fbpx

Karácsony színei – Miért pont a piros és a zöld a karácsony színe? | Anyaként is stílusosan | MomChic

Karácsony színei - Miért pont a piros és a zöld a karácsony színe?
Pár nap múlva újra megszületik karácsony csodája, a fények, a színek, a ráhangolódás öröme ilyenkor mindent legyőz, bearanyozza a szürke hétköznapokat. Karácsony előtt nemcsak a szívünket, hanem a lakást és magunkat is nagy öröm hangulatos, színes ruhába öltöztetni. Az ünnephez az adventi koszorú, a gyertya, a fényfüzér, a karácsonyi jelképekkel díszített karácsonyfa és az egyéb kiegészítők is elengedhetetlenül hozzátartoznak. És mint mindenben, a karácsony színeiben, formáiban is vannak divatok, évről-évre átalakuló irányzatok.

Hagyományos ünnepi színek és jelentésük

Amikor a karácsonyi színekről beszélünk, először mindenkinek a piros és a zöld szín jut eszébe, ezen kívül az arany, az ezüst és a fehér is a klasszikusok közé sorolható. Mindegyiknek megvan a saját története és szimbolikája, lehetséges, hogy ösztönösen mi is ezek alapján választunk közülük.

A karácsony hagyományos színei:

  • piros,
  • zöld,
  • arany,
  • ezüst,
  • fehér

Piros és zöld szín jelentése

Piros és zöld szín jelentése

A legenda szerint az ősi kelta nép igen kedvelte a magyalt, amely még a tél közepén is élénk színekben pompázott. Szerintük az örökzöld növényben valami varázslat van, így a zöld az örökélet szimbóluma lett. A tél közepén kiakasztott magyal piros bogyója pedig a védelem és a jólét szimbóluma lett.

A keresztények is átvették ezt a színpárost, ám saját magyarázatot társítottak hozzá. Míg a zöld továbbra is az örök életet jelentette – Jézus örök életét -, a vörös a kiserkent vérére utalt.

Fehér szín jelentése

Fehér szín jelentése

A téli természet ihlette szín évszázadok óta a tisztaság, világosság, könnyedség jelképe, amely egyúttal erőt és nyugalmat sugároz.


A keresztény szimbolikában a kenyér belsejére, Krisztus testére, a megváltásra utal. A fenyő zöldjével párosítva igazán megnyugtató hangulatot kölcsönöz az ünnepeknek.

Letisztult, minimalista és időtlen stílust közvetít, nem akar elkápráztatni és túl harsány lenni, de így is ragyogóvá és angyalivá teszi az ünnepi környezetet.

Arany szín jelentése

Az arany szín egyaránt utal a Három királyok egyike által ajándékozott aranyra és a bölcseknek utat mutató csillagra is.

A férfi minőséget, a jólétet, gazdagságot sugallja. Az arany akár pirossal, akár fehérrel vagy krémszínnel kombinálva pazar, elegáns külsőt kölcsönöz az ünnepi dekorációnak.

Ezüst

Az ezüst mindig is értékes árucikknek számított az arany mellett a világban, ma az ezüst az egyik legjelentősebb karácsonyi szín, mivel Jézus Krisztus születését és istenségét jelképezi.

A családok az ünnepek alatt vagy más különleges alkalmakkor is a legszebb ezüst tárgyaikat (evőeszközök) használják.

A csillogó ezüst egyedi bájjal rendelkezik, amely vidámságot, valamint a barátokkal és családdal való elégedettség érzését jelzi az ünnepi időkben.

Karácsony színei és ünnepi stílusok, öltözködés

Karácsony színei és ünnepi stílusok, öltözködés
Forrás: szerző

Ahány ház, annyiféle színkombináció kerül elő a karácsony dekorációhoz. Van, aki a divatot követi, van, aki a hagyományokat. A színharmóniák alapja itt is a színelmélet, sokkal harmonikusabb lesz a színkombináció, ha például ismerjük a meleg és hideg árnyalatok közötti különbségeket.

Öltözködésben sokkal merészebbek vagyunk a decemberi időszakban, ami a csillogást és a flittereket illeti. A hideg színtípusok előszeretettel választják az ezüstöt, a meggypirosat vagy bordót és a fenyőzöldet, a meleg színtípusok pedig fürödhetnek az arany, rosé gold vagy a Ferrari piros árnyalatokban.

A fekete mindig is alkalmi és elegáns lesz, de nem mindenkinek kedvező arc közelében, arctól távol (nadrág, szoknya) viszont csodás kiegészítője lehet az ünnepi öltözékünknek. Ne feledjük az univerzális színeket (pl.navy blue, pávakék, törtfehér), ha karácsonyi családi fotózásra készülünk, amikor is szeretnénk egységes színben látni a család apraját-nagyját.

Strapless Dress

A SZERZŐ

Szalai Szilvi
Szalai Szilvia 
Beauty Coach 
 
Két gyerkőc Anyukája, ex-HR tanácsadó, harmónia nagykövet.
 
A Beauty Coach mindent magában foglal, ami én vagyok: tanácsadó, mentor, sminkes, színtanácsadó és egy kicsit pszichológus.
 
Nagyon szeretem átadni a tudást, felemelni másokat, megmutatni a Nőknek, hogy mennyire értékesek és gyönyörűek a természetes színeikkel.
 
Oktatásaimat, sminkjeimet éppen ezért sok beszélgetés jellemzi.
 
Vendégeim megismerése, igényeinek és céljainak feltérképezése segít abban, hogy maximálisan személyre szabott lehessen egy-egy tanácsadás vagy épp az adott kapszula smink szett.
És ahol megtalálsz: Insta oldalam

További cikkei

Minimag hírlevél feliratkozás

Kövess minket