fbpx

Anya, nem akarom! – A világon a legtöbbet használt mondat

Anya ,nem akarom minimag

Ha lenne a gyermekektől elhangzó mondatoknak TOP 10-es listája, ez biztosan benne lenne. Dackorszaktól függetlenül is az „Anya, nem akarom!” az egyik leggyakrabban elhangzó kifejezés édes szeretteink szájából. Mi pedig annak rendje és módja szerint, ki is készülünk tőle.

Nincs ez nálunk másként sem. Van egy 13, egy 11 és egy közel 4 évesem. Teljesen mindegy, éppen mit szeretnék elérni, hogy tanulásra akarom-e őket rávenni vagy a kicsit fogmosásra, a válasz elég gyakran a fenti. De mit tehetünk ilyenkor?

Kamaszok esetében teljesen más a képlet, mint egy kisóvodásnál. Ma inkább ez utóbbi „területtel” foglalkoznék, és leírom neked, nálam milyen trükkök váltak be.

Így nyerj az „Anya, nem akarom!” ellen

Ha valami miatt a legkisebb gyermekem rosszul ébredt, akkor természetesen az én napom is nyugis teával kezdődik. Vagyis kezdődne, ha lenne rá időm. De mivel nincs, kénytelen voltam kitalálni valamit az ilyen napkezdetek ellen. Ami mindig beválik, az az ölelés. Hiába morog vagy fúj a kicsi, mint egy macska, az ölelésnek egyik gyermek sem tud ellenállni. Ha pedig még tök kómás is hozzá, nyert ügyed van.

Minden reggel ölbe veszem ébredező és morgó (vagy épp nem morgó) gyermekemet és néma csöndben így maradunk pár másodpercig. Ettől a rövid szeretetcunamitól úgy megnyugszik, hogy legalább már hajlandó ténylegesen is felébredni. Öltözni és az asztalnál reggelizni persze még nem igazán, de ahhoz találtam ki a Lábkereső játékot.

 

Lábkereső játék reggeli öltöztetéshez

Nálam alap, hogy mindenből játékot csinálok, mert így egyrészt elterelem a gyermekem figyelmét a saját rossz kedvéről vagy hisztijéről, másrészt legalább én is mosolygok. Ez pedig nemcsak neki, hanem az én lelkivilágomnak is jót tesz. A Lábkereső játék abból áll, hogy öltöztetés közben igyekszem felkutatni a megfelelő testrészeit. Ilyenkor persze megy a csiklandozás ezerrel, és ha a lába vagy a karjai helyett a fülét hiszem végtagnak, garantált a gyermekkacaj is.

Nem mondom, hogy villámgyorsan lehet így haladni, de még így is hamarabb felöltöztetem, mintha könyörögnöm kellene neki. Nem beszélve arról, hogy eddigre már biztosan mind a ketten felébredünk.

A reggelizéssel általában nincs gond, hiszen mindig tudna enni, a fogmosás viszont újabb műsorszámot igényel.

 

Hogyan énekeljünk fogmosás közben?

Bár látszólag ez egy lehetetlen feladat, mi azért megoldottuk: én énekelek, ő pedig tartja a száját és a fogsorát, hogy alaposan kitisztíthassam Őfehérségét.  Az viszont nem mindegy, mit éneklek. Most éppen Palya Bea van porondon, akinek a Lába, lába, Lili lába című dalát kellett ötvöznöm valamilyen Hey kids-es szörnyűséggel. Ennek a lényege, hogy végigmegyünk a gyermek testrészein (szóban, nem fogkefével!) és vicces rímeket találunk ki. Mint például ezt:

„Keze, keze, pici keze, kisebb, mint a nagy feneke, tele van a feje vele.”

Sok értelme nincs a soroknak, de épp ez a lényeg. Egy négyéves az ilyen szavakon és süketségeken derül a legnagyobbakat, és nekünk pont ez kell: jókedv és vidámság minden mennyiségben.

Ha a reggeleink így kezdődnek, az mindennél többet ér, és utána már jöhetnek is a kinti játékok az utcán. Ugye, olvastad az erről szóló írást? Ha nem, itt pótolhatod.

Szerző: Davida

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)