Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

72 nap a túlélésért, avagy, hogyan éljük túl a nyári szünetet gyerekkel!

nyári szünet anyakánt
  • Ne olvasd el kérlek, ha te az ősanyák táborába tartozol, akik, sírva küldik majd a gyereküket szeptember 1-én az intézménybe, mert olyan unalmas lesz nélkülük a hétköznap.
  • Olvasd el nyugodtan, ha június 22-én már megbántad, hogy nem toltad bele a családi kasszát a gyerekek táboroztatásába*.
(* Minden egyes mondat leírása között elhangzik 4 kérdés, kenek két májkrémes kenyeret, kitörlök egy feneket, elhárítok egy világháborút, és megkeresek egy elveszett Lego figurát.)

Úgy érzed, hogy a nyári szünet inkább egy véget nem érő túlélőtúra, mintsem pihenés? Akkor ez a cikk neked szól! Jónás Nóra, gyógypedagógus és szerzőnk, összegyűjtött pár tippet, hogyan éljük túl a nyári szünetet gyerekekkel.

Szeretjük őket, de azért na!

Szóval, felteszem, nem vagyok egyedül ezzel. Biztosan vannak szuper jól szervezett családok, csendben színezgető és olvasgató kislányok, egymással flottul játszó testvérek, akik mellett baracklekvárt lehet befőzni, és kézzel díszíteni az üvegeket, de azért legyünk őszinték, a legtöbb helyen nem ez van.

Szeretjük a gyerekeinket, de azért na! Legtöbbünknek a nyári szünet fejtörést okoz, emeli a vérnyomást, és az elfogyasztott gin tonik számát. Végig gondoltam, hogy miért van ez így, és vajon régen is így volt-e?

Bezzeg vagy nem bezzeg?

Nem jövök a bezzeg régen még az ecet is édes volt dumával, de máshogy volt:

  • A dolgozó szülők, le tudták néha passzolni a gyerekeket a nagymamának, mert a mamának nem kellett még 72 évesen is nyugdíj mellett dolgoznia.
  • Ingyen/olcsón táborba küldhették a gyereket, ha nem volt elég szabadság. Nem kellett OTP hitelt felvenni a 110 ezres „Kézműves – HarryPotter és a kilenclyukú híd” táborra.
  • Ha otthon is tudtak lenni a szülők, a gyerekek állandó szórakoztatása nem volt téma. Fogtad a bicajt lementél a többiekkel tekerni, majd este hazaestél. Gyerekpszichológusok sora osztja azon véleményemet, hogy NEM KELL EGY GYEREKET ÁLLANDÓAN SZÓRAKOZTATNI – és ez a tippem! Nem tudnak unatkozni. „Gyerünk, menjünk, menjünk, gyerünk, csináljuk, toljuk!” Én nem hiszek ebben, de vitatkozni ér! Persze az is tény, hogy nem volt ott az a nyomasztó helyzet, hogy ha unatkozik, akkor tabletezni akar.
  • Ha otthon voltál velük, akkor otthon voltál. Nem volt home office, hiszen nem vihetted haza a fél szoba méretű számítógépet a Matáv központból.

Tippek, hogy ne őrülj meg

Mit lehet tenni vajon mégis, hogy ne legyen elmegyógyintézet az első hét után.

Figyelem! Az itt felsorolt tippek, csak ötletek. Szó sincs arról, hogy én ezt mind be is tartom. (Üdv az elmegyógyintézetből! 🙂 )

1. Napirend:

Mindenkinek a maga módján, korosztályhoz és szokásokhoz adaptálva érdemes lehet egy napirendet belőni.

Lehet ez kicsiknél szorosabb, minél apróbb lépésekre bontott. Nagyobbaknál egyszerűbb, kvázi „terv a mai napra”.

De ha van, akkor nagyon ajánlom, hogy vizuálisan is legyen megjelenítve.

Kicsiknél képekkel, nagyoknál szövegesen akár egy papírra felírva. Eredendően autizmus specifikus módszerként ismert a képes napirend, de már szerencsére széles körűen, tipikus gyerekek esetében is elterjedt ovikban, iskolákban is. Előnye, hogy a gyerek számára (és számodra is) kiszámíthatóvá válik a nap. Jól látja, hogy hol tartunk, mi miután fog jönni. Nem kérdezi meg, hogy mikor megyünk a strandra 141. alkalommal is, mert látja a képes napirenden, hogy épp az ebédnél tartunk, és még van egy alvás kártya is.

