Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Olyan mint a Zabhegyező | Csikk | Minimag könyvajánló

Csikk regény
Minimag könyvajánlónkban Zóra osztja meg olvasási élményeit a német kritikusok által előszeretettel új Zabhegyezőnek titulált Wolfgang Herrndorf Csikk regényéről, mely immár a harmadik kiadást éri meg.

Vajon én is beülnék egy lopott Ladába Maik helyében? A választ már valószínűleg nem fogom megtudni, de akkor nézzük meg, mi is történt pontosan főhősünkkel Wolfgang Herrndorf Csikk című regényében!

De ki a fene az a Csikk?

A történetben megismerhetjük Maik Klingenberg-et, egy tizennégy éves fiút, aki egy nem mindennapi “kalandba” keveredett új osztálytársával, Andrej Csicsacsovval. Történt ugyanis, hogy útnak indultak egy lopott kocsival Havasalföldre. De talán kezdjük az elejéről!

A nyáriszünet kezdetével Maik egyedül marad otthon egy rakat pénzzel, egy bazinagy házban. Mindezek ellenére igen magányos, hiszen egy barátja sincs, akivel együtt élvezhetné a vakációt. 

Rossz hangulatára az is rátesz egy lapáttal, hogy anyja ez idő alatt rehabilitáción van alkoholizmusa miatt, apja pedig egy “nagyon fontos meetingre” ment feltűnően csinos és fiatal titkárnőjével. Azt pedig már ne is említsük, hogy szerelme, Tatjana, az osztály legcsinosabb lánya, el sem hívta szülinapi bulijába.

Így képzelhetjük mennyire maga alatt van! Szóval, mikor felbukkan a házuknál, Csikk, az új gyerek a suliból, szívesen lóg vele a szünet alatt. Új haverja orosz származású, piás alak, akinek családi hátterével kapcsolatban egészen érdekes és extrém pletykák is terjengenek, mint például, hogy az orosz maffia tagja. De ha nincs más, akkor kit érdekel, nem igaz?!

A Lada-ügy

Aztán egyik nap Csikk egy lopott Ladát vezetve megáll Maik háza előtt, és arra biztatja hogy üljön be mellé, elviszi egy körre. Később ebből a körből egy egész hosszú út lesz. Több fura szerzettel is összefutnak és nem mindennapi helyzetekbe keverednek Berlin autópályáin száguldozva. Viszont a móka azonnal félbeszakad, amint a rendőrség elkapja őket. És kibontakozik az Ügy.

Személyes vélemény

Azért választottam ezt a könyvet, mert sokan J. D. Salinger Zabhegyezőjéhez hasonlították, amit nagyon szerettem olvasni, főleg Holden miatt. 

Itt is nagyon megszerettem a főszereplőt. Bosszantó viszont, hogy Maik egyszerűbb karakter. Nem megy mélyre, nincsenek túlbonyolítva a gondolatmenetei. Lehetne jobb is, de így is imádtam. Olvassátok Ti is!

Csikk regény

Utóélet

A könyv írója 2013-ban sajnos elhunyt, gyógyíthatatlan agydaganatban szenvedett, és végül maga vetett véget életének., A könyvet 24 nyelvre lefordították, elnyerte a német prózaírók díját, a legjobb német ifjúsági irodalom címét (2011), illetve Brentano- (2011) és Hans Fallada-díjat (2012) kapott. 2016-ban megfilmesítették. 

SZERZŐ

Zóra kamaszpanasz

Szalók Zóra vagyok, 17 éves francia-angol szakos gimnazista.

Ha megkérdeznék tőlem, mi az, amit fontosnak tartok magamról elmondani, azt válaszolnám: „Semmi.”

De csak azért mondanám, mert nem akarnám, hogy tudják, hogy a mangák a kedvenceim, hogy nem szívesen barátkozom, de ha valakit közel engedek, akkor igazán a szívembe zárom, vagy hogy szerintem mindenkiben van valami különleges.

A „Semmi” egyszerűbb és könnyebb. Betakar és nem kell magyarázkodni, ami jò, mert utálok.

A Minimag oldalán ezentúl arról mesélek majd, milyenek vagyunk mi, „ezek a mai fiatalok”.

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet