGAZÁBÓL mi okoz nekik gondot, és motiválni lehet őket a megoldásban.

Persze a szülőként készen adott javaslatokat a gyerek könnyen hárítani fogja: „Anya, ezt te nem érted…”

Külső szakértő bevonásával azonban a gyerekek beilleszkedési nehézségei, önbizalomhiánya, szorongásai hatékonyan oldhatók.

Anna esetében az az igazi megoldás, ha ki tud állni magáért, miközben már nem akar az osztálytársainak megfelelni egy tipikus „megszoksz, vagy megszöksz” osztálylégkörben. Hosszú távon sokkal nagyobb önbecsülése lesz, ha ezt a helyzetet a javára fordítja, ahelyett, hogy elmenekülne.

Ennek legkönnyebb módja, ha megismeri az EFTt (vagy más néven Érzelmi Felszabadítás Technikáját), aminek nagy előnye, hogy már 5-6 éves kortól könnyű megtanulni, és magunkon alkalmazni. Miközben nem „csak” stresszoldó, hanem önfejlesztő módszer is. Egyszerre alkalmas a napi feszültségek oldására és az önbizalom növelésére.

Anna először azt tapasztalja majd, hogy az őt „kóstolgató” osztálytársak leszállnak róla. Már nem lesz érdekes nekik, hogy piszkálják, mert megváltozik a viselkedése, a kisugárzása.

Ezután jön a kérdés: miért akar Anna mindenkinek megfelelni? Mit nyer ezzel? Minek az elvesztésétől fél ilyenkor?

Ha egy EFT-s foglalkozás sorozat alatt minden rossz érzését feloldjuk, Anna nemcsak megkönnyebbül, és beilleszkedik, hanem képes lesz megerősödött önbizalommal a „jó kislány” szerepet is elengedni.

Ami később is hatással lesz rá, mert a munkája során, vagy a párkapcsolatában már nem a „házicseléd” szerepet vállalja (mert akkor szeretni fogják), hanem boldog, felszabadult gyerekkor után egészséges, mentálisan erős nővé válik.

Az EFT ismerete a választás szabadságát adhatja meg neki a sok stressz helyett.

Ez az az út, amin most közösen mi is elindultunk Annával, teljes mellszélességgel mellette állok.

Ha úgy érzitek titeket is érint, ha csak egyszer is megfordult a fejetekben, hogy a gyerkőc stresszes lehet, akkor keressétek Zsuzsát és Pétert, és próbáljátok ki az EFT-t.

Hogyan lehet a stresszt hatékonyan oldani?

 

A Családban utazunk oldalon nem csak az EFT-vel ismerkedhettek meg, rengeteg hasznos cikket, tanácsot találtok:

Hogyan tudod megteremteni a saját belső békéd és nyugalmad?

Hogyan tudsz erőt adni a gyerekeidnek?

Hogyan lesznek boldogok és életerősek?-

Miközben megélitek azokat a boldog pillanatokat is, amiért érdemes családban élni.

Ha akadályok jönnek, segítséget kapsz, hogyan old meg őket úgy, hogy közben Te is kiegyensúlyozott maradj.

www.csaladbanutazunk.hu

 

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet