fbpx

BENTI JÁTÉK TIPPEK, FORRÓ / ESŐS NYÁRI NAPOKRA

BENTI JÁTÉK TIPPEK, FORRÓ / ESŐS NYÁRI NAPOKRA minimag
Végre melegebb az idő. Hurrá! De most meg valahogy túlzásba esett ( nekünk semmi se jó, tudom) , és az egész napos szabadtéri nyári tevékenységek lehetősége, finoman szólva is esélytelenné vált. Szerencsére van néhány olyan beltéri játéktevékenység, amelyekkel biztosítani tudjuk a gyerekeink szórakozását, és olykor még egy ( hideg) kávét is meg fogunk tudni inni a segítségükkel.

PERSZE EZ ÉRVÉNYES AZ ESŐS NAPOKRA IS

így alsó hangon is 2 legyet ütsz egy csapásra, ha elolvasod a cikkünket.

FIGYELEM BENTI JÁTÉK IDŐ VAN

Fontos, hogy a gyerekek is fel tudjanak erre az időszakra készülni, és tudják, hogy amikor azt mondjuk, hogy „ma nem tudunk kimenni”, akkor (remélhetőleg) szórakoztató és izgalmas emlékek gyártása következik, így könnyebb lesz otthon szenvedni a forró időben. Töltsd le a hőmérőnket, és jelöljétek rajta, ha benti időszak következik.

Játékos benti hőmérő

KÉZMŰVES IDŐSZAK

Igen, ez az egyik olyan tevékenység, amihez leggyakrabban nyúlunk. Ilyenek például az újrahasznosított ötleteink, de mi van akkor, ha úgy érzed nincs ötleted, vagy éppen kedved ( igen, ilyen is van) neked is részt venni az alkotásban? Bár a gyerekek számára a legjobb a közös alkotás, de ilyen helyzetekre (is) fel készülni önállóan játszható készletekkel.

Az origami a papírhajtogatás japán eredetű szó. Jelentése az ori= hajtogatás és a kami= papír (ami a rendaku miatt „gami”-vá változik) összetételéből keletkezett. Többnyire négyzet alakú papírból kiindulva tudunk készíteni mindenféle állatot, tárgyat, díszt, stb . Az egyik legjobb tanító-hatású játék, mind kreativitásban, mind gondolkodásban fejlesztően hat, továbbá igen jó hatással van a finommotorikus képességekre. Az Okosjátéknál található 3D origami állatok – madár és trópusi állatok szettben csodásan színezett papírokból tudtok hajtogatni, előre bejelölt hajtás vonalakkal trópusi madarakat és állatokat. A szettben találtok egy lépésről lépésre útmutatót is.

 A kisebbekre (3-6 éves korosztály)  gondolt a Djeco, amikor elkészítette a Rajzolós kreatív készlet kicsiknek – Vicces állatok című szettjét. Első rajz tanulós játéknak is nevezhetjük:16 darab 20*20 centiméteres rajzokat találtok a készletben, amin a leegyszerűsített rajzokat lehet feldíszíteni, színezni.

Matricázni mindenki szeret

Minden gyermek imádja a matricákat, sőt mi felnőttek is oda vagyunk értük! Használjátok őket házi készítésű kártyák, iskolai füzetek díszítésére, művészeti alkotások felturbózására, a lista végtelen. A mi kedvenceink a matricás óriás poszterek, miután elkészültek ki tehetjük őket a gyerekszoba falára dekorációnak.

MATRICÁS PANORÁMAPOSZTER, 520 MATRICÁVAL | MODERN ART
MATRICÁS PANORÁMAPOSZTER | MODERN ART
MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 59 MATRICÁVAL | ÓCEÁN

MA TE LESZEL A DJ

Mi folyton zenét hallgatunk, már a gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve. Amióta nagyobbak kialakítottunk egy DJ NAPOT: mindenkinek eljön a maga napja, hogy ő lehessen a DJ.

gyerekdj

Állítsatok össze lejátszási listákat, Youtubeon, Spotyfy-on, mindenkinek legyen sajátja, és amikor ő lesz a soros DJ, akkor fel a hangerőt, nyomassátok.

Nekem például van zenei listám, ha nagyon rossz a kedvem ez mindig feldob:

SÁTRAZNI A SZOBÁBAN

Emlékeztek a Survivor realityre? Vagy a Lost sorozatra? Na pont megfelelő az idő ahhoz, hogy hajótöröttest játszatok otthon.  Állíts össze egy SZIGET DOBOZT, amibe különböző tárgyakat helyezel el. Ezután képzeljétek el, hogy hajótöröttek vagytok, kisodródtatok egy lakatlan szigetre. Csak a vizes ruhák és a szigetes doboz van veletek. Készítsétek el az éjszakai bunkert, keressetek ennivalót ( ropi pl), vagy menjetek horgászni a szőnyegtengerre (zsinór, pálca  segítségével).

 

A mi kedvenc sátrunk ez a különleges, teljes egészében kézzel készült tipi, azaz indián sátor

A MyMiniversum oldalán találtunk rá, csodás hangulatot kölcsönöz a gyerekszobának. A fenti hajótöröttek változzanak át régi idők utazóivá, ahol hercegnők, grófok indulnak távoli tájakra felfedezni.

A boho stílusú sátor ÖKO-TEX minősítésű pamutból és lenből készülnek, és 5 oldalukkal sokkal nagyobbak, és stabilabbak, mint 4 oldalas társaik. Könnyen összeszerelhető, így magatokkal tudjátok majd vinni a nyaralásra is akár.

ÉPÍTŐ JÁTÉKOK

Az építőjáték szokott a leggyakrabban előkerülni ilyen napokon, de érdemes ebből is kicsit egyedibb formák felé elindulni a LEGO klasszikusok mellett. A Smartmax építőjátékok mágnesesek, a 1,5 éveseknek való egyszerű, és a nagyobbaknak való bonyolultabb formákat is tartalmazó készleteket össze is kombinálhatjátok, de külön-külön is szuper játék lehetőséget nyújtanak. Sőt figurás készletek is vannak, háziállatok, dinoszauruszok, járművek.

LEGYEN SAJÁT ZENEKAROD

Készítsetek kazoo-t (egy WC-guriga kell hozzá, amelynek a végére egy viaszos papírdarabot kell rögzíteni egy rugalmas szalaggal), ezzel lehet majd dúdolni, tutulni.

Jöhetnek az ütőhangszerek (gyűjtsetek edényeket és serpenyőket – és talán egy nagy műanyag vödör a basszusdobhoz, reméljük a szomszédok pont nem lesznek otthon)

Xilofont vizes poharakból (legalább öt poharat töltsetek meg vízzel, mindegyikben különböző szinteken álljon a víz).

Harangok (gyűjtsetek össze a már nem használt flakon kupakokat, lyukasszátok ki, és fűzzetek kb. 5-10 darabot egy szalagra, zsinórra).

Most, hogy készen áll a „banda”, próbáljátok ki, milyen dallamokat tudtok eljátszani.

AKTÍV JÁTÉK AZ OTTHON HŰVÖSÉBEN

Ha csak egy szabad sarkot találsz a lakásban, az is elég lehet, egy a fő legyen mozgásra lehetőség, mielőtt … Na, úgyis tudod….

A magyar fejlesztésű és kivitelezésű Varázspalló például csak 87 centiméteres hosszúságú, de rengeteg lehetőséget ad a mozgásra. A mi felnőtt fantáziánk túl szegényes ahhoz képest, amit a gyerekek tudnak ezzel a játékkal kezdeni: az alap, hogy hintázni, billegni lehet rajta, de láttam már szerepjáték kiegészítőként, hajóként, ágyként, stb.

Végtelen a lehetőség, és játék közben fejleszti az egyensúlyérzéket, a testtudatosságot és a térben való tájékozódási képességet.

Van még egy szuper lehetőség, arra, hogy többféle mozgás formát kombináljátok:egy igazi 2 in 1 lehetőség a MiliLandnél kapható Összecsukható XXL színes KateHaa hinta-rámpa szett, ami tökéletes a felgyűlt energia levezetésére. Akár te találsz ki hozzá gyakorlatokat, akár rábízod a gyerekekre, egy biztos: a nevetés, és a jóleső fáradtság garantált lesz. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy nemcsak mozgáshoz használják előszeretettel a gyerekek, hanem szerepjátékokhoz: fordítsd az oldalára, ugye, hogy tökéletes boltos játék kinézete lesz? 

Attól függően, hogy melyik színt preferáljátok natúr, pasztel és színes verziók közül tudtok válogatni.

A teljes szett kiváló minőségű alapanyagokból készült, a legmagasabb biztonsági és alapanyag használati szabványnak megfelelve.”

És egy egészen különleges formatervezésnek köszönhetően maximálisan védve vannak a gyerekek ujjai: a kapaszkodók olyan sűrűen lettek elhelyezve, hogy minden játék helyzetben azonnali kapaszkodási pontot tudnak biztosítani. Ennyire tökéletesen megtervezett játékkal ritkán találkozni.

A pallózás mellett próbáljátok ki a jógázást is, egy korábbi cikkünkben Bánhidi Dóri mutat néhány könnyű, otthoni gyakorlatot.

Végezetül egy a lényeg, legyen akár 40 fokos meleg, akár szakadó eső: a gyerekek érezzék jól magukat 🙂 , a többire ott van a magneb6 hideg kávé  a tél.

A legutóbbi videós bejegyzésem óta többen kérdeztétek, hogy mi az a szék/szerkezet/torony aminek köszönhetően Mimi biztonságosan tud segítkezni a konyhai teendőkben? TOVÁBB OLVASOM Ez is tetszeni fog
TOP 5 IKEA HACK GYEREKSZOBÁBA
FÓKUSZBAN

BOHO STÍLUS

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)