Nem kell venni, sőt! Lehet rajzolni, lehet fotókat kinyomtatni, egyszerű ábrákat nyomtatni és együtt kiszínezni, stb stb.

Ami fontos, hogy ismerned kell a gyereked szimbólum szintjét, vagyis, hogy megérti-e már, hogy ha a képen egy fekete-fehér rajzolt kisautó és két kocka van, akkor az a játék időt jelenti, vagy le kell fotóznod a saját játékait és azt kinyomtatni. Ezt te tudod!

Persze mindezt meg kell tanítani. Első pár napban minden kártyánál el kell magyarázni, hogy mit jelent, és ha vége, akkor le kell venni a tábláról, hűtőről, ahová raktad. Pár nap, kis következetesség, és nagy segítség lesz.

Kérdés esetén, keressetek bizalommal!

2. Túlélő „kit” bárhová mentek:

Értsd ez alatt, hogy étterembe, vonatozásra, repülőútra, autóba, ami zsigerből feszkós …..legyen nálad minden, amivel el tudja foglalni magát. Csoda ötletekkel van tele az Pinterest. Egy IKEÁ-s zacskóba a fél világ belefér. Készíts ilyen tematikus zacsikat!

Például:

És tudod mit? Semmi nincs abban sem, ha nem tudod megenni az ebéded, és a kezébe adod a telefonod. (Ide lőjetek!)

3. Programválasztás jelentősége:

unatkozó gyerek

Aki már, olvasott tőlem egy sort is az tudja, hogy igyekszem csak olyan programra vinni a gyerekemet, ami tudom, hogy érdekelheti.

Tudom, hogy lebontaná a Szépművészeti Múzeumot, szenvedne ő is, én is, úgyhogy bármekkora a társadalmi elvárás, hogy kultúr szülők múzeumba viszik a gyereket, hát én nem viszem.

Ha nem pipáljuk ezzel ki a nyári bakancslista múzeum pontját, hát nem lesz kipipálva.

Ha pénzt, időt, energiát tol a család egy közös programba, akkor az élvezet legyen, ne szenvedés. Persze lehet tágítani az érdeklődési kört, és feszegetni a határokat, de nem a Szépművészetivel kezdenék.

4. Ér lepasszolni! Ér segítséget kérni!

4. Ér lepasszolni! Ér segítséget kérni!

Nem szégyen segítséget kérni! Lehet, hogy a szomszéd Rudika anyukájának is könnyebb a saját gyerekével, ha átmegy a tiéd, és egymással játszanak pár órát, majd másnap Rudika jön át. Nem leszel „szaranya” azért, mert nem vagy vele minden másodpercben. Nem leszel akkor sem „szaranya”, ha Petike jön át hozzátok és nem sütsz nekik 78 kakaós palacsintát. Nyersz pár órát! Jaaaa és abban a pár órában ér magaddal foglalkozni az e-mailek helyett.

Nos, mire a cikk elkészült már csak 69 nap maradt! Túlélésre fel!

A SZERZŐ

Jónás Nóra

Jónás Nóra vagyok. Egy nem „sima”, de annál különlegesebb kisfiú anyukája, jelenleg a Kukla Toys játék és puzzle webshop tulajdonosa, és örökké így, vagy úgy de GYÓGYPEDAGÓGUS vagyok.

Emellett társasjáték, kávé, turkáló, csoki és puzzle függő.

Amitől jelenleg felpörgök az a webshopom, és emellett a Minimag, ahol kiélhetem a segíteni akaró, érdekképviselő SNI-s anyuka és gyógypedagógus szerepét.

10 év tanításban és a kisfiam mellett sok mindent láttam már ezért, reményeim szerint időnként hasznos segítséget tudok adni nektek, speckó gyereket nevelő szülőknek, ebben az útvesztőben, amit úgy hívnak: Harcold ki magadnak, mert más nem fogja!

Ahol megtaláltok 0-24-ben:

www.kuklatoys.hu

Facebook

Insta: @kuklatoyshu

Cikkeim a Minimagon

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ és mi adunk egy ajándékot is neked

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet