fbpx

A gyerekjóga varázslatos világa – segítség otthon maradóknak

otthoni gyerekjóga minimag

A Minimag legújabb sorozatában olyan lehetőségeket mutatunk nektek, amik nemcsak, hogy segítenek kitölteni az otthon töltött karantén napokat, hanem hasznosak is, sőt még fejlesztenek is.

Ebben a cikkben Bánhidi Dóri, a JÓGAKALAND alapítója fog minket bevezetni a gyerekjóga világába. Korábban már mi a  Minimag Staff is kipróbálta a Jógakalandot:

A gyerekjóga varázslatos világa ( segít átvészelni a karantént! )

Szülőként szerintem az a legfontosabb dolgunk, hogy megmutassunk és megtanítsunk gyermekeinknek egy olyan öngondoskodó eszköztárat, ami a segít nekik: kezelni a stresszt és feszültséget, megmutatja nekik hogyan kezeljék rugalmasan a problémákat, hogyan reagáljanak a kihívásokra, megtanítja őket feltölteni az energiaszintjüket, tudatosan a jelenben lenni, és ami a legfontosabb, hogyan váljanak a lehető legjobban önmagukká.

banhididorajogakaland.minimag.2

Én ezt az eszköztárat a jógában találtam meg önmagam számára is, és jó hírem van, a gyerekeknél is működik a gyerekjóga szintjén! A saját gyermekemen túl, már sok száz anyuka tapasztalata ez, akik játszanak valamelyik jógás játékunkkal otthon.

A jóga lehet mese és játék

banhididorajogakaland.minimag

A gyerekjóga alatt a kicsik ugyanazt tanulják, mint a felnőtt jógán, csak az ő nyelvükre lefordítva, vagyis mesés és játékos módon. Persze fontos, hogy minimum 3 korosztályt megkülönböztessünk (ovis, kisiskolás és tinik), és annak megfelelően alakítsuk ki a gyakorlatokat, de ami a lényeg, hogy akár már 3 évesen el lehet kezdeni ismerkedni a jógával, és ez tényleg így van!

Sokszor gondolják azt a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás, hiszen a gyerekek testileg és szellemileg is, a mozgáson keresztül tudnak a legjobban fejlődni!

A jógában az a szuper, hogy minden hangulatra, érzelmi állapotra és energiaszintre vannak mozdulatok, így mindig megtalálhatjátok a megfelelő pózokat és feladatokat! Meg tudod gyermekednek mutatni például, hogy miket csináljon alvás előtt, vagy ha bátor szeretne lenni, esetleg ha fél és szorong valamitől.

Jógázzatok bátran otthon, közösen!

Mutatok most Nektek egy nyugtató, harmonizáló jógakaland gyakorlatsort! Ezt a gyakorlatsort bármikor elvégezhetitek, de javaslom, hogy legyen ez egy rövid reggeli, vagy esti rituálé, ne csak véletlenszerűen kerüljön elé, hiszen ha kötni lehet például egy napszakhoz, sokkal könnyebben szokássá válhat! Érzelmi kilengés ( hiszti, dühkitörés ) után is szuper segítség, ha már lecsillapodott a gyermek, de a rosszkedvből is kimozdítja a kicsiket és nagyokat is.

Három éves kortól már elkezdhetitek közösen gyakorolni, lesz olyan póz benne, ami simán menni fog, és lesz, amit még gyakorolni kell. Semmit ne erőltess, ha nagyon nem szeretné valamelyiket gyakorolni, ugorjátok át, és térjetek vissza rá később, a lényeg, hogy ismerkedjetek a pózokkal. A nagyobbaknak már könnyebben és folyamatosabban fog menni, igazi flow állapotba kerülhetnek az elvégzése után.

A játékos pózokat a látható sorrendben végezzétek el. Fontos, hogy ne gyorsan! Egy-egy pózt igyekezzetek kitartani három lassú légzésig, ami orron be és szájon ki történik. Az utolsó, katica pózt, öt légzésig tartsátok ki!

Hogy még biztosabbak legyetek a dolgotokban, itt találtok egy videót is arról, hogyan kell elvégezni.

FOLYTATJUK...

Jógakaland minimag

Nézzétek meg Dóri  Jógakaland oldalát, ahol számos videós segítséget kaptok a jógazáshoz.

A Szerző

Bánhidi Dóra , a Jógakaland alapítója, a PandArte kreatív blog írója és egy négy és fél éves kisfiú, Ármin Anyukája.

A gyerekjóga fogalmával még várandósan találkozott, előtte és azóta is aktívan  felnőtt jógázik.

“Minden jógás gyakorlásnál, saját magamon tapasztalom meg, milyen sokat tud adni ez a testi-szellemi mozgásforma, így a Jógakalandot azért álmodtuk meg, hogy a gyerekek minél hamarabb, akár már 2-3 éves kortól, elkezdjenek ismerkedni vele. Persze mindezt mesés, játékos módon, az Ő nyelvükre lefordítva!”

 

Bánhidi Dóri Minimag
Egészség

Népszerű cikkek

További cikkei

egérkastély

Népszerű cikkek

ideiglenes tetoválások MATRICÁS ÓRIÁS POSZTER, 49 MATRICÁVAL | AZ EMBERI TEST

Hírlevél feliratkozás

Kövess minket

HÚSVÉTI

Ajándék-
kalauz
Névtelen terv (8)