Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Bossa nova | Minimag könyvajánló

Bossa nova ANGELA MURINAI

Két évvel ezelőtt harmincöt éves, háromgyerekes anya voltam egy látszólag jól működő házasságban, akárcsak Janka. Úgy éreztem, hogy kell, hogy legyen még valami az életben, ami vár rám, mert kiüresedett körülöttem a világ és nem találom magam. Épp, mint Bori. Én nem léptem félre, mint Viktor, de sokszor gondoltam rá, hogy jó volna egy olyan férfi, mint Rudi. Aki megért, aki nem akar megváltoztatni és a puszta létezésével azt üzeni, „Látlak!”. Szóval Angela Murinai Bossa nova című kötete igencsak megdolgoztatott. Hidd el, minden könnycseppért megérte!

Bossa nova, avagy két szóban az életről

A bossa nova egy közkedvelt brazil zenei stílus, mely az 1950-es években indult világhódító útjára. A stílus jegyei közt megfigyelhetők a szamba és a jazz vonásai, a zenei variabilitást pedig a kétnegyedes ritmusok üteme ellensúlyozza, megteremtve ezzel a bossa nova jellegzetes balanszát. A műfaj nagy mozgásteret ad az énekesnek, hiszen sok lehetőséget kínál az improvizációra és a játékosságra is. Ugyanez regényre hangolva: a legjobb forgatókönyveket az élet írja. Vagy Angela Murinai.

 

Öt gyerek, három férfi, két nő

Bossa nova ANGELA MURINAI

Ha házas vagy, ha voltál vagy ha életed egy pontján az szeretnél lenni: olvasd el a Bossa novát! (Azoknak, akik ezt látva otthon puffognak, hogy könyvek borzasztóan drágák manapság, üzenem, hogy vitathatatlanul igazuk van. Épp ezért teljesen érthető, ha úgy érzik, meg kell nézni, mire „dob ki” néhány vaskos ezrest az ember. Megígérem, hogy a Bossa nova ezzel együtt is jó befektetés, mert elolvassa majd a lányod és az anyád, kölcsönadhatod a haveranyukának vagy a fodrászodnak. Újra és újra előveszed majd. Öt év múlva újraolvasod. És ajánlgatni is fogod, mert tényleg érvényes és szerintem az is marad.)

A történet középpontjában két nő, a hagyományos világnézetű, önmaga megismerésében nem túlzottan elmélyült, újra meg újra megcsalt, háromgyerekes Janka és a kapcsolatában megfáradt és elszíntelenedett, szerelemre vágyó, kétgyerekes Bori áll. Mindketten negyvenesek, reménytelenek és céltalanok. Csakhogy Jankának ennyi épp elég. Család, ház, kocsi, nyaraló, egy közepesen sz.r munkahely, napfény… Mi kell még?! Bori ugyanakkor szenved. Gyűlöli a férjét, a középszerű életét, a semmilyen napok egymásutánját, a gyerekek körül újra meg újra kialakuló konfliktusokat, a társas magányt.

És hogy mi a közös bennük? Viktor, aki egyszerre Janka férje és Bori szeretője. Simlis, szexista, önző, folyton két kapura játszik és nem vállal felelősséget sem másokért, sem önmagáért. Mégis ragaszkodnak hozzá a nők. Mintha nélküle nem lenne jövő. 

A szereplők élete keresztül-kasul folyik a többiekén. Mindannyian jól látnak egyes részleteket és figyelmen kívül hagynak néhány másikat. Mindegyiküknek vannak vakfoltjai. Egyikük sem akar rosszat és ugyanazt keresik: a boldogságot. Közben hasonló kérdések dolgoznak bennük. Mennyit ér egy élet? Van-e még nekem valami a világban? Hová tartok? Lehetek-e még szerelmes? Mivel tartozom a gyerekeimnek és a családomnak? Hol érnek véget ők és hol kezdődök én? Önzés-e, ha boldog és kiteljesedett akarok lenni?

Mivel igazán nem akarom szétspoilerezni a regényt, a történetvezetés további részleteit fedje jótékony homály. (Aki kíváncsi rá, járjon utána, ugyebár.) Mindenesetre ha nevetésre, ismerős gondolatokra, belső vívódásokra, bármely családban érvényes nevelési kérdésekre, szenvedélyes szexre, szerelemre, bukásokra, felállásokra, elindulásokra és megérkezésekre vágysz, ez a kötet neked való. 

A SZERZŐ

Z. Kocsis Blanka vagyok, nő, mamikaze, újságíró, meseszerző, szövegíró, vállalkozó,  és három kiskorú dedikált mindenese. Bevallom, ennek ellenére sem tudok eleget arról, hogyan is működik valójában ez a nagyszabású, sokszereplős valós idejű társasjáték – a.k.a élet -, de hiszem, hogy egymásra figyeléssel, hallgatással és beszéddel sokat tanulhatunk egymástól. Egymásról és önmagunkról. Próbálkozom, elesek, fejjel megyek a falnak, felállok, újra nekikezdek és így tovább, nap nap után. Tapasztalom, hogy a világ tele van érdekes emberekkel, izgalmas helyekkel, különleges témákkal és fantasztikus lehetőségekkel – nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy észrevegyük őket. Jössz?!

Szakmai tevékenységemről itt tudhattok meg többet:

www.hakellegyjoszo.hu

Hatékony szövegírás vállalkozásodnak!

Cikkeim a Minimagon:

Olvasgasd

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet