fbpx

Mesekönyvek a digitális világban

mese ebookon
Ha megvizsgáljuk a könyveladási statisztikákat, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az e-könyvek és hangoskönyvek eladása töredéke a nyomtatott könyvekből származó bevételeknek. Ez digitális mesekönyvek esetén még inkább így van. Hiába vannak már profi e-book olvasók és mobil appok, az e-mesekönyvek még nem hódították meg sem a szülőket, sem a gyerekeket. A meseregények esetében már jobb a helyzet, de a képes mesekönyvek még mindig nyomtava az igaziak, legalább is sokak szerint.

Ugyanakkor az interaktív élményekre mégis csak igény mutatkozik. Egyre több mesekönyvhöz tartozik QR kód, melynek segítségével letölthetünk egy színezőt, meghallgathatunk egy dalt, vagy épp hangoskönyvként élvezhetjük megvásárolt mesekönyvet. A hangoskönyv kicsit a fejből mesélés és a felolvasás élményét idézi, és akkor is bevethető, ha anyának épp nincs ideje felolvasni.

Miért jó választás a mese hangoskönyv és e-könyv?

mese ebookon

A hangoskönyv egy nagyon jó lehetőség a vakok és gyengén látók számára, de nemcsak nekik érdemes ilyen formában beszerezni a mesekönyveket. Én is a nyomtatott mesekönyveket szeretem jobban, ugyanakkor a digitális könyveknek is rengeteg előnyük lehet, és igény is mutatkozik rá, hogy a digitális világot bevezethessük a gyerekek életébe.

a kedvező ár: vitathatatlan tény, hogy a hangoskönyv és az e-könyv ára jóval kedvezőbb, mint a nyomtatott könyveké. Gondoljunk csak bele, hogy a digitális térben létezik a könyv, vagyis papírra, nyomdára nem kell költeni.

hordozható: persze nem arról van szó, hogy a nyomtatott könyvet ne lehetne magunkkal vinni, egy kötet az én táskámban is mindig van. Viszont e-könyvből és hangoskönyvből végtelen számú darabot vihetünk magunkkal, ez pedig egy utazás, nyaralás során nagyon jól jöhet.

a digitális világ bevezetése a gyerekek életébe: ma már átszövi az életünket a technika és a digitális világ, hiába igyekszünk, nem tudjuk kizárni a gyerekeink életéből, és nem is célszerű. Sokan persze aggódnak, hogy mikor és hogyan kellene bevezetni egészséges módon a gyerek életébe a digitalizációt. Az e-mesekönyv és a hangoskönyv erre remek lehetőséget nyújt.

MINIMAG SZUBJEKTÍV

hangoskönyvek

A 80-as években voltam gyerek, és nagy zeneszerető családban nőttem fel, volt lemezjétszónk, és rengeteg lemezünk. Ezzel párhuzamosan rám is gondoltak 🙂 a szüleim, ezért jó sok mese lemezem volt. Gondoljatok a klasszikusokra nyugodtan: Süsü kalandjai, Bors Néni, Óz, a nagy varázsló, stb. 

Imádtam mesét hallgatni, közben persze mással játszottam, csak „hallgatni” sose ment.  Aztán múltak az évek, és ez a mese hallgatás megmaradt, olyannyira, hogy a mai napig vannak mesék az mp3 lejátszómon, és ha este nem tudok aludni, akkor már kapcsolom is be. 

És, ami a legszebb az egészben, hogy ezt a hangosmese szeretetetem úgy tűnik átörökítettem, anélkül, hogy igazán erőltettem volna. 

Nálunk, ha itthon van a fiam, akkor tutifix, hogy szól valamilyen hangoskönyv.  

Óriási gyűjteményünk van, kizárt, hogy enélkül nyaralni mennénk, vagy bármilyen hosszabb autóútra. A legtöbb mesét egyébént könyvben is olvastuk, illetve az apukájával olvasták: ő az esti mese felelős. Ruminit többször is, az a fő kedvenc. 

A szókincse rengeteget fejlődött, a humorérzéke is. 8 éves, de már idáz nekem Bogáncsból Tüskevárból, a Helka trilógia minden egyes jelenetére emlékszik. 

Így én maximálisan tudom javasolni: hallgassatok minél több hangoskönyvet.

Andi, főszerkesztő.

A SZERZŐ

Kőszegi-Arbeiter Anita

Kőszegi-Arbeiter Anita vagyok, gyerekkönyv író, és két kislány boldog édesanyja,aki imád olvasni és történeteket kitalálni. Kezdetben fantasy novellákat írtam, aztán Csenge lányom elérte azt a kort, amikor a mesék akkor a legizgalmasabbak, ha ő is a részese lehet, így hát együtt, kettőnk fantáziájának segítségével kezdtem meséket írni. Amikor a második kislányom, Flóra is megszületett, már általánossá vált nálunk, hogy saját meséket kapnak, ami nekik és róluk szól. Az írás nekem már nemcsak hobbi, hanem életstílus.

Szövegírással és mesekönyvkiadással foglalkozom, a mesékből meseelőadásokat tartok, én nagyon élvezem, hogy lényegében a hobbimból élhetek, ami az írás és az olvasás. Nemcsak író, de fekete öves olvasó is vagyok, ami azért is érdekes, mert gyerekként én bizony utáltam olvasni. Szerencsére édesapám mindent megtett, hogy ez ne így legyen, és annyira sikeres volt az erőfeszítése, hogy végül könyvmoly és író lettem. Az olvasóvá nevelés a szívügyem lett, hiszen ki lenne meggyőzőbb, mint az aki eredetileg nem is szeretett olvasni?

A meséim közöl már több eljutott a nyomtatásig: www.koszegianita.com

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket