Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mikor kezdj el életmódot váltani.. és hogyan? | A szakértő válaszol

életmódváltás

„Mindenkinek arra van ideje, amire akarja!” „Napi 20 perc mozgás igazán nem sok idő, mindenki meg tudja oldani!” „A test karbantartása a mozgással kezdődik!”

Hányszor hallottad már ezeket a mondatokat? Tény, hogy a rendszeres testmozgás, nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a fittséghez és az izmok karbantartásához. Annak ellenére, hogy ezt mind tudod és érted, nem magától értetődő hogy meg tudod és akarod tenni a szükséges erőfeszítést a munkaidő letelte után.

Te és a mozgás.. jó viszonyban vagytok?

A mozgáshoz való viszony kialakítása, a hozzá fűzött érzéseid nagyban függnek attól, hogy mennyire leszel képes naponta, de legalább heti 3x tornázni azért, hogy egészséges maradj.

Lehet, hogy Te az vagy akiknek természetes a különböző sportok, vagy egy kiemelt sport szeretete és gyakorlása.

Abszolút egy belső motiváció, hogy rendszeresen mozogj: Boldoggá tesz, ha megteheted.

Egy hosszú és fárasztó nap után, alig várod, hogy kikapcsolódj a kedvenc sporttevékenységed közben.

De az is elképzelhető és életszerű hogy Te az vagy, akiknek ez nem ilyen magától értetődő.

életmódváltás

Külön erő kell ahhoz, hogy megkeresd a sportruhád. Egy hosszú és fárasztó nap után, szeretnél a kanapén elnyúlni, esetleg egy kis édességgel megjutalmazni magad, mert kimerültél, de teljesítettél a munkahelyeden.

Mi a közös eredménye mindkettőnek? Az elégedettség, boldogság és a megérdemelt lelki nyugalom.

Mi az amiben eltér a két életvitel?

életmódváltás

A testedzés a lelki feltöltődésen túl, az egészségedet is támogatja, könnyebbnek, fittebbnek és tettre késznek érzed magad tőle, ami messze túlmutat a kanapén szerzett élvezeteknél.  

Véleményem szerint a mozgás szeretete gyermekkorban épül elsősorban, de sosem késő az egészéges kapcsolat kialakítása a mozgással, és már biztosan megtapasztaltad, hogy a fizikai terhelés habár megterhelő, a végén megállapítottad: „Nehezen vettem rá magam, de most milyen jó, abszolút megérte!”

Hogy kezdd el a mozgás beépítését az életedbe?

életmódváltás

Az alapoknál! Ismerd meg a tested, a fizikai határaidat, a sportos léttel, mint életformával ismerkedj.  Mindenképpen olyan mozgást válassz, amihez pozitívan viszonyulsz, szívesen csinálsz, és nem terheli túl a szervezeted. Fontos a fokozatosság, a folyamatos növekvő terhelés, és a megfelelő kontroll. Tapasztald ki, hogy az egyéni edzés tölt-e fel jobban, vagy a csoportosan végzett edzés iránt nagyobb a lelkesedésed. Az eszközös sportot izgalmas kihívásnak látod, vagy a tested súlyát szeretnéd elbírni.

életmódváltás

Gyógytornász vezetésével, megismerheted a tested működését, megalapozhatod az izomkontrollt eszközzel és/vagy anélkül, de a legfontosabb: Szakmai felügyelet mellett, megfelelően tudod védeni az ízületeid állapotát.

Ami nagyon fontos: Érdemes szeretned azt a tevékenységet, amire a szabadidőből áldozol!

A SZERZŐ

Szarka Alíz

Szarka Alíz vagyok – gyógytornász, anya, feleség, nő. Elköteleztem magam a nők testi, és azon keresztül lelki egészségének támogatása mellett, és ezért dolgozom nap mint nap. A célom, hogy a páncienseim testtudatának fejlesztésével megalapozzam nőiségük kiteljesedését. 

A sport iránti szeretetem végig kíséri az életem, kihatott a pályaválasztásomra is, habár mikor a képzésre jelentkeztem igazán nem sejtettem, mi is a feladata egy gyógytornásznak. Döntésem meghozatala után hamar rájöttem, hogy ez az én utam. Azóta töretlenül szerzek új ismereteket a testről, és mindig lenyűgöz az összetett és csodásan kitalált működése. A női nem intim egészsége egy keveset tárgyalt, sőt inkább elhallgatott terület. Azt szeretném, hogy a nők szakmai segítséget kapjanak panaszaik megoldására. A mozgás elindítása, és annak tudatosítása a szakemberek legfontosabb feladata, gyógytornászként ebben tudok segíteni.

A szerző további cikkei

További cikkei

Hírlevél feliratkozás + ajándék

Minimag hírlevél

Kövess minket

Ne maradj le rólunk

GYERE CSATLAKOZZ A MINIMAG KÖZÖSSÉGHEZ

Ne maradj le a híreinkről, mert az ajándékok csak a hírlevélben lesznek benne:)!

önszeretet