Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Csalár Bence könyveit minden lány és Nő polcára becsempészném | Minimag könyvajánló

Stílustérkép, fenntartható divat kézikönyve
A fenntartható divat kézikönyve és a Stílustérkép szerzője, Csalár Bence neve számomra egybeforrt a modern, 21. századi stílusszakértővel, aki nyitottságával, bölcsességével, felelősség vállalásával és intellektusával új reményt ad a generációjának.

Csalár Bence- pár szó a szerzőről

Csalár BenCe

Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató, évek óta a magyar tervezőket jól ismerő szakértő, missziója a helyi, magyar divat támogatása.

Bence számtalan mélyreható kutatást, újságcikket, elemzést elolvasott, rengeteg tervezővel, szakértővel beszélgetett, illetve megannyi tapasztalattal gazdagodott az évek során.

Magyarországon az első divatbloggerek között indította el a mikroblogját, önerőből járt ki a divathetekre, hogy valahogy bejusson a legnagyobb showkra, és azokról tudósítson, írt nemzetközi divatlapoknak, évek óta támogatja a magyar divattervezőket, és írt is róluk egy könyvet a Színfalak mögött: A magyar divat címmel.

Manapság főleg tanít, és valahogy nem tud kiszeretni a divatból, még annak ellenére sem, hogy tudja, hatalmas változásokra van szüksége az egyik legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező iparágnak.

A fenntartható divat kézikönyve

A fenntartható divat kézikönyve

Második könyve a tavaly megjelent (2022) A fenntartható divat kézikönyve, hiánypótló mű, melynek fő célja, hogy útmutatót adjon, hogy hogyan lehetünk megfontolt vásárlók, tudatos divatfogyasztók.

A fenntartható divat kézikönyve
Forrás: Boook Kiadó

Bence alaposan bemutatja a fenntartható divathoz való csatlakozási pontokat: érdemes az ökotudatos életmód szerint fast-fashion boltok helyett magyar tervezők termékeit választani, vagy pre-loved/second hand/vintage gyöngyszemeket venni, esetleg meglévő ruháinkat megjavítani, átalakítani, újrahasznosítani, valamint egyedi darabokat varratni.

A Planet 2023 Budapest kiállításon járva és párhuzamosan épp a könyvet olvasva kezdtem el írni ezt a cikket, egymás hatását erősítették bennem: valamennyiünk közös felelőssége, hogy a mindennapjainkban az összes lehetőséget megragadjunk a változtatásra!

A ruhák, kiegészítők tömeggyártása és a tömeges vásárlás olyan elképesztő mértéket öltött, hogy mára a divatipar lett az egyik legpazarlóbb iparág.

TUDTAD, HOGY EGY FAST FASHION ÜZLETBEN VÁSÁROLT PAMUT PÓLÓ ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ 2700 LITER VÍZRE VAN SZÜKSÉG?

Slow-fashion mozgalom

A divatvilágból összegyűjtött sztorik, interjúk, ökotudatos tervezőket és közéleti hírességeket bemutató portrék mellett elképesztően gazdag listáját találod azoknak a praktikáknak, amelyekkel Te is könnyen eligazodsz majd a divatnak ezen az új területén.

A könyv lényege, hogy ne ítélkezzünk afelett, aki pl. először azt tudja megtenni, hogy a heti két darab fast fashion vásárlását havi egyre redukálja. Úgy lehet beépíteni új szokásokat az életmódunkba, ha türelmesek vagyunk magunkkal szemben. Érdemes az öntudatosságot gyakorolni, mert Bence az egyéni felelősség vállalásban látja a jövőt, tekintve, hogy nagy valószínűséggel sosem lesz transzparens a divatcégek működése, főképp az előállított termékek mennyisége miatt.

Miért érdemes magyar tervezőktől vásárolni?

Egyrészt nem olyan nagy árukészlettel, raktárkészlettel rendelkeznek, mint a nagy cégek, sőt, egyes hazai márkák például csak megrendelésre készítenek darabokat. Ráadásul sokkal inkább figyelembe veszik azt, hogy tanúsítványokkal ellátott alapanyagokat használjanak. Sajnos a textiliparunk lényegében halott, így a tervezők nem tudnak mást tenni, mint a megfelelő minőségű és tanúsítványokkal ellátott anyagokat Európán belülről rendelni. 

A fenntartható divat kézikönyve
Forrás: Boook Kiadó

Csalár Bence a könyv utolsó részében felvonultat közéleti hírességeket is, és ami talán a legfontosabb, hogy részletes listát kapunk azokról a praktikákról, amelyek segítségével könnyedén eligazodhatunk a divatnak ezen az új területén, és amelyek által megfontolt vásárlók, tudatos divatfogyasztók lehetünk. Személyes kedvencem a könyv elején található, a fenntartható divatmárkákat, műhelyeket és bemutatótermeket, valamint a vintage- és second hand-üzleteket jelölő térkép.

Stílustérkép

Bence harmadik könyve nemrég, 2023. szeptember 26án jelent meg, mely nem divattörténeti pontokból áll, ennél sokkal emberibb “Stílustérkép” címmel divat, testkép és önismeret témában alkotott különleges olvasmányt.

A fenntartható divat egyik legfőbb pontjára fókuszál, nevezetesen az önismeretre, amely elengedhetetlen része minden változásnak, legyen szó egy fenntarthatóbb kapszula gardróbról, tudatos öltözködésről vagy önmagunk mélyebb megismeréséről. Sokszor beszélünk arról, hogy nem szabad lemondanunk megunt ruháinkról, érdemes új szemmel nézni rájuk, átalakítani, formálni, szeretni minél tovább. Ez hatványozottan igaz önmagunkra is, akár a belsőnkről, akár a külsőnkről van szó.  

Csalár Bence: Stílustérkép
Forrás: Boook Kiadó

A szerző arra biztat mindenkit, hogy habár lehet egy adott keretrendszer vagy mások elvárásai szerint öltözködni, a nap végén úgyis csak az számít, mi hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Tippek, hasznos gondolatok, divattörténeti fordulópontok, a szabadság és egyediség érzése egyszerre hatja át Bence világát ebben a személyes hangvételű kötetben. Ha megérted, hogy ruháid milyen érzéseket keltenek benned, az komfortosabbá teheti a testeddel fenntartott kapcsolatodat is, miközben magabiztossá válhatsz.

Ha hajlandó vagy egy kis önvizsgálatot tartani, akkor jobban fogsz kötődni a ruháidhoz. Az ezzel kapcsolatos érzések pedig befolyásolhatják önbecsülésedet, mentális egészséged és jóléted. Ha belevágsz a változásba, ruhatárad fontos darabjai világítótoronyként fogják megvilágítani az utat valódi önmagad felé. A könyv felhívja a figyelmet arra, hogy a harmóniánk megteremtéséhez a külső és a belső összehangolása elengedhetetlen.

A könyvben központ téma az identitásunk és a divat kapcsolata, fontos, hogy megjelenésünk által ki tudjuk nyilvánítani, mit képviselünk, milyen a gondolati világunk, milyen az aktuális élethelyzetünk, mit szeretnénk kommunikálni a környezetünk felé magunkról.

Az egyediségünkhöz kiválóan kell ismernünk színeinket, alkatunkat, el kell fogadnunk testünket (egészséges testkép), korunkat. A ruhákon kívül Bence kiemeli a kiegészítők, illatok, cipők, smink, frizura fontosságát is. Ezek ismeretében az önfejlesztés is kezdetét veheti. Stílustérképed létrehozása a belső-külső egyensúlyról szól, egyik hat a másikra és egyik nélkül nem létezik a másik.

„A RUHÁZAT ANNAK A KIFEJEZÉSE, AKIK VAGYUNK.”

Színtanácsadóként és sminkesként is tudok azonosulni a magvas gondolatokkal, nekünk segítő vagy divat szakembereknek is csak úgy szabad működnünk, hogy a hozzánk fordulók egyéniségét figyelembe véve adjunk stílustanácsokat.

Egyik színpaletta vagy stílusprofil sem lesz önazonos, ha azokat nem szabjuk testre az Ügyfelünkre. Az önismeret, az alkatunk, a színtípusunk és a bőrtípusunk ismerete mind-mind az alapja a tudatos döntéshozatalnak és a divattól függetlenül saját stílusunk megtalálásának.

A SZERZŐ

Szalai Szilvi
Szalai Szilvia 
Beauty Coach 
 
Két gyerkőc Anyukája, ex-HR tanácsadó, harmónia nagykövet.
 
A Beauty Coach mindent magában foglal, ami én vagyok: tanácsadó, mentor, sminkes, színtanácsadó és egy kicsit pszichológus.
 
Nagyon szeretem átadni a tudást, felemelni másokat, megmutatni a Nőknek, hogy mennyire értékesek és gyönyörűek a természetes színeikkel.
 
Oktatásaimat, sminkjeimet éppen ezért sok beszélgetés jellemzi.
 
Vendégeim megismerése, igényeinek és céljainak feltérképezése segít abban, hogy maximálisan személyre szabott lehessen egy-egy tanácsadás vagy épp az adott kapszula smink szett.
És ahol megtalálsz: Insta oldalam

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